Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

... Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ιδιωτικό; Κρατικό; Κλείνει; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ
Διαφωνεί με τη συμφωνία με το Μέγαρο


Κλείνει το Μέγαρο στις 31/12/2015;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), για να εκφράσει την αντίθεσή του στην υπογραφή της ανακοινωθείσας συμφωνίας μεταξύ της ΚΟΑ και του Μεγάρου Μουσικής (ΟΜΜΑ), τόσο για τη χρονική στιγμή που υπεγράφη, όσο και για τους όρους που περιλαμβάνει.

Ανάμεσα στα άλλα τονίζουν: «Η Συμφωνία υπεγράφη από τη Διοίκηση της ΚΟΑ χωρίς να ληφθεί υπόψη η απόφαση - πρόταση των μουσικών για υπογραφή της συμφωνίας, αφού θα ξεκαθάριζε το τοπίο για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Δεν κατανοούμε γιατί έπρεπε να υπογραφεί ένα συμφωνητικό με ένα ΔΣ που έχει λήξει η θητεία του, που έχει ανακοινώσει κλείσιμο του Μεγάρου στις 31/12/15 και μ' ένα Μέγαρο που δε γνωρίζουμε ακόμη αν θα είναι ιδιωτικό ή κρατικό.

Δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ΚΟΑ και ΟΜΜΑ, αν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κρατικοποιηθεί.

Αν πάλι το Μέγαρο παραμείνει ιδιωτικό, γιατί η Κρατική Ορχήστρα θα πρέπει να εκχωρείται δωρεάν σ' έναν ιδιώτη, προς οικονομικό όφελος του ιδιώτη και ζημία της ΚΟΑ και γιατί η ΚΟΑ θα πρέπει να εκχωρεί στον ΟΜΜΑ το 20% των ακαθάριστων εσόδων της από κάθε δική της παραγωγή;».


Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, σημειώνουν: «Το συμφωνητικό προβλέπει 4 εβδομάδες το χρόνο δωρεάν παραχώρηση της ΚΟΑ στον ΟΜΜΑ για παραγωγές του, χωρίς όριο στον αριθμό των παραστάσεων. Μέχρι σήμερα, η Ορχήστρα πληρωνόταν για τις παραγωγές του Μεγάρου για κάθε παράσταση χωριστά και τα χρήματα πήγαιναν στο ταμείο της για να ενισχύσουν την ελλειμματική κρατική επιχορήγηση. Τώρα, ο ΟΜΜΑ θα έχει δωρεάν ορχήστρα για την καλύτερη εποχή του χρόνου, εξοικονομώντας τεράστια ποσά για τις παραγωγές του. Αυτό είναι οικονομική συναλλαγή και μάλιστα ζημιογόνος για την ΚΟΑ και όχι ανταλλαγή υπηρεσιών, όπως φαίνεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, η εκχώρηση του 20% από κάθε συναυλία της ΚΟΑ στον ΟΜΜΑ είναι επίσης μια ζημιογόνος οικονομική συναλλαγή για την ΚΟΑ και δεν μπορεί να θεωρηθεί ανταλλαγή υπηρεσιών, παρά έμμεσο ενοίκιο, διότι το 20% μπορεί να αποδειχτεί δυσβάσταχτο χαράτσι για την ΚΟΑ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ποσό, που τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει από το ηλεκτρικό ρεύμα και το προσωπικό που θα απασχοληθεί επιπλέον για την ταξιθεσία; (Λογαριασμοί τηλεφώνων και καθαριότητα δεν έχουν καν συμπεριληφθεί στα λειτουργικά έξοδα και θα τα πληρώνει η ΚΟΑ επιπλέον)».

Τονίζουν, ακόμα, ότι «καμία αναφορά δε γίνεται για τις οφειλές του ΟΜΜΑ προς την ΚΟΑ, σε τι ύψος ανέρχονται, πότε και πώς θα καταβληθούν. Η ΚΟΑ τα τελευταία χρόνια επιβιώνει μόνο από την ισχνή επιχορήγηση, γιατί ο ΟΜΜΑ δεν της αποδίδει τα έσοδα από τις συναυλίες της».

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου