Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Διυλίζοντας τον Λιάγκα και καταπίνοντας την Αθηναΐδα

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Διαγραφή Λιάγκα από την ΕΣΗΕΑ!


Όταν όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές τους διαφημίζουν, άμεσα, διάφορα προϊόντα (εξ ανάγκης, για να υπάρξουν έσοδα στους σταθμούς), η ΕΣΗΕΑ ένιωσε την ανάγκη να καταπιαστεί με τον Γιώργο Λιάγκα για διαφημιστικό τρέιλερ αναφορικά με τυροκομικό προϊόν! (Φαίνεται άσχετο, αλλά δεν είναι: Δεν θυμάμαι να είχε η ΕΣΗΕΑ την ίδια ευαισθησία, όταν ο Λιάγκας αναφέρθηκε με πολύ προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε συνάδελφό του, την Αθηναΐδα Νέγκα).

Η ανακοίνωση της Ένωσης για τη διαγραφή Λιάγκα, είναι η εξής:

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Πόπης Χριστοδουλίδου, λόγω απουσίας της προέδρου συν. Αγγελικής Γυπάκη και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Κωνσταντίνου Κορέλλη, Ιωάννη Αποστολόπουλου, των αναπληρωματικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Άλκη Φιτσόπουλου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 22.11.16 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα.
(...)
Το ΠΠΣ, στην 63η συνεδρίασή του (22.11.16), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα, με το εξής σκεπτικό:

«Το ΠΠΣ, ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Γιώργου Λιάγκα επειδή συμμετέχει στην διαφήμιση τυριών “Dirollo” (classic και καπνιστό). Η επίμαχη διαφήμιση προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στον Τ/Σ “Mega” στις 14.11.16 και ώρα 20.00μμ και στον Τ/Σ “Antenna” στις 21.11.16 και ώρα 19.30μμ, αλλά και άλλοτε σε διάφορα άλλα Μέσα.

Η συμμετοχή του αυτή σε διαφήμιση, παρότι έχει ο ίδιος ελεγχθεί άλλοτε για την ίδια παράβαση, είναι αντίθετη από ότι ορίζεται ρητά στο άρθρο 5, παρ. γ' του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α' και θ' του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ' του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».
(...)
Κληθείς σε απολογία, ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Λιάγκας, απέστειλε προς το ΠΠΣ απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο υποστήριξε:


«…Στην πολύχρονη ενασχόλησή μου με την δημοσιογραφία, και αυτό μπορούν να σας το πιστοποιήσουν πολλοί, έχω υπάρξει καλός συνάδελφος… Έχω υποστηρίξει με σθένος τα δίκαια του κλάδου μας και έχω υπερασπιστεί δημόσια τις θέσεις μας…
....Θέλω ωστόσο να σας γνωστοποιήσω πως η οικονομική κρίση, που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τους πάντες και τα πάντα, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και στο επάγγελμά μας και έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα. Δεν νοείται ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή χωρίς έναν ή περισσότερους χορηγούς. Καθημερινά όπως φαντάζομαι και εσείς βλέπετε η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που βρίσκονται στο τιμόνι εκπομπών αναφέρουν διαφημίζοντας δεκάδες προϊόντα…
Στο πλαίσιο αυτό, των νέων ηθών στον χώρο μας, διαφήμισα και εγώ το συγκεκριμένο προϊόν για το οποίο με εγκαλείται.
Ζητώ την κατανόηση από μέρους σας της νέας πραγματικότητας και ως εκ τούτου την επιείκειά σας…».
(...)


Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη την μαρτυρική κατάθεση, τo απολογητικό υπόμνημα του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε ομόφωνα ότι ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Λιάγκας είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α' και θ' του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ' του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, κατ' εξακολούθηση.

Ως προς την ποινή, ομόφωνα επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Το ΠΠΣ, αποφάσισε την ανάρτηση της συγκεκριμένης απόφασης στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με το άρθρο 23α, του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ., κρίνοντας ότι υπάρχει λόγος ενημέρωσης ευρύτερου αριθμού προσώπων, εξαιτίας των εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί από την συνεχή και κατ' εξακολούθηση και μετ' επιτάσεως προβολή της διαφημιστικής δραστηριότητας του συγκεκριμένου συναδέλφου.

Η απόφαση καθαρογράφτηκε την Τρίτη, 14.03.17

Η προεδρεύουσα
Πόπη Χριστοδουλίδου 

Η γραμματέας
Μαρία Χριστοφοράτου

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου