Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Δίκη ALTER - ο Ν. Χατζηνικολάου απέναντι στους απλήρωτους...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ήθελε κάτι σαν MEGA ανοικτό με απλήρωτους εργαζόμενους
Χατζηνικολάου για Κουρή: "Ήταν λάθος
που έβαλε λεφτά στους εργαζόμενους"!

Συνεχίστηκε χθες η πολύκροτη δίκη στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε βάρος των βασικών μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ, Γεωργίου Κουρή, του γιου του Ανδρέα Κουρή, Κωνσταντίνου Γιαννίκου και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Τηλεόρασης ΑΕ για τη μη καταβολή του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών κατά την περίοδο του 2011 μέχρι την ημέρα που έβαλε “λουκέτο” από τους απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους, ενώ ακολούθησε η πτώχευση του καναλιού με δικαστική απόφαση δύο χρόνια αργότερα.

Για την υπόθεση είχαν προφυλακιστεί οι βασικοί μέτοχοι Γιώργος Κουρής και Ανδρέας που είχαν ποσοστό 51 με 52%, αλλά και ο έτερος βασικός μέτοχος με ποσοστό από 20 έως 25% και τέως διευθύνων σύμβουλος του Αλτερ, Κωνσταντίνος Γιαννίκος.

Στην χθεσινή ακροαματική διαδικασία εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση του τότε βασικού παρουσιαστή του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του Άλτερ και συνεταίρου του μετόχου Ανδρέα Κουρή στην εταιρεία Real Group (ραδιοφωνικός σταθμός Real Fm, εφημερίδα Real News) Νίκου Χατζηνικολάου ο οποίος κατέθεσε ενόρκως ότι είχε εισηγηθεί στον μέτοχο Γιώργο Κουρή να μην καταβάλει όλα τα λεφτά που θα διέθετε για επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στους απλήρωτους εργαζόμενους, αλλά να έδινε μέρος αυτών στο Δημόσιο και τις τράπεζες.

Ανέφερε σχετικά:

“Με φώναξε (σ.σ. ο Γιώργος Κουρής) για να του πω τη γνώμη μου. Ήμουν αρνητικός εγώ στο να βάλει λεφτά στο κανάλι. Είχα διοικήσει το Mega και τον Alpha. Διαφώνησα στο να βάλει τα λεφτά πριν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Ήταν λάθος κατά τη γνώμη μου να βάλει τα λεφτά στους εργαζόμενους. Ήμουν βέβαιος ότι η πίεση θα ήταν πολύ μεγάλη από τους δανειστές”
.

Όπως είπε, δεν έπρεπε να δώσει όλο το ποσό που διέθεσε (περίπου 7.500.000 ευρώ) στους εργαζόμενους αλλά να δώσει ένα ποσοστό στο Δημόσιο και τις τράπεζες. “Αυτό θα του έδινε μεγάλο περιθώριο ζωής κατά τη γνώμη μου. Είχα δίκιο. Θα ήταν ανοικτό ακόμα το Άλτερ”.

Έφερε δε ως παράδειγμα το τηλεοπτικό κανάλι Mega με απλήρωτους τους εργαζόμενους, χωρίς Δελτία Ειδήσεων αλλά με τον σταθμό να λειτουργεί... “Πόσο καιρό βλέπετε το Mega ανοικτό” διερωτήθηκε.

Με απλά λόγια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ήταν ανοικτό το Άλτερ αν ακολουθούνταν η ίδια τακτική, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους...

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του συμπλήρωσε ως προς τι θα έκανε αυτός αν διοικούσε το Αλτερ: “Θα κοιτάξω να μην με κλείσουν και αυτό συμφέρει και το προσωπικό. Δεν θα έδινα ούτε έναντι στους υψηλόμισθους (σ.σ. παραδέχθηκε ότι είχε πάρει έναντι των οφειλών του) και θα κάλυπτα τις ανάγκες των πολύ χαμηλά αμειβομένων για να μην κλείσει”.

Ως προς το καίριο ερώτημα που έθετε η πρόεδρος του δικαστηρίου σε κάθε μάρτυρα ως προς το ποιος ασκούσε διοίκηση στο Άλτερ, ο Ν. Χατζηνικολάου έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στην πλευρά του έτερου μετόχου Κ. Γιαννίκου υπερασπιζόμενος τον κατηγορούμενους Γιώργο Κουρή και το γιό του Ανδρέα (σ.σ. με τον οποίο είναι συνέταιρος, αλλά και φίλος όπως ο ίδιος είπε). 

Ανέφερε:
“Η διοίκηση ασκείτο από τον κ. Γιαννίκο. Δεν έπαψε ποτέ να είναι διευθύνων σύμβουλος. Ο Ανδρέας ήταν μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ. Ήταν ανύπαρκτος στο κανάλι. Δεν είχε ανάμειξη.
Δεν ασκούσε καμία διοίκηση ο Γεώργιος Κουρής”.

Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσης του: “Ξέρω ότι δεν διοικούσε ο Κουρής το κανάλι. Αυτός που διοικούσε το κανάλι, δεν μπορεί να πέρασε απαρατήρητος από μένα”.

Επεσήμανε δε ότι το συμβόλαιό του με το Αλτερ το 2007 το υπέγραψε με τον Κ. Γιαννίκο, ενώ λίγους μήνες μετά ξεκίνησε η εταιρεία Real Group όπου είναι συνέταιρος με τον Ανδρέα Κουρή.
Ερωτηθείς αν ο Γ. Κουρής άσκησε πίεση στον Κ. Γιαννίκο ώστε να μην πληρωθεί ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, απάντησε:

“Το θεωρώ αδιανόητο”.

Ανέφερε δε ένα τηλεφώνημα του Γ. Κουρή προς τον Κ. Γιαννίκο όταν κατέβαλε μεγάλο ποσό για την πληρωμή των εργαζομένων κατά το οποίο ο Γ. Κουρής ανέφερε στον Κ. Γιαννίκο: “Κάνε ό,τι μπορείς να μείνει ανοικτό το κανάλι”.

Και συμπλήρωσε: “Ήμουν διευθύνων σύμβουλος στον Αλφα. Θα είχα ποινικές διώξεις για οφειλές στο Δημόσιο και δεν θα πλήρωνα; Ούτε για αστείο”.

Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Αποκλείω να έχει δώσει ο μέτοχος Γ. Κουρής οδηγία πάρε τα χρήματα και μην πληρώσεις το Δημόσιο. Ήταν πολύ ισχυρή διοίκηση ο Γιαννίκος στο κανάλι. Εγώ στον Άλφα δεν ήμουν τόσο ισχυρός. Δεν είχα εν λευκώ το περιθώριο κινήσεων που είχε ο κ. Γιαννίκος”.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασία υπήρξε αντιπαράθεση της Εισαγγελέως της Έδρας με τους συνηγόρους υπεράσπισης των Γεωργίου και Ανδρέα Κουρή ως προς το πως διατέθηκαν από το βασικό μέτοχο τα 7.500.000 ευρώ στο Αλτερ και αν ακολουθήθηκε σύννομη διαδικασία. Οι δικηγόροι έφεραν στο δικαστήριο έγγραφο στα βιβλία του Άλτερ ότι μπήκαν ως συμμετοχή σε επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Ελεύθερης Τηλεόρασης ΑΕ.

Όμως σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, αν και είχε προταθεί η ΑΜΚ αυτή δεν είχε προχωρήσει από το ΔΣ της εταιρείας...

Από την πλευρά του ο Ν. Χατζηνικολάου ανέφερε πως “ο μόνος νόμιμος τρόπος ήταν αυτός για να βάλει λεφτά. Έπρεπε να δρομολογηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από το Διοικητικό Συμβούλιο” για να συνεχίσει ρίχνοντας το ...μπαλάκι των ευθυνών στον κατηγορούμενο Κ. Γιαννίκο:
“Από τη στιγμή που έβαλε τα λεφτά, δεν είχε τη διαχείριση τους ο κ. Κουρής. Τα λεφτά τα διαχειρίζεται αυτός που έχει το τιμόνι, ο διευθύνων σύμβουλος. 
Θα είχα παραιτηθεί αν ήμουν εγώ διευθύνων σύμβουλος και μου έλεγαν που θα πάνε τα λεφτά".

Απαντώντας σε ερώτηση των συνηγόρων του Κ. Γιαννίκου γιατί πήγε ο Γ. Κουρής και όχι ο Κ. Γιαννίκος σε σύσκεψη στη Digea, ο μάρτυρας είπε πως έπρεπε να πάει ο διευθύνων σύμβουλος.

Τελευταία ερώτηση προς το Ν. Χατζηνικολάου υπέβαλε ο κατηγορούμενος Κ. Γιαννίκος ρωτώντας τον αν τον είχε δει έστω μια φορά το 2011 στις εγκαταστάσεις του Αλτερ, για να πάρει την απάντηση από το γνωστό δημοσιογράφο:

“Όχι. Ήσασταν στο γραφείο σας στον Επενδυτή και ασκούσατε από εκεί τη διοίκηση. Αυτό άκουγα”.

Νωρίτερα είχε καταθέσει ο τελευταίος εργασιακός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Άλτερ και μετέπειτα μέλος της Επιτροπής Πιστωτών του Άλτερ, Βασίλης Τζήμτσος, εργαζόμενος από την πρώτη ημέρα (Σεπτέμβριος 2000) μέχρι την τελευταία ημέρα λειτουργίας του Άλτερ (11-11-2011).
Όπως είπε, από το 2002 μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 τη διοίκηση ασκούσε ο Κ. Γιαννίκος, ενώ το Δεκέμβριο του 2010 και το Μάιο του 2011 εμφανίστηκε δύο φορές ο Γ. Κουρής στο κανάλι.

Η πρώτη σύσκεψη έγινε με την παρουσία στελεχών και παρουσιαστών εκπομπών του καναλιού και η δεύτερη στην αίθουσα σύνταξης παρουσία των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων του σταθμού.

Και στις δύο περιπτώσεις καταβλήθηκαν οφειλόμενα χρήματα από το βασικό μέτοχο Γ. Κουρή στους εργαζόμενους.

Στις διαπραγματεύσεις ως προς τις πληρωμές των εργαζομένων μιλούσε και με τον κ. Γιαννίκο και με τον κ. Κουρή, από τον Ιούνιο που ανέλαβε εργασιακός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Άλτερ μέχρι τις 11-11-2011 που έκλεισε το κανάλι μετά την επίσχεση εργασίας και τελικά στην πτώχευση του καναλιού.

Στη δίκη έχουν καταθέσει επίσης εφοριακός που αναφέρθηκε στο αδίκημα της μη καταβολής του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ο πραγματογνώμονας που είχε οριστεί για την υπαγωγή του Άλτερ στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και ο τότε εργαζόμενος του Άλτερ και νυν μέλος του Δ.Σ του σωματείου των δημοσιογράφων ΕΣΗΕΑ Γιώργος Φιλιππάκης που αναφέρθηκε στο τι συνέβη το επίδικο διάστημα.

(σ.σ. επειδή ήμουν μάρτυρας και δεν παρακολούθησα τις καταθέσεις των μαρτύρων πριν από εμένα όπως προβλέπεται από την ακροαματική διαδικασία, δεν μπορώ να γράψω τι κατέθεσαν οι μάρτυρες γιατί δεν ήμουν παρών).

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με τις καταθέσεις μαρτύρων.

Βασίλης Τζήμτσος – δημοσιογράφος
Τέως εργασιακός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Άλτερ
Μέλος της Επιτροπής Πιστωτών της Ελεύθερης Τηλεόρασης ΑΕ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Καλός δημοσιογράφος κι άλλο τόσο καλός επιχειρηματίας είναι ο κ. Χατζηνίκος. Τζάμπα μάγκας κυριολεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή