Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Οι κλειστές πόρτες του Τύπου

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Οι μεγάλες πύλες του Τύπου


ΜΙΑ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΠΑΛΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ – ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΣΤΗ ΦΕΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΟΛ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΣΗ

Κάποτε δεν ήταν απλώς είσοδοι εφημερίδων. Δεν ήταν πόρτες, ήταν μεγάλες πύλες του Τύπου. Ιδιαίτερα στη Χρήστου Λαδά, όπου βρισκόταν ο ΔΟΛ, και στη Φειδίου, όπου στεγαζόταν η Απογευματινή (και πολύ παλιότερα, μαζί της η Ακρόπολη), πάλλονταν οι καρδιές των δύο εφημερίδων με την υψηλότερη κυκλοφορία στον ελληνικό Τύπο, πουλώντας καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα στο σύνολό τους. Και τώρα; Θλίψη!

Για τον παλιό κραταιό ΔΟΛ της πλατείας Καρύτση τα έχουμε γράψει, τα έχουμε πει, έχουμε ξαναφωτογραφήσει το έρημο κτίριο.

Με την Απογευματινή, που έρχεται πάλι στη δημοσιότητα με την προοπτική της επανέκδοσής της, είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε. Το κτίριο της Φειδίου έχει ολόκλειστες πόρτες –βαμμένες με κακόγουστα γκράφιτι–  και ανοικτά, σπασμένα παράθυρα σε όλους τους ορόφους, πιθανόν με φωλιές περιστεριών και άλλων έμβιων.

Το μπλογκ σε μια βόλτα στην «Αθήνα του Τύπου» συγκέντρωσε φωτογραφίες από τις σφαλιστές πόρτες εφημερίδων, αλλά και περιοδικών, που είτε έκλεισαν είτε έχουν μετοικήσει.

Βλέπουμε στις δύο πρώτες φωτογραφίες, σε γενικό πλάνο το κτίριο της Απογευματινής στο οποίο διακρίνονται τα σπασμένα παράθυρα των ορόφων και στη δεύτερη το κοντινό καρέ στην είσοδο του μεγάρου.

Η Βραδυνή και οι άλλες

Η μικρή είσοδος της παλιάς Βράδυνης (του Τζώρτζη Αθανασιάδη) στην Πειραιώς. Δίπλα ακριβώς βρισκόταν σε ανοικτή θέα, με γυάλινη κάλυψη από τον δρόμο, το κυλινδρικό πιεστήριό της. Οι περαστικοί μπορούσαν να δουν τη εκτύπωση. Από την ίδια πόρτα, της οδού Πειραιώς, περνούσαν οι συντάκτες του Φωτός των Σπορ που στεγαζόταν (γραφεία και τυπογραφεία μαζί) στο ίδιο κτίριο πριν η εφημερίδα της οικογένειας Νικολαΐδη μετακομίσει στο δικό της οίκημα, της Λεωφόρου Καβάλας.

Η είσοδο της Καθημερινής στα παλιά γραφεία της Σωκράτους (σημειώνεται με ελαφρύ κόκκινο περίγραμμα).



Η πρόσοψη του παλιού κτιρίου όπου στεγαζόταν ο ΔΟΛ.

Η παλιά είσοδος της Εστίας. Πίσω από κατεβασμένα ρολό υπήρχε το τυπογραφείο.

Τα γραφεία του συγκροτήματος περιοδικών Θεοφανίδη (Ράντσο, Πάνθεον, Βεντέττα) στη συμβολή των οδών Αναξαγόρα και Γερανίου. Σήμερα το κτίριο έχει παραδοθεί στην Τέχνη και έχει μετατραπεί σε θεατρική σκηνή.

Η επιγραφή Εθνικός Κήρυξ που δεν έχει αφαιρεθεί από τη στοά της Χρήστου Λαδά της πλατείας Καρύτση, πλάι από τον ΔΟΛ, όπου βρίσκονταν πολύ παλιά τα γραφεία της εφημερίδας, όταν κυκλοφορούσε στην Ελλάδα. Σήμερα Εθνικός Κήρυκας εκδίδεται και κυκλοφορεί με επιτυχία στις ΗΠΑ.
---
harddog
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου