Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 9/4 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το "Πρώτο Θέμα"
θα τυπώνει στην Ίριδα 

Νέα συνεργασία για Αναστασιάδη - Καραμήτσο και Ψυχάρη - Μπόμπολα

Επεκτείνεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η συνεργασία της εκτυπωτικής μονάδας «Ιριδα» με τις εκδόσεις «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα, οι Αναστασιάδης - Καραμήτσος αποφάσισαν να μεταφέρουν και τις εμπορικές εκδόσεις τους στο πιεστήριο των Ψυχάρη - Μπόμπολα.
---
Δεν πάει στην ΕΡΤ
το Κανάλι της Βουλής

Παραμένει αυτόνομο το Κανάλι της Βουλής. Ο τηλεοπτικός σταθμός, που λειτουργεί με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, παραμένει υπό τον έλεγχο της Βουλής, αν και υπήρχε πρόταση να ενταχθεί στα προγράμματα της ΕΡΤ. Το μόνο που προβλέπει το νομοσχέδιο του Νίκου Παππά είναι πως «ύστερα από συνεννόηση με το προεδρείο της Βουλής και τη διεύθυνση του Καναλιού της Βουλής, αναμεταδίδονται σημαντικές εργασίες της Βουλής των Ελλήνων». Αυτό, άλλωστε, συνέβαινε και παλαιότερα με την ΕΤ1, η οποία λόγω δικτύου αναλάμβανε τη μετάδοση. Μέχρι πρότινος, η Βουλή έδινε λογαριασμό για το Κανάλι της μόνο όταν υπήρχε ερώτηση από βουλευτή. Τώρα το προεδρείο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει όρους διαφάνειας στη λειτουργία του.
---
Θετικά βλέπει το Μαξίμου
τη διεκδίκηση τηλεοπτικών αδειών
από Μαρινάκη, Αγγελοπούλου, Γιαννακόπουλο

Η κυβέρνηση Τσίπρα, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει αποφασίσει να αλλάξει ριζικά το χάρτη των ελληνικών ΜΜΕ. Χωρίς προκαταλήψεις ή τρικλοποδιές απέναντι στους παραδοσιακούς παίκτες των μιντιακών επιχειρήσεων… Με μοναδικό γνώμονα την αυτονόητη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης, δηλαδή, ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο και το κράτος, χωρίς εξαιρέσεις, νομικά «παραθυράκια» ή άλλου είδους προνόμια… Η νέα κυβέρνηση έχει αποφασίσει και για τον κλάδο των ΜΜΕ ότι δεν θα κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να εφαρμόσει τη νομοθεσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αρχών και εν όψει της αδειοδότησης των καναλιών, το Μαξίμου φέρεται να επιδιώκει το «άνοιγμα», τρόπον τινά του συγκεκριμένου κλάδου, ενθαρρύνοντας με την ευκαιρία, κι άλλους επιχειρηματίες (Μαρινάκης, Αγγελοπούλου, Γιαννακόπουλος) να διεκδικήσουν τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου, έχουν διαμηνύσει προς διάφορες κατευθύνσεις ότι θα έβλεπαν πολύ θετικά την είσοδο νέων παικτών στην τηλεόραση… Επιπλέον το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομίλων ΜΜΕ να εισέλθουν στην ελληνική αγορά είναι υπαρκτό.
---
Ανησυχητικά
τα φαινόμενα κιτρινισμού
στα social media

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή δημοσίευμα περιοδικού σε βάρος του γνωστού για τους αγώνες του υπέρ των εργαζομένων εργατολόγου Τάσου Πετρόπουλου - τον οποίο το δημοσίευμα επιχειρεί να εμφανίσει ως… « υπηρέτη εργοδοτικών συμφερόντων", μολονότι πάντοτε ήταν νομικός σύμβουλος των εργαζομένων -, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την ανησυχία του για την ένταση του φαινομένου της κίτρινης και παραπλανητικής δημοσιογραφίας.

Πολύ περισσότερο όταν αυτού του είδους η δημοσιογραφία διογκώνεται και παρεκτρέπεται σε συκοφαντικές και απειλητικές εκφάνσεις στα social media, τα οποία δεν διαχειρίζονται επαγγελματίες δημοσιογράφοι, οι οποίοι ασφαλώς δεν θα υιοθετούσαν αναληθείς και αδιασταύρωτες πληροφορίες.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί το σύνολο των δημοσιογράφων να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας και να δημοσιοποιούν, ως οφείλουν άλλωστε, τις πληροφορίες τους μόνο μετά τη διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ
---
Οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ
"βιώνουν μία κατάφωρη αδικία"

Ομιλία της Αννέτας Καββαδία για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ

"Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, όχι μόνο για μας που προερχόμαστε από την ΕΡΤ, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που αξιώνει την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αλλού και άλλοτε η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων μιας νεοεκλεγμένης κυβέρνησης θα ήταν απλώς το αναμενόμενο, υπόθεση θεσμικής ρουτίνας. Όμως φτάσαμε στην Ελλάδα του 2015 αυτή η στοιχειώδης συνέπεια να αποτελεί από μόνη της μια πραγματική είδηση. Η υπόσχεση τηρήθηκε και μια νέα σελίδα στην ιστορία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ξεκινά σήμερα και άρχισε ήδη να γράφεται με το νομοσχέδιο που μπαίνει στην επιτροπή μας και αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια αμέσως μετά το Πάσχα.

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με εξέπληξαν ούτε το ύφος ούτε ο τόνος των τοποθετήσεων των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Ειλικρινά όμως θα περίμενα, ειδικά από τους εισηγητές της Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ, να είναι πιο προσεκτικοί, αφού τους βαραίνει η σκοτεινή περίοδος από τις 11 Ιουνίου του 2013 και μετά. Γιατί είναι αυτοί – και να μην το ξεχνάμε- όχι μόνο οι ηθικοί αλλά και οι φυσικοί αυτουργοί του «μαύρου» που έπεσε όχι μόνο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα(...) Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Τι... θα εφαρμόζονται και ....οι νόμοι;.... και θαναι ίσοι για όλους;... Ε!... ρε γλ.εντιααααα... καραγκιώζη τακους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή