Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΕΔΟΕΑΠ και η κίνηση συνταξιούχων της ΕΣΠΗΤ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κίνηση των συνταξιούχων της ΕΣΠΗΤ
για τον ΕΔΟΕΑΠ, το 2% και την ισονομία



Την άμεση συνάντηση (το αργότερο έως τις 19 Δεκεμβρίου) με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ και τη Νομική της Υπηρεσία, ζήτησαν εγγράφως πάνω από πενήντα συνταξιούχοι της Β΄ Διεύθυνσης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) μετά την απροσδόκητη και απαράδεκτη κίνηση να αφήσουν (να εγκαταλείψουν στην ουσία) όλους τους απόμαχους δημοσιογράφους του Περιοδικού Τύπου και τους αντίστοιχους της ΕΤΗΠΤΑ εκτός του νέου ΕΔΟΕΑΠ. 

Η συνάντηση κρίνεται ως επείγουσα, προκειμένου να εξετασθούν οι νομικές ενέργειες που θα διασφαλίζουν την ισονομία σε ό,τι αφορά τις παροχές από το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική σύνταξη) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Σχετικά με τις νομικές ενέργειες, οι υπογράφοντες προαναγγέλλουν προσφυγή στο ΣτΕ (αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλες κινήσεις), ενώ τονίζουν ότι η θέσπιση του πόρου 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ «αποκλειστικά για τον ΕΔΟΕΑΠ» και η υποχρεωτική μεταφορά των εισφορών των εργαζομένων (μελών και μη της ΕΣΠΗΤ) στερεί το ΕΤΕΑΕΠ από όλα τα έσοδά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος των συντάξεών τους μελλοντικά.

Η επιστολή

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με βάση τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό μας, που αφορούν τα μέτρα διάσωσης για το ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ, από τις ιατροφαρμακευτικές παροχές του οποίου αποκλείονται οι συνταξιούχοι της ΕΣΠΗΤ και γενικότερα της Β’ Διεύθυνσης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ), την υποχρεωτική μεταφορά των εισφορών των εργαζομένων -μελών μας και μη-, για υγεία – επικούρηση – πρόνοια στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και τη θέσπιση πόρου 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ, αποκλειστικά για τον ΕΔΟΕΑΠ, ζητούμε να οριστεί ΑΜΕΣΑ, το αργότερο έως τις 19 Δεκεμβρίου, συνάντηση των συνταξιούχων της ΕΣΠΗΤ, αλλά και γενικότερα της Β’ Διεύθυνσης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ και τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να εξεταστούν οι αναγκαίες νομικές ενέργειες (προσφυγή στο ΣτΕ κ.λπ.) που θα διασφαλίζουν την ισονομία σε ό,τι αφορά τις παροχές μας από το ΕΤΕΑΕΠ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή μας.

Επισημαίνουμε ότι με βάση τις ρυθμίσεις που εισάγει ο 4498/2017 (άρθρα 20-26), το ΕΤΕΑΕΠ, από το οποίο λαμβάνουμε την επικουρική σύνταξή μας, χάνει ΟΛΑ τα έσοδά του (εισφορές ασφαλισμένων και αποκλεισμός από το νέο πόρο), από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς του πρώην ΤΑΙΣΥΤ και κρατάει μόνο τις ΔΑΠΑΝΕΣ για την καταβολή των συντάξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αποθεματικά του, αλλά και το μελλοντικό ύψος των συντάξεών μας.

Όπως γνωρίζετε, το σύστημα καταβολής των επικουρικών συντάξεων είναι πλέον αμιγώς ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ και οι συντάξεις μας θα αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Στα μνημονιακά χρόνια έχουμε υποστεί 13 περικοπές συντάξεων. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε κι άλλες, πόσο μάλλον όταν εισάγονται με τον Ν. 4498/2017 μεροληπτικές ρυθμίσεις ενίσχυσης υπέρ του ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ, εις βάρος του ΝΠΔΔ ΕΤΕΑΕΠ, από το οποίο λαμβάνουμε τις επικουρικές συντάξεις μας. 
---
*

2 σχόλια:

  1. Οι .....ηγέτες της ΕΤΗΠΤΑ πού βόσκουν;
    Απάντηση; στα λιβάδια του Γκανά. Τρώνε πολύ μουγκόχορτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ηγέτες μας, με τις τεράστιες νομικές τους γνώσεις πήγαν και έβαλαν πλάτη προκειμένου να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ. Και μετά από ένα μήνα θυμήθηκαν να καλέσουν το νομικό της Ενωσης για να μάθουμε, τελικά, ότι φρόντισαν για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τα μέλη της ΕΤΗΠΤΑ και ειδικά για τους συνταξιούχους.

      Διαγραφή