Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Κυριάκος Διακογιάννης - έφυγε...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Κυριάκος Διακογιάννης:
Το βαφτιστήρι του Ελ. Βενιζέλου
που άλλαξε την απόφαση ενός πρωθυπουργού


του Νίκου Μποζιονέλου

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Κυριάκος Διακογιάννης που υπήρξε δημοσιογράφος, συγγραφέας και αθλητής και το 1985 με άρθρο του στην «Αυριανή» έκανε τον Ανδρέα Παπανδρέου να πάει από τον Καραμανλή στον Σαρτζετάκη.

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα ο Κυριάκος Διακογιάννης, σε ηλικία 91 ετών.

Υπήρξε δημοσιογράφος, συγγραφέας και αθλητής και συνέδεσε το όνομά του επί σειρά ετών με την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ νονός του ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μικρός διακρίθηκε ως αθλητής και υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας στίβου και πρωταθλητής Ελλάδος στο πένταθλο και στο δέκαθλο, λίγο μετά τον πόλεμο. Αργότερα εξορίστηκε στη Μακρόνησο για μια διετία.

Η εξορία και το Παρίσι

Ποιος ο λόγος της εξορίας του; Είχε υπηρετήσει στην πολεμική αεροπορία για δέκα μήνες, ωστόσο αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση πολιτικών φρονημάτων και τον έστειλαν στο Στρατό Ξηράς. Πήρε άδεια, νίκησε (το 1949) στα «Βενιζέλεια» ως καλός αθλητής που ήταν και κατόπιν αρνήθηκε εκ νέου να υπογράψει δήλωση, οπότε εξορίστηκε στο Μακρόνησο ως «άοπλος στρατιώτης κομμουνιστικών φρονημάτων».

Όταν απελευθερώθηκε, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Κατόπιν πήγε στο Παρίσι σπουδάζοντας στη Νομική Σχολή της Σορβόννης και εξέδωσε την εφημερίδα «Πατρίς», ένα φύλλο που εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για ομογένεια, έλαβε μάλιστα και το μετάλλιο «Τεχνών, Επιστημών και Γραμμάτων» το 1961 από τη γαλλική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της χούντας, έγινε γνωστός για τη δράση του με άλλους Έλληνες του εξωτερικού ενώ το 1974 εξέδωσε το βιβλίο «Στην Κόλαση της ΚΥΠ» εξιστορώντας άγνωστα περιστατικά της επταετίας της δικτατορίας και την προσπάθεια εκβιασμού του με σκοπό τη σπίλωση του Ανδρέα Παπανδρέου (σ.σ. υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ).

Αργότερα, έως και το 1997 υπήρξε αρθρογράφος της εφημερίδας «Αυριανή» στην οποία δημοσιεύτηκαν περισσότερα από επτά χιλιάδες κείμενά του. Το 1985 δε έγραψε ιστορία αλλά και διαμόρφωσε τον ρου της πολιτικής ζωής του τόπου εκείνη την εποχή με άρθρο του που επηρέασε μια απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου.

Από τον Καραμανλή στον Σαρτζετάκη

Στις 9 Μαρτίου 1985, ημέρα που ο Παπανδρέου θα ανακοίνωνε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την πρότασή του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άπαντες γνώριζαν (και οι εφημερίδες δημοσίευαν), ότι θα ανανεωνόταν η θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εξαίρεση ήταν η «Αυριανή» και ο Διακογιάννης έγραψε το αλήστου μνήμης άρθρο «Ανοικτή επιστολή στον κ. Ανδρέα Παπανδρέου».

Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις ο Διακογιάννης, που ήταν αναφανδόν ενάντια στον Καραμανλή, πρακτικά έπαιξε ρόλο στο να αλλάξει άρδην απόφαση ο τότε πρωθυπουργός. Και, ως γνωστόν, εντέλει ο Παπανδρέου πρότεινε τον τότε εν ενεργεία αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη, προκαλώντας πολιτικό… σεισμό. Ο Σαρτζετάκης το 1963 ήταν μάλιστα ο ανακριτής στη υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, υπόθεση η οποία είχε οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης… Καραμανλή.
«Κύριε πρωθυπουργέ. Δεν είπατε ποτέ ότι θα ψηφίσετε Καραμανλή! Αν όμως σήμερα, τη σημαντικότερη μέρα της μεταπολεμικής πολιτικής μας ζωής το πράξετε, τότε και τις εκλογές θα χάσετε, και την Αλλαγή θα ενταφιάσετε, και το μέλλον θα παραδώσετε στα χέρια της Δεξιάς για να το υποθηκεύσει στα χρηματιστήρια των διεθνών μονοπωλίων, και τον λαό θα συντρίψετε ηθικά και ψυχολογικά» έγραψε μεταξύ άλλων.
Η κηδεία του Κυριάκου Διακογιάννη θα γίνει αύριο, Τετάρτη 22 Αυγούστου στις 14:00 μ.μ. από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου