Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

... ο Κυριάκος, ο μπαμπάς του και το ΕΣΡ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άδειες με τον τρόπο
της οικογένειας Μητσοτάκη


Το παράδειγμα του MEGA είναι χαρακτηριστικό για το ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ τα έξι χρόνια του Μνημονίου. Ο σταθμός παραμένει σε περιδίνηση, αλλά χωρίς το “βάρος” των πεφωτισμένων του ενημερωτικού τομέα, εκείνων που απέκρυπταν την αλήθεια για να εξυπηρετήσουν μνημονιακούς στόχους ανέπνευσε και δεν κατέρρευσε όπως θα περίμεναν οι αντίπαλοι του καναλιού. Η αντοχή αυτή είναι ένα μάθημα για όλους, την κυβέρνηση την αντιπολίτευση τους μετόχους της εταιρείας και τους θεατές.


Το MEGA κινδυνεύει ακόμη όπως και οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαιτίας της επένδυσης που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην επιστροφή σε αυτά που ξέραμε στο τηλεοπτικό χάος. Κανένας σταθμός δεν είναι κατοχυρωμένος και το μαύρο παραμονεύει, αν κάποιος προσφύγει στη δικαιοσύνη. Το τοπίο έχει ως εξής. Καμία άδεια, κανένα ΕΣΡ, και μία κλειστή αγορά όσων έχουν καταλάβει συχνότητες επί χρόνια και τη δέσμευσαν ψηφιακά για άλλα 15 έτη, μέσω της Digea.


Η ΝΔ δεν θέλει να συναινέσει στο ΕΣΡ, διότι αντιγράφοντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ (2013-14), αλλά και τις επιλογές του πατρός Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει να γίνει η αδειοδότηση, με τη σημερινή κυβέρνηση. Θα συνεχίσει την άρνηση όσο είναι εφικτό, μέχρι να γίνουν εκλογές και να κάνει αδειοδότηση με δικούς της όρους, στα κανάλια που πρέπει, αφήνοντας και εκείνη με τη σειρά της εκτός, όσους δεν θέλει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
θέλει να δώσει εκείνος αργότερα την άδεια στο Βαγγέλη Μαρινάκη, αφήνοντας προς το παρόν το ΣΚΑΪ να έχει λόγο, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο. Αν η ιστορία μπορεί να είναι οδηγός για το σήμερα, το 1993, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το ΕΣΡ της εποχής, είχε αποκλείσει το ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου- εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης της εποχής – και τον 902 του ΚΚΕ .


Η κυβέρνηση, αν δεν βγάλει κάποιον άσο από το μανίκι, δύσκολα θα μπορέσει να αδειοδοτήσει μέσω του ΕΣΡ. Είχε όλες τις προϋποθέσεις, αλλά φόρτωσε ή τις έβαλαν πολλά καρπούζια στη μασχάλη. Πρέπει να κάνει θαύματα, για να ανατραπεί η δυσμενής ισορροπία δυνάμεων.

Το ΣτΕ φυσικά και η απόφαση του δεν μπορεί να είναι εκτός πεδίου κριτικής από τους πολίτες. Με την επιφύλαξη της δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας, οι πρώτες συνέπειες στο νομικό πεδίο, άρχισαν να διαφαίνονται, με τα ΜΜΕ να βρίσκονται σε τροχιά αντισυνταγματικότητας. Καθώς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άφησε ένα ακόμη κενό στη ραδιοτηλεόραση, με τη διάταξη για τη συμφωνία των 4/5 στη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, ίσως η λύση να πρέπει να υπάρξει από το ΣτΕ στην απόφαση που θα συντάξει.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου