Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

... το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για τους τεχνικούς του STAR

*
ΠΑΜΕ
Τύπου & ΜΜΕ
***
*

Αλληλεγγύη στους τεχνικούς
του «STAR CHANNEL»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η εργοδοσία του «Star Channel» εντείνει την αντεργατική της επίθεση. Ανακοίνωσε την άμεση απόλυση 21 τεχνικών εξωτερικών συνεργείων του καναλιού (ουσιαστικά όλων), πετώντας τους στην ανεργία. Αλλη μια ενέργεια που δείχνει ότι οι καπιταλιστές μπροστά στην προάσπιση των συμφερόντων τους και στα κέρδη, δε νοιάζονται αν τους εργαζόμενους, τους οποίους εκμεταλλεύονται, κλέβοντας με τους νόμους του αστικού κράτους τον πλούτο που παράγουν, τους ρίξουν αυτούς και τις οικογένειές τους από τη μια μέρα στην άλλη σε συνθήκες χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Και το κάνουν γιατί βρίσκουν τρόπους αύξησης της εκμετάλλευσης και του πλούτου τους με λιγότερους εργαζόμενους. Συνθήκες που οι κυβερνήσεις τους, όπως και η σημερινή, διαμορφώνουν, με νόμους ενίσχυσης των επιχειρηματικών συμφερόντων, ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει στο χώρο των ΜΜΕ και ιδιαίτερα στο τηλεοπτικό τοπίο, αφού με το νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών, ανοίγοντας δρόμους για νέα πεδία κερδοφορίας. Στην αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, περιλαμβάνεται η δυνατότητα να αδειοδοτηθεί ένας ιδιοκτήτης για εκπομπή τηλεοπτικού σήματος και επίγειου ψηφιακού, και δορυφορικού και ιντερνετικού. Ετσι κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές στην ευρυζωνικότητα και τη δυνατότητα που δίνει να συγκεντρώνονται επιχειρηματικές δραστηριότητες πολλών διαφορετικών κλάδων, με ενοποιητικό στοιχείο την επικοινωνία κάθε μορφής, από την ενημέρωση και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τον κινηματογράφο. Και ταυτόχρονα με την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικές παραγωγές κ.λπ.).

Αυτά δίνουν τη δυνατότητα για συνεργασίες - συγχωνεύσεις επιχειρηματικών ομίλων, διευκολύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στο χώρο των ΜΜΕ.

Και είναι το πρώτο μεγάλο βήμα στην αγορά του κλάδου της επικοινωνίας που θα ωθήσει σε απολύσεις εργαζομένων, άρα αύξηση της ανεργίας, εντατικοποίηση της δουλειάς, καθολική εφαρμογή εργασιακών σχέσεων - «λάστιχο», μισθούς πείνας κ.λπ.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι απολύσεις στο «Star Channel», αφού μπορούν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να συνεργάζονται στα εξωτερικά ρεπορτάζ, επομένως με ένα συνεργείο να ωφελούνται περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί, με λιγότερους εργαζόμενους. Οι τεχνικοί του «Star Channel» είναι οι πρώτοι, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή η «μπάλα» θα πάρει αμπάριζα και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους κ.λπ.

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δείχνουν ότι θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με τα θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, δεν θέλουν να τους δεσμεύει τίποτα απέναντι στους εργαζόμενους. Και η κυβέρνηση τούς στρώνει το χαλί για να πατήσουν στο λαιμό τους εργαζόμενους.

Μπροστά σ' αυτή τη διαμορφούμενη ζοφερή πραγματικότητα, τα σωματεία του κλάδου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προασπιζόμενα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι διοικήσεις πρέπει να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων, συμβάλλοντας στην οργάνωση ενιαίας διεκδικητικής πάλης κόντρα σε κυβέρνηση - εργοδοσία, μπροστά και στη νέα εντεινόμενη επίθεσή τους και μακριά από την επιδίωξη τού «να τα βρούμε» με λογικές «κοινωνικού εταιρισμού».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του «Star Channel», βροντοφωνάζοντας: Κανείς συνάδελφος να μην απολυθεί. Και καλούμε σε έμπρακτη στήριξη της πάλης τους, πρέπει να γίνει και δική μας πάλη. Να μην πάει ούτε στιγμή χαμένη! Σήμερα απολύουν στο «Star», αύριο έρχεται η σειρά εργαζομένων σε άλλα ΜΜΕ.

Να οργανώσουμε την πάλη μας από τα κάτω. Με συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, με Επιτροπές Αγώνα που θα περιλαμβάνουν εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, με πρόγραμμα δράσης και κλιμάκωση της πάλης μας, συμβάλλοντας ώστε οι διοικήσεις όλων των σωματείων του κλάδου να μπουν μπροστά για να υπερασπίσουμε πρώτα απ' όλα τη δουλειά μας, να έχουμε δουλειά αλλά και όλα τα δικαιώματά μας.

Σ' αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Εχουμε τη δυνατότητα σήμερα, τώρα, να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους, να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής!

Με ταξική ενότητα, στοχοπροσηλωμένο, επίμονο αγώνα και αλληλεγγύη!

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου