Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

... μόνιμες εργασιακές σχέσεις; Να τις ξεχάσετε...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


«Προσωρινή κανονικότητα»...

Μια γεύση του οράματος της συγκυβέρνησης για τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση» δίνει η «Αυγή» με ολοσέλιδο άρθρο της, αφιερωμένο στην επισκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Περάματος, η οποία γίνεται από ανέργους των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Η κυβέρνηση ομολογεί ουσιαστικά ότι η μεγάλη δεξαμενή των χιλιάδων ανέργων που δημιουργεί η πολιτική της θα τροφοδοτεί, μέσω των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, όποιο έργο ή δουλειά εμφανιστεί.

Δεν υπάρχουν ειδικότητες, δεν υπάρχουν εργασιακές μόνιμες σχέσεις, δεν υπάρχουν αντικείμενα εργασίας. Υπάρχουν μόνο άνεργοι που, αν και εφόσον το επιτρέπουν οι «αντοχές» της οικονομίας, μπορεί να βρίσκουν για λίγο καιρό μια δουλειά «του ποδαριού».

... και παραγωγική ανασυγκρότηση

«Το πρώτο πρόγραμμα (σ.σ. κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Περάματος) αφορούσε 237 ανέργους, με ένα από τα αντικείμενα εργασίας την επισκευή δημόσιων υποδομών», αναφέρει η «Αυγή», και συνεχίζει: «Εκεί διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι δούλευαν κάποιοι από τους ανέργους που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα από το πόστο της φύλαξης...».

Όσο για την πρόσληψη εργαζομένων για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου; Πάλι «κοινωφελή προγράμματα» και ούτε λόγος για μόνιμο προσωπικό, λες και δεν είναι μόνιμη ανάγκη η λειτουργία της υποδομής για το λαό της περιοχής...

Μάλιστα, ο υφ. Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, αναφέρει ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης υποδομών θα λειτουργήσει πιλοτικά για την υπόλοιπη χώρα. Ενώ η Ρ. Αντωνοπούλου, αναπλ. υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας, ανέφερε ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας επέτρεψαν σε ανθρώπους να «επιστρέψουν σε μια προσωρινή κανονικότητα (!)» και να συμβάλουν «σε αυτό που λέμε παραγωγική ανασυγκρότηση...».

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο σαφές, λοιπόν, τι σημαίνει «παραγωγική ανασυγκρότηση»: Μισοδουλειά, μισοανεργία, μισοζωή...
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου