Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

... η ΕΡΤ, τα χαμηλά ποσοστά και το φοβικό σύνδρομο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Θα ξυπνήσει η ΕΡΤ;

Ο Τσίπρας στην αίθουσα σύνταξης της ΕΡΤ
τη βραδιά της 11ης Ιουνίου 2013
Θα ξυπνήσει η ΕΡΤ; Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας βρίσκεται σε μια κατάσταση εκκρεμότητας από την επαναφορά του, μέσα από το σχήμα της ΝΕΡΙΤ και αδυνατεί να βρει ένα σταθερό μοντέλο λειτουργίας, έχοντας δυσανάλογα χαμηλά ποσοστά Το σκηνικό αυτό που διαμορφώνεται βάζει ξανά την ΕΡΤ σε κίνδυνο, διότι μία επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τις ευαισθησίες της σημερινής περί επαναφοράς του συνόλου του προσωπικού και δεν θα υπάρχει ξανά ο κόσμος έξω για να υπερασπιστεί το φορέα. Κι αυτό γιατί η ΕΡΤ με την επαναλειτουργία της κατάφερε σύντομα να γίνει ιδιαιτέρως απόμακρη από την κοινωνία, λειτουργώντας σε απόσταση ασφαλείας και με ένα φοβικό σύνδρομο.

Ο λήθαργος έχει απλωθεί ξανά στο Ραδιομεγάρο. Στο μυαλό όλων που βγαίνουν στον αέρα βρίσκεται η ανησυχία για το τι θα πουν. Ο αόρατος φόβος μήπως και ενοχληθεί η νέα εξουσία από τα μεταδιδόμενα έχει επιστρέψει. Σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί ανεξάρτητης η ΕΡΤ, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο προτρέχουν και είναι εκείνοι που αυτοπεριορίζονται όταν εμφανίζονται στον αέρα. Το αποτέλεσμα είναι οι εκπομπές χαμηλής απήχησης, στο ίδιο σκηνικό με μια ακατάσχετη φλυαρία, γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι, δίχως εικόνα και ρεπορτάζ. Η ευθύνη της διοίκησης είναι να προσδιορίσει εκ νέου της ανεξαρτησία της ΕΡΤ. Να καλέσει δηλαδή τους δημοσιογράφους και να περιγράψει την αποστολή της ΕΡΤ, εγγυώμενη τη δική τους ανεξαρτησία.

Δεν είναι άλλωστε κάτι καινούριο για την μπαρουτοκαπνισμένη ΕΡΤ. Ο σημερινός διευθυντής του σταθμού Στο Κόκκινο, Κώστας Αρβανίτης δεχόταν προκλητικές επιθέσεις από το Θόδωρο Πάγκαλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παπανδρέου, στο υπουργικό συμβούλιο, όμως η διοίκησή της, είχε το εξής πολύ απλό επιχείρημα. Ο δημοσιογράφος είχε φέρει άλλο αέρα στο πρωινό της ΕΡΤ, με σημαντικά ποσοστά τηλεθέασης. Και ο Πάγκαλος αναγκαζόταν να υποχωρήσει μέχρι που ήρθε η τρικομματική η οποία ζήτησε και πέτυχε την αποπομπή της εκπομπής, μετά από παράπονο του Νίκου Δένδια…

Η ΕΡΤ οφείλει να συγκροτήσει ένα σοβαρό ενημερωτικό πρόγραμμα με άλλη αντίληψη, με ειδικά αφιερώματα για τις τρέχουσες εξελίξεις που να βοηθούν το κοινό να αντιληφθεί πχ τι συμβαίνει στη Συρία, με τους πρόσφυγες ή με το Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ ή στη ΝΔ. Έχει τις δυνατότητες να αφήσει πίσω την ιδιωτική τηλεόραση αξιοποιώντας το προσωπικό της και τις συνεργασίες που διαθέτει. Ή να ακολουθήσει το σίγουρο φοβισμένο σημερινό της δρόμο και να βρεθεί ξανά προ τετελεσμένων.

---
---
*

2 σχόλια:

  1. Κπαγερίδου Ελισάβετ18 Δεκεμβρίου 2015 στις 3:32 μ.μ.

    Είναι αλήθεια πολύ θλιβερή η εικόνα της Τσιπρικής ΕΡΤ μετά το άθλιο μεσοδιάστημα της σαμαρικής ΝΕΡΙΤ.Τόσος αγώνας, τόσες ελπίδες για να έχουμε τους ίδιους ενδεείς δημοσογράφους να ψελλίζουν τα ίδια και τα ίδια άχρωμα, άγευστα και άοσμα. Μην τυχόν και ενοχλήσουν τους άνωθεν που κινούν τα νήματα στις μαριονέττες τους. Ο δημοσιογράφος όμως πρέπει να έχει ψυχή, άποψη και αφοβιά, και να μην τρέμει για τη θεσούλα του. Αυτό το είδος όμως μάλλον έχει εκλείψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Καπαγερίδου Ελισάβετ - ... θα έλεγα ότι όλα ανάγονται στη σφαίρα της επαγγελματικής και γενικότερης παιδείας ... δυστυχώς - και στην περίπτωση της τσιπρικής ΕΡΤ - πρυτανεύει το δίκαιο της καρέκλας ... τελικά, αυτά ξέρουν αυτά λαλούν ... έρρωσο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή