Κυριακή 19 Απριλίου 2015

... ΕΣΗΕΑ - η Α. Γυπάκη νέο απόκτημα της πτέρυγας Τρίμη ...

*
Κίνηση
Επαγγελματιών
Δημοσιογράφων
***
*

Μεταγραφή παλτό έκλεισε ο Τρίμης

Στο κενό έπεσε η απόπειρα αποκλεισμού από την ΕΣΗΕΑ τουλάχιστον 20 δημοσιογράφων υποψηφίων-μελών, που εισηγήθηκε η επιτροπή τριών κυριών από την πλειοψηφία του ΔΣ, μεταξύ των οποίων η Μ. Κατσίμη και η κ. Α. Γυπάκη, κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης 16/04/2015, ενώ άλλοι με αντίστοιχα προσόντα και προϋπηρεσία πρότεινε να εγγραφούν. 

Η συνεδρίαση διεκόπη διότι εκείνες αποχώρησαν μαζί και στην αίθουσα παρέμειναν οι άλλοι τέσσερις από τους 6 συνολικά παρόντες (Μ. Αντωνιάδου, Γ. Γιουκάκης, Χ. Κυρίτσης και Δ. Τσαλαπάτης).

Με κολοβή σύνθεση η… «επιτροπή», που είχε συγκροτηθεί από το ΔΣ, (η οποία είθισται να ασχολείται κάθε φορά με την εξέταση των προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων), χωρίς αυτή την φορά να έχει αντιπροσωπευτική σύνθεση και χωρίς να συμμετέχουν ακόμη και τα μέλη από δύο άλλες παρατάξεις λόγω άλλων συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων, κατέληξε αυθαίρετα στη συγκεκριμένη πρόταση.

Η αυθαιρεσία και η σφαγή προς το παρόν απεφεύχθη, μετά τις διαμαρτυρίες των υπολοίπων αλλά και την παρέμβαση - εισήγηση του Α΄ Αντιπρόεδρου κ. Γ. Γιουκάκη που πρότεινε την αναβολή της συνεδρίασης για την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη. Αυτό όμως αρνήθηκε να το ψηφίσει η κ. Μ. Κατσίμη και μάλιστα με απαξιωτικό τρόπο.

Η ημερήσια διάταξη της προχθεσινής έκτακτης αυτής συνεδρίασης προέβλεπε ως μοναδικό θέμα «εγγραφές νέων μελών» και στους 6 παρόντες διανεμήθηκαν λίγο πριν την έναρξη, τρεις πίνακες που πρότειναν οι τρεις κυρίες οι οποίες είχαν συνεδριάσει «ως επιτροπή» μόνες τους και κατέληξαν στην απόφαση που ήθελαν.

Αυτήν την προ-κατ απόφασή τους, οι τρεις κυρίες, ήθελαν να νομιμοποιήσουν τη Πέμπτη με μία ψήφο που τους έλειπε για να υπάρξει 4-2 με έξι παρόντες.
  • Ο ένας πίνακας περιελάμβανε 32 υποψήφιους με πρόταση να εγγραφούν, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.
  • Ο δεύτερος πίνακας περιελάμβανε 20 υποψηφίους, που πρότειναν να μην εγγραφούν.
  • Ο τρίτος πίνακας περιελάμβανε 2 υποψηφίους. 
Και βεβαίως η συνεδρίαση δεν είχε «Αποκλειστικό θέμα της συζήτησης» δήθεν «την εξέταση των όρων και των προϋποθέσεων με βάση τις οποίες θα γίνουν οι εγγραφές των νέων μελών μετά και την προεργασία, που έγινε προ των Εορτών, από την αρμόδια Επιτροπή Εγγραφών διορισμένη με απόφαση του Δ.Σ.», όπως σκόπιμα και ανακριβώς αναφέρεται στην επιστολή των δύο κυριών.

Η συνεδρίαση ήταν για να ψηφίσει και να αποφασίσει το ΔΣ ποιοί εγγράφονται στην ΕΣΗΕΑ

Η εισήγηση της «επιτροπής», δηλαδή στην ουσία της ΓΓ κ. Μ. Κατσίμη, που κατέθεσε το προεδρείο, ήταν να υπάρξει ψηφοφορία επί της κοινής πρότασης των τριών.

Δηλαδή στην ουσία να εγγραφούν, με συνοπτική διαδικασία, ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων οι μισοί υποψήφιοι και να μείνουν έξω οι υπόλοιποι.

Έτσι οι τρείς κυρίες μαζί με την τέταρτη ψήφο του Α΄ Αντιπροέδρου, εφόσον ψήφιζε, θα έπαιρναν μια απόφαση στο άψε σβήσε με τους άλλους δύο παρόντες αυτομάτως, να γίνονται συνένοχοι έστω και με την παρουσία τους για να υπάρχει απαρτία.

Αυτό ακριβώς αρνήθηκε να κάνει ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ. Κατέθεσε τις αντιρρήσεις και τη διαφωνία του, επισημαίνοντας και τουλάχιστον τρία παρατράγουδα που έβγαζαν μάτι από μια πρώτη ανάγνωση στους πίνακες.

Το μέλος του ΔΣ κ. Χρ. Κυρίτσης διαφώνησε επίσης και έθεσε ζήτημα καταστατικού δηλώνοντας ότι έχουν γίνει δεκτές αιτήσεις, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, ενώ δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και άλλοι με αυτές τις εκτός καταστατικού προϋποθέσεις, γεγονός που, εκτός των άλλων οδηγεί σε αποκλεισμούς.

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τσαλαπάτης, επέμεινε να συνεχισθεί η συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι δεν αποχωρεί. Τόνισε επίσης ότι ψηφίζει όλους όσοι αποδεδειγμένα είναι δημοσιογράφοι, ανεξάρτητα από τους καταλόγους που πρότεινε η «επιτροπή».

Οι δύο κυρίες όμως μαζί με την πρόεδρό της επέμεναν να ληφθεί απόφαση, σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, όπως ακριβώς όταν έχουν και τους υπόλοιπους της πλειοψηφίας...

Τελικά,  οι δύο κυρίες αποχώρησαν με ακατανόητες εκφράσεις, προφανώς για να αποφευχθεί και η συζήτηση για το θέμα της ΕΡΤ,  που φυσιολογικά θα ακολουθούσε, μετά την καταγγελία της ΚΕΔ ότι με το νομοσχέδιο:

  • Η ΕΡΤ παραμένει ΔΕΚΟ, γεγονός που συνιστά παραβίαση ακόμη και της χάρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί και στην ΕΒU.
  • Δεν επανέρχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις για τους εργαζόμενους, αφού νομιμοποιείται η ΚΥΑ του Κεδίκογλου γα τους δημοσιογράφους και η μνημονιακή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους τεχνικούς και διοικητικούς.
  • Δεν κατοχυρώνεται από το νομοσχέδιο η επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ και μένει στη διακριτική ευχέρεια του ΔΣ αν θα λειτουργήσουν οι περιφερειακοί σταθμοί, η Ραδιοτηλεόραση, η ενημέρωση της ομογένειας κ.α. 
  • Αγνοείται η εμπειρία από το μεγάλο στοίχημα της αυτοδιαχείρισης που ανέδειξε ο αγώνας των 24 μηνών και αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων της ΕΡΤ, μαζί με τους συμβασιούχους και τους αλληλέγγυους.
Η κοινή επιστολή - ανακοίνωση των δύο όμως, αποκαλύπτει τη συμφωνία για μεταγραφή "παλτό", στην πτέρυγα του Τρίμη, με την Αντωνιάδου να τρέχει και να μην φτάνει.

Άλλωστε, από καιρό, τις κυρίες Κατσίμη - Γυπάκη συνδέει η κοινή τους στάση και οι αγώνες υπέρ της ΠΑΡΑΓΚΑΣ του ΚΑΨΉ στην ενημέρωση, μαζί με την διάτρητη διαδικασία και το θλιβερό παρασκήνιο που αφορά την φιέστα Σαμαρά για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ, όπως και η απόπειρα να τοποθετηθούν κάμερες.
18/04/2015

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων-Ανοιχτή ΕΡΤ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου