Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Απολύσεις στο "Πρώτο Θέμα"

Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν απολύσεις και στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν τρεις εργαζόμενοι (από τη σελιδοποίηση, το φωτογραφικό τμήμα και το ηλεκτρονικό σκίτσο) και αντίστοιχος αριθμός δημοσιογράφων μετά τη διακοπή του περιοδικού «People»...
---
Νέα προσφυγή

για την εισφορά
του 2% στον ΕΔΟΕΑΠ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε για την εργοδοτική εισφορά του 2% και η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου από κοινού με...
άλλες τέσσερις ενώσεις, την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) και την Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ) ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία εγκρίθηκε ο Κανονισμός Είσπραξης Εσόδων του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

Με την αίτησή της η ΕΔΙΠΤ αμφισβητεί τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Κανονισμού του ΕΔΟΕΑΠ, ως και του ν. 4498/2017, με τις οποίες επιβάλλεται στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.
---
Εφημερίδες: Ο χάρτινος κίνδυνος...

Μία και σήμερα έμειναν για να μπει η νέα τιμή στο δημοσιογραφικό χαρτί. Η αύξηση που έρχεται από την 1η Ιουλίου προσθέτει στο κόστος έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών ένα ακόμα βάρος – φυσικά σε καμιά περίπτωση τόσο επικίνδυνο όσο η καταβαράθρωση που γνώρισαν οι κυκλοφορίες των εντύπων.

Η αύξηση μπορεί να μην είναι προς το παρόν πολύ μεγάλη –τουλάχιστον όχι τόση ώστε οι εκδότες να την αθροίσουν στα επιχειρήματα για το «δεν βγαίνουμε»– αλλά μπορεί να γίνει επαχθής αργότερα, αν λάβουμε υπόψη αυτά που μαθαίνουμε από ανθρώπους του χώρου που εμπιστευόμαστε.

Ότι δηλαδή η παραγωγή δημοσιογραφικού χαρτιού παγκοσμίως έχει μειωθεί δραστικά, άρα εφόσον η προσφορά θα είναι μικρότερη η τιμή μπορεί να ανέβει και άλλο σε κάποιοι χρονικό διάστημα.

Οι ίδιες πηγές μάς λένε ότι οι βιομηχανίες χαρτιού ανά τον κόσμο προτιμούν να παράγουν περισσότερο άλλα είδη και κυρίως χαρτόνι για κουτιά, κούτες και διάφορες χρήσεις.
---
Ν. Παππάς: Βγάζουμε

τα «καπέλα» από τις εφημερίδες

Δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προκηρύξεις των ανοικτών διεθνών ηλεκτρονικών διαγωνισμών για την υλοποίηση των έργων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων με γραμμωτό κώδικα (barcode)» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ (VAR)».
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται στα 29 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
---
ΕΣΗΕΑ: Καταδικάζουμε

τις απειλές κατά του ΣΚΑΪ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις απειλές που εκτόξευσε ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα κατά του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ» και των συναδέλφων δημοσιογράφων.
Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα η Δημοσιογραφία είναι ελεύθερη και ακηδεμόνευτη και δεν απειλείται από αυτόκλητους υπερασπιστές του δικαίου. Η εποχή που η ενημέρωση ριχνόταν στην πυρά έχει παρέλθει.
---
Πόσους λουκουμάδες
θέλουμε για τον Θέμο Αναστασιάδη;

Το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος: «Ο πλανόδιος πωλητής αγοράζει τον λουκουμά 50 λεπτά και τον πουλάει 2,5 ευρώ»!

Υπερκέρδη ο λουκουματζής, λοιπόν. Δείτε, δείτε: «Ο λουκουματζής που σουλατσάρει πάνω στην άμμο στον Πάνορμο, κρατάει ένα πανέρι γεμάτο αφράτους λουκουμάδες, τους οποίους προμηθεύεται από εργαστήριο παρασκευής γλυκισμάτων έναντι 0,50 ευρώ το κομμάτι, τους πουλάει στους τουρίστες για 2,50 ευρώ τον έναν. Μάλιστα καταφέρνει να πουλάει περίπου 200 λουκουμάδες την ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά φοροδιαφεύγει κιόλας ο τύπος: «Και φυσικά μην περιμένετε απόδειξη, πόσο δε στη Μύκονο όπου η φοροδιαφυγή θεωρείται... φυσικό φαινόμενο».

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αυτό του Πρώτου Θέματος. Είναι η εφημερίδα στην οποία ο εκδότης της Θέμος Αναστασιάδης δηλώνει άπορος πλέον ενώ πριν από λίγα χρόνια είχε καταθέσει σε τράπεζα του Κολωνακίου, μέσα σε δύο διαδοχικές ημέρες, 5 εκατομμύρια ευρώ σε μαύρες σακούλες, την προέλευση των οποίων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.

Αλήθεια, στους πόσους λουκουμάδες φτάνεις στα 5 εκατ. ευρώ; 
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου