Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Εφημερίδες με ανεπαρκείς διευθυντές και non paper...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Τι θα πει το αφεντικό..."


Γιατί αλήθεια πέφτουν τόσο θεαματικά οι κυκλοφορίες των εφημερίδων; Πέρυσι τέτοια εποχή τα ημερήσια φύλλα πουλούσαν κατά μέσον όρο 65.000 κάθε μέρα και τώρα το νούμερο αυτό αγγίζει τις 50.000 με το ζόρι! Καταστροφή. Τι κι αν "επωλήθη η Μακεδονία" ή επήλθε «ιστορική συμφωνία στις Πρέσπες», τι κι αν το πρόσφατο Eurogroup "ήταν βατερλό για το χρέος" ή «...επιτέλους ανάσα για το χρέος», κανένα θέμα, όσο δυνατό κι αν είναι δεν συγκινεί τους αναγνώστες ώστε να τους αναγκάσει να σπεύσουν στο πλησιέστερο περίπτερο. Τι φταίει; Η απάντηση είναι απλή για όσους μπορούν να "διαβάζουν" πίσω από τις πρώτες σελίδες: 

Οι χαρισματικοί διευθυντές εφημερίδων είτε έχουν εξαφανιστεί είτε αποσύρονται σιγά σιγά, τα μεγάλα "στελέχη" πνίγονται στην αμηχανία του "τι θα πει το αφεντικό", οι πολιτικοί συντάκτες περιμένουν με αγωνία το non paper για να... γράψουν, οι ρεπόρτερ ψάχνουν μόνο για life style θέματα, οι υλατζήδες που κάποτε έδιναν φτερά στις εκδόσεις με έναν έξυπνο τίτλο και μια καλή φωτογραφία είναι είδος εν ανεπαρκεία αφού οι art directors λύνουν και δένουν καταστρέφοντας την δημοσιογραφία και προσαρμόζοντας την όποια αλήθεια στο layout. O φορμαλισμός καταστρέφει τα τελευταία υγιή κύτταρα της δημοσιογραφίας και υ/ημείς άδομεν.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, ένας στρατός απογοητευμένων - κακοπληρωμένων ενδιαφέρονται πλέον μόνο για το πότε και εάν θα καταβληθεί η μισθοδοσία. Κανείς δεν ασχολείται με την αλήθεια στην ηχώ των γεγονότων, ουδείς αγωνιά επί της ουσίας και με εμμονή για το περιεχόμενο των εντύπων.

Οποιος δεν έχει καταλάβει την απόλυτη καταστροφή που επήλθε στην ψυχολογία των λειτουργών της 4ης εξουσίας από τις συνεχείς μειώσεις, τις απολύσεις, τις περικοπές και τις καθυστερήσεις πληρωμών να σηκώσει το χέρι του...

Θ. Ζ.
---
zoornalistas
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου