Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Συνδικαλιστικές Ενώσεις στα ΜΜΕ - ως ζητιάνοι...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σωματεία ΜΜΕ
σε ρόλο ζητιάνου
για δημοσιογράφους, τεχνικούς


Επτά χρόνια μνημόνια στο χώρο των ΜΜΕ και φαίνεται πως περνάμε πλέον στην 3η φάση καταστροφής του δημοσιογραφικού κλάδου και των εργαζομένων στα ΜΜΕ ως ενεργοί πρωταγωνιστές της παραγωγής στην ενημέρωση. Μετά τους αγώνες της 2ετίας 2010-2012, το σκύψιμο και την υποταγή των συνδικαλιστικών ενώσεων σε εργοδοτικές και κυβερνητικές απαιτήσεις, μετά από δεκάδες λουκέτα σε εφημερίδες, περιοδικά, χιλιάδες απολύσεις και απώλειες θέσεων εργασίας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις ανέλαβαν το ρόλο του επαίτη έναντι των υπουργών. Μέλημά τους να αιτούνται τη χορήγηση έκτακτων εφάπαξ οικονομικών βοηθημάτων ύψους 1.000 ευρώ για εργαζόμενους σε επίσχεση, ανέργους και απολυμένους λίγο πριν τα Χριστούγεννα!

Μέσα στον Δεκέμβριο η ΕΣΗΕΑ αλλά και οι άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ έχουν ζητιανέψει από τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών το εν λόγω εφάπαξ βοήθημα τουλάχιστον 4 φορές.

Για τους εργαζόμενους -απλήρωτους- του ΔΟΛ που πουλήθηκε καθαρός στον Βαγγέλη Μαρινάκη, του “Πήγασου” που επίσης πουλήθηκε για ευτελές ποσό και καθαρός στον Ιβάν Σαββίδη, της Εξπρές της οποίας οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, της “Μακεδονίας” της οποίας η ιδιοκτησία εξαφάνισε τις κρατικές επιδοτήσεις και εξαφανίστηκε από την εκδοτική εταιρεία. Και ανάλογο βοήθημα είχε ζητηθεί για τους εργαζόμενους του Mega. Ζητάνε να δοθεί το 1.000άρικο λες και πρόκειται για επαίτες και όχι για εργαζόμενους τους οποίους άφησαν απλήρωτους ιδιοκτήτες που είτε εξαγοράζουν άλλα ΜΜΕ είτε εμφανίζονται σε λίστες of shore εταιρειών.

Για τους ίδιους τους δημοσιογράφους, τεχνικούς και υπαλλήλους των παραπάνω εκδοτικών εταιρειών, το βοήθημα των 1.000 ευρώ προφανώς και είναι σωτήριο για την επιβίωση τους. Για τα σωματεία όμως, τις συνδικαλιστικές ενώσεις δείχνει την κατάντια της ηγεσίας ενός ολόκληρου κλάδου που κάποτε ηγούνταν συνδικαλιστικά της 4ης εξουσίας των ΜΜΕ. Από τη μία οι ενώσεις ζητιανεύουν ψίχουλα κρατικής ενίσχυσης για να θολώσουν και να σκεπάσουν το μείζον κοινωνικό πρόβλημα του κλάδου ΜΜΕ και από την άλλη τάσσονται ανοιχτά και χωρίς κανένα ηθικό φραγμό υπέρ όλων των αιτημάτων των εκδοτών. Για να τους χαριστούν και πάλι …κίνητρα.

Εμφανίζονται υπέρμαχοι των αιτημάτων των εκδοτών σε Τύπο, ιδιοκτητών στη ραδιοφωνία - ακόμη και στα δημοτικά ραδιόφωνα και της τηλεόρασης χωρίς κανένα κριτήριο αξιολόγησης τους. Το μόνο που ψελλίζουν είναι πως οφείλουν να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας. Κι αυτό το ζητάνε με παρακλήσεις. Σαν τους ζητιάνους…

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

6 σχόλια:

  1. Αυτό το κείμενο αναφέρεται σ΄ αυτά που ζούμε στο πετσί μας. Λύσεις, όμως δεν προβλέπονται και ειδικά εκεί στην Αριστείδου, όπου η αμπελοφιλοσοφία περισσεύει. Τα προβλήματα του κλάδου και των συναδέλφων πολλά. Η λειτουργία της Ενωσης είναι θέμα αποκλειστικά κάποιων λίγων με τους δικούς τους κανόνες. Αυτός, υποτίθεται, ήταν και ο λόγος για την αναδιάρθρωση του Δ.Σ. Συζητήσεις επί συζητήσεων για ....λύσεις, πάντα μεταξύ κάποιων, γιατί όλοι μαζί δεν μπορούμε . Εξάλλου, αν βγει κάτι προς τα έξω μπορεί να εκτεθούμε. Και προκειμένου να εκτεθούμε ως Ενωση, καλύτερα φασκελοκουκούλωστα να τελειώνουμε. Ακολουθούμε την πεπατημένη άλλων ενώσεων. Τα λέμε και τα γράφουμε έτσι για να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κάτι κάνουμε. Οι λύσεις για τα προβλήματα των συναδέλφων και για τη λειτουργία της Ενωσης μάλλον αργούν. Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει κάθε μέρα κοσκινίζει. Και το χειρότερο είναι να επιμένει ότι κάνει το σωστό, γνωρίζοντας πως με το κοσκίνισμα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Οπότε το προσκύνημα προς εργοδότες και εκάστοτε κυβερνώντες θα έχει και συνέχεια. Το "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" καλά κρατεί. Δυστυχώς. Επαίτες είμαστε χρόνια, τώρα το καταλάβαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ρε μεγαλε, ξυπνησες και κανεις την αυτοκριτικη σου! Εκανες λαθος μπλογκ. Στον τεχνικο τυπου πηγαινε να σχολιασεις και παρ' τον αγκαλια να γκρινιαζετε παρεα. Εκτος αν εισαστε το ιδιο προσωπο!

      Διαγραφή
    2. Τί καλά που θα ήτανε αν έκαναν την αυτοκριτική τους πρώτα οι συνάδελφοι που παίρνουν τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια και απλά τα ρίχνουν στην κάλπη και μετά οι σύμβουλοι οι οποίοι εκλέγουν αυτόν τον τεράστιο πρόεδρο με το γραμματέα-συνήγορο. Προφανώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι ικανοποιημένοι από την εκπροσώπηση.

      Διαγραφή
    3. Σωστος! Αντε να την τιναξουμε λοιπον στον αερα, να τη διαλυσουμε χωρις καθυστερηση, να μπουνε τα λαμογια φυλακη και να παμε οι μισοι στην ΕΣΗΕΑ και οι αλλοι μισοι στους Λιθογραφους να ησυχασουμε. Μαζι σου, τεχνικε μου, μονο πες μου ποτε ξεκιναμε!

      Διαγραφή
  2. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις. Αν κάποιοι συνάδελφοι έχουν ήδη πάει στην ΕΣΗΕΑ και άλλοι στους λιθογράφους ζήτα ευθύνες από το προεδρείο της ΕΤΗΠΤΑ που φρόντισε με την ανυπαρξία του και την υποταγή του σε άλλες Ενώσεις να θεωρεί την Ενωση τσιφλίκι του και να μην ασχολείται αποκλειστικά για τα συμφέροντα των μελών. Αν συμβεί οτιδήποτε στην Ενωση είναι αποκλειστική ευθύνη του Δ.Σ. από τις αποφάσεις του και τα έργα του και ειδικά των μελών που εκλέγουν τον συγκεκριμένο πρόεδρο μαριονέττα. Τέρμα το κρυφτούλι πίσω από το δάκτυλο. Οσο για τις λεπτομέρειες να είσαι σίγουρος ότι θα τις ακούσεις στην επόμενη Γ.Σ. ΟΛΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ' αρεσει η σκληροτητα, αναβω! Πες μου που "παιζεις" να γραφτω κι εγω! Παρε με ψηλο, ξανθο πλασμα μαζι σου και στο Γκανα ακομα, τα παιζω ολα για ολα!

      Διαγραφή