Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

... δύο οι δρόμοι του ΔΟΛ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άμεση πτώχευση
ή άμεση διάσωση από επιχειρηματία


Η από ώρα σε ώρα καταγγελία των δανείων του ΔΟΛ έχει κατάληξη σε δύο συγκεκριμένους δρόμους. Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται και η αγωνία κυρίως των εργαζομένων είναι στο κατακόρυφο καλό είναι να δημοσιεύονται όσο γίνεται πιο εμπεριστατωμένες πληροφορίες.

Επικοινωνήσαμε με δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται στα εργατικά θέματα και έχει ασχοληθεί με υποθέσεις ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. Οπως μας είπαν οι συνεργάτες του γραφείου η περίπτωση του ΔΟΛ είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα δύο είναι οι δρόμοι από τη στιγμή που θα καταγγελθούν τα δάνεια.

Ο πρώτος είναι οι τράπεζες να επιλέξουν τη διαδικασία της πτώχευσης της εταιρείας με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τα προϊόντα και τους εργαζομένους.


Ο δεύτερος είναι να βρεθεί κάποιος επιχειρηματίας που θα δεχτεί να πάρει την εταιρεία στα χέρια του δίνοντας άμεσα ένα σεβαστό ποσό μετρητά για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων και να υποβάλλει ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης λαμβάνοντας παράλληλα ως «δώρο» ένα γενναίο κούρεμα των δανείων.

Στην περίπτωση του ΔΟΛ θα πρέπει πρώτον, να υπάρξει ένας τέτοιος επιχειρηματίας ή έστω ένα επιχειρηματικό σχήμα, όλες οι πιστώτριες τράπεζες να συμφωνήσουν στο κούρεμα και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχει δώσει το ΟΚ και η κυβέρνηση και πιθανώς και η αντιπολίτευση ώστε να εξασφαλίσουν οι τράπεζες ότι δεν θα έχουν προβλήματα σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης.

Αυτά τα δύο παίζουν.

Ιστορίες που ακούγονται του τύπου «θα μπουν οι τράπεζες και θα αναλάβουν, θα βάλουν δικούς τους ανθρώπους να τρέχουν τα έντυπα μέχρι να δουν τι θα κάνουν» και διάφορα άλλα τέτοια σενάρια δεν παίζουν. Δεν μπορεί καμία τράπεζα να χρηματοδοτήσει εταιρεία με δάνεια που έχουν καταγγελθεί και χρέη παντού, θα κατηγορηθεί το ΔΣ της τράπεζας για απιστία. Το ποιο δρόμο θα επιλέξουν οι τράπεζες για τον ΔΟΛ δεν το ξέρουμε, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνει γνωστό άμεσα, δηλαδή εντός των επόμενων 10-15 ημερών αν όχι και νωρίτερα.

Ελπίζουμε φυσικά να λειτουργήσει το δεύτερο σενάριο και να μην κλείσουν το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να πληρωθούν όσα τους οφείλονται και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και όσοι φύγουν να πάρουν κανονικά τις αποζημιώσεις τους.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Έχει και δικηγορικό γραφείο ο Ψυχάρης; Γιατί μόνο ένα τέτοιο γραφείο δεν θα ανέφερε το σενάριο να δημευθεί η περιουσία του Ψυχάρη μέχρι και των εγγονιών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή