Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Τα "ένοχα" μυστικά των ελληνικών ΜΜΕ

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Αποκάλυψη μετά από 25 χρόνια!
Ο Ανδρέας υπαγόρευσε
βασικό πρωτοσέλιδο τίτλο της Αυριανής


«ΒΑΛΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ» ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΗ

Όταν περνούν τα χρόνια, ακόμα και τα πλέον δυνατά μυστικά αποκαλύπτονται χωρίς να κάνουν τον πάταγο που θα έκαναν στην εποχή τους αν έρχονταν στη δημοσιότητα. Αρχεία μυστικών υπηρεσιών παραδίδονται στη γνώση του κοινού, έγγραφα υπουργείων
δημοσιοποιούνται, λόγια που παρέμεναν κρυμμένα βγαίνουν στον αέραχωρίς να κλονίζουν. Γιατί, λοιπόν, να κλονίσει η ομολογία εκδοτικού συγκροτήματος ότι τον βασικό τίτλο μιας εφημερίδας του τον υπαγόρευσε αυτολεξεί ο πολιτικός αρχηγός του κόμματος το οποίο υποστήριζε και κατά πολύ μεγάλα διαστήματα πρωθυπουργός της χώρας; Η αποκάλυψη για υπαγόρευση αφορά μόνο μία ημέρα, αλλά αυτό που συμβαίνει μια φορά συχνά επαναλαμβάνεται πολλές –ποιος το αποκλείει;

Στο κύριο άρθρο της σημερινής Kontranews αποκαλύπτεται μια στιχομυθία ανάμεσα στον Γιώργο Κουρή και τον Ανδρέα Παπανδρέου που έγινε τηλεφωνικά το 1993 κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των επιτελικών της Αυριανής για το πρωτοσέλιδό της. Το ρεπορτάζ της είχε την αποκλειστικότητα ότι ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Συμπιλίδης θα έκανε την καθοριστική κίνηση για να ρίξει το επόμενο πρωί την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διαβάζουμε σχετικά στο άρθρο:

«Με βάση το ρεπορτάζ στήθηκε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που ήταν φωτιά και την επόμενη θα έκανε πάταγο. Λίγο πριν τελειώσει η σύσκεψη ο Γιώργος Κουρής είχε την ιδέα να τηλεφωνήσει στον Ανδρέα Παπανδρέου για να τον ενημερώσει για τις καταιγιστικές εξελίξεις που θα προκαλούσαν την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
»Ο Ανδρέας τον άκουσε με προσοχή και στο τέλος του είπε, Γιώργο, είναι καλό το ρεπορτάζ, αλλά ο Συμπιλίδης δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Εγώ θα σου έλεγα να βάλεις τίτλο ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ και δεν τολμάνε να ρίξουν τον Μητσοτάκη».

Ο Κουρής «για μα μην κακοκαρδίσει τον Ανδρέα που ήταν και άρρωστος έβαλε αυτό που του είπε» χωρίς να αποσύρει το ρεπορτάζ. Όλα τα αποκαλυπτικά στοιχεία η Αυριανή τα δημοσίευσε στις εσωτερικές σελίδες και επαληθεύτηκαν το πρωί την ημέρα της κυκλοφορίας της, αλλά στην πρώτη σελίδα είχε τον «λάθος τίτλο».

Στη σύσκεψη της επόμενης νύχτας ο Γιώργος Κουρής, σύμφωνα πάντα με την Kantranews, «κατέβαζε καντήλια» και «παραδέχτηκε ότι το λάθος ήταν δικό του». Παράλληλα σύστησε στους επιτελικούς του «όταν έχουμε αποκαλυπτικό θέμα να μην παίρνουμε ποτέ τηλέφωνο πολιτικό όσο ψηλά και αν βρίσκεται, γιατί όπως είχε πει χαρακτηριστικά οι πολιτικοί δεν έχουν την αίσθηση της δημοσιογραφικής αποκάλυψης την οποία θα πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια».

Επανάληψη

Το κύριο άρθρο της Kontranews ανέφερε το τηλεφώνημα του Κουρή στον Παπανδρέου επειδή επανέλαβε και εκείνη στη χθεσινή έκδοση εκείνο το λάθος και ενώ «είχε όλο το παρασκήνιο της αποστασίας του Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ»  δεν έβαλε ονόματα «όπως επιβάλει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και στρογγυλέψαμε λίγο το θέμα γιατί κάποιοι δεν πίστευαν με τίποτα ότι ο Λαζαρίδης (...) θα έφτανε στο σημείο να αποστατήσει».

--- 
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου