Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

... δημοσιογράφοι - Δημόσιο - ΣΣΕ: Το άλλο το ξέρετε; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Με (νέα) υπουργική απόφαση
οι αμοιβές των δημοσιογράφων στο Δημόσιο



Πέρασε, στην αρχή, απαρατήρητο, αλλά το προσεχές διάστημα είναι ιδιαίτερα πιθανό να αποτελέσει νέο σημείο «τριβής» μεταξύ του δημοσιογραφικού κόσμου και της κυβέρνησης.

Στο νομοσχέδιο για τα λεγόμενα ως «προαπαιτούμενα» (νόμος 4354/2015 – ΦΕΚ Α’ 176 / 16-12-2015: «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»), που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται και διάταξη η οποία αφορά τις αμοιβές των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, στην παρ. 2 του άρθρου 22 του νόμου αναφέρεται: «Οι κάθε είδους αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 7 (σ.σ.: Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο κράτος, Δ.Ε.Κ.Ο. κ.ά.) καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού». Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013, οι αμοιβές των δημοσιογράφων στους φορείς αυτούς καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) αριθ. 2/17805/0022/13.3.2013 (ΦΕΚ Β” 662 / 21-03-2013).

Η νέα διάταξη επιβεβαιώνει το γεγονός πως το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων στον κλάδο παραπέμπεται για μία ακόμα φορά στις… ελληνικές καλένδες, τη στιγμή μάλιστα που η Π.Ο.Ε.ΣΥ. σε πρόσφατη ανακοίνωσή της (21 Δεκεμβρίου 2015) υπογραμμίζει πως «την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας εάν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις του κλάδου, τόσο για το Ασφαλιστικό, όσο και τις εργασιακές σχέσεις -με προεξάρχον θέμα τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων (σ.σ.: η επισήμανση του συντάκτη)-, αποδέχτηκε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που συνήλθε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015. […]». Επιπλέον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η νέα υπουργική απόφαση θα μειώνει και άλλο τις ήδη θεαματικά περικομμένες απολαβές των συναδέλφων και αυτής της «κατηγορίας».

Όμως, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστικές πηγές, η διάταξη αυτή είναι πιθανό να «υποκρύπτει» την οριστική κατάργηση και όλων των άλλων θεσμικών θεμάτων που, ως ένα βαθμό, «καλύπτονταν» από τη Κ.Υ.Α του 2013. Ήδη, όπως μαθαίνουμε, πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με νομικούς για τη διεξοδική διερεύνηση του θέματος και την εξεύρεση των κατάλληλων τρόπων αντίδρασης από την πλευρά των δημοσιογράφων.

Έτσι, μετά τα «ανοικτά» μέτωπα του ασφαλιστικού καθεστώτος των δημοσιογράφων (ενοποίηση ταμείων, αγγελιόσημο κ.λπ.) και της μονοθεσίας των δημοσιογράφων στην Ε.Ρ.Τ., το Α.Π.Ε. και τη Γ.Γ.Ε.Ε. (παρ. 11, άρθρου 56 ν. 4339/2015, ΦΕΚ 133 Α’/29.10.2015), ένα ακόμη κρίσιμο θέμα θα απασχολήσει -όπως όλα δείχνουν- τον κλάδο τους προσεχείς μήνες.

Ίδωμεν…

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου