Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Η Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. προσέφυγε στο ΣτΕ για το 2% στον ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του 2%Η δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της εισφοράς 2% για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι γεγονός. Η πρώτη από τους ιδιοκτήτες περιφερειακών Μέσων προς το παρόν έχει μόνο ανακοινωθεί. Οι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών ανακοίνωσαν πως προσέφυγαν στο ΣτΕ αμφισβητώντας τη νομιμότητα του 2%.
Τελικά οι συνδικαλιστές της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, καναλαρχών και λοιποί γραφειοκράτες θα αποδειχθούν μοιραίοι για τον άλλοτε κραταιό οργανισμό ασφάλισης ΜΜΕ με τις πράξεις τους. Αφού άφησαν να καταργηθεί το αγγελιόσημο, αφού τα βρήκαν με τους υπουργούς και τους καναλάρχες για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ, δίνουν τη μάχη της καρέκλας για ένα ταμείο που θα μετατραπεί σε “επαγγελματικό” βραχίονα των εργοδοτών της τηλεόρασης, για να έχουν κι αυτοί θεσούλες εξουσίας.
Η ανακοίνωση της ΕΙΙΡΑ με την οποία αμφισβητείται η συνταγματικότητα της εισφοράς, η οποία χαρακτηρίζεται ως έμμεσος φόρος υπέρ τρίτων:
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών(ΕΙΙΡΑ), ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία εγκρίθηκε ο Κανονισμός Είσπραξης Εσόδων του ΕνιαίουΔημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).
Με την αίτησή της η Ενωση θέτει ζήτημα παραβίασης του Ενωσιακού Δικαίου και αμφισβητεί τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Κανονισμού του ΕΔΟΕΑΠ, ως και του ν. 4498/2017, με τις οποίες επιβάλλεται στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Επιπλέον, η ΕΙΙΡΑ ζητά να ακυρωθούν και να κηρυχθούν ανίσχυρες οι διατάξεις με τις οποίες επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης αναδρομικές εισφορές.
Η εισφορά του 2% αποτελεί ανεπίτρεπτο έμμεσο φόρο υπέρ τρίτων, ο οποίος, πέραν του ότι αντίκειται στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία της Ε.Ε., πλήττει την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, θέτει σε κίνδυνο βιωσιμότητα των ραδιοφωνικών σταθμών και οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας, χωρίς από την άλλη να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ίδιου του ασφαλιστικού φορέα, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες προς εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι ραδιοφωνικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο μέσο ενημέρωσης, καθόσον, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, δεν έχει προωθηθεί κανένα μέτρο στήριξης της ιδιωτικής ραδιοφωνίας.
Την αίτηση ακύρωσης της ΕΙΙΡΑ υπογράφει ο δικηγόρος Ηλίας Θεοδωράτος.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου