Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

... δήμος Νέας Ιωνίας - Μπλόκο της Καλογρέζας - βιβλίο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Χαλέμου
«Το Νο 32730-Η Οδύσσεια ενός ομήρου»

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4) η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χαλέμου που έχει τον τίτλο «Το Νο 32730- Η Οδύσσεια ενός ομήρου» και βασίζεται στην μαρτυρία ενός ομήρου του Μπλόκου Καλογρέζας που έζησε την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Γερμανία.

Το βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια του «Σαν πουλιά τα τουφεκάν», το οποίο είχε ως θέμα του το Μπλόκο της Καλογρέζας. Στις σελίδες του ζωντανεύουν, οι δραματικές ώρες των ομήρων στο Χαϊδάρι, πριν και μετά την εκτέλεση των διακοσίων στην Καισαριανή, το ταξίδι με τρένο προς τη Γερμανία, οι εφιαλτικές στιγμές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα καταναγκαστικά έργα, η πορεία θανάτου μετά την εκκένωση του στρατοπέδου, το χτύπημα της μοίρας στα πλοία όπου είχαν αποθηκεύσει κρατούμενους οι Ναζί.

Το «Το Νο 32730-Η Οδύσσεια ενός ομήρου» είναι το τέταρτο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου. Ο συγγραφέας αντλεί τα θέματά του από την τοπική Ιστορία της Ν. Ιωνίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Προηγήθηκαν, «Το ταξίδι του Ίκαρου», το «Βάρδα Βουλιαμέντο» και το «Σαν πουλιά τα τουφεκάν».

Η παρουσίαση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Δήμου Ν. Ιωνίας για την επέτειο του Μπλόκου Καλογρέζας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός, Τασούλα Βερβενιώτη, ο αρχιτέκτονας Νίκος Γαζέπης και ο τέως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, Αρχάγγελος Γαβριήλ. Θα προβληθούν βίντεο με το υλικό που συγκέντρωσε ο συγγραφέας κατά την έρευνά του στη Γερμανία, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Βακαλοπούλου.

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου