Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ο Γαβράς ζει, η ενημέρωση πέθανε

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Όταν μια ιντερνετική τρολιά
αποκαλύπτει
την ξεφτίλα των ελληνικών media


του Χρήστου Ξανθάκη

Από μια άποψη ο Κώστας Γαβράς έχει ήδη πεθάνει! Από την άποψη ότι τα τουί με αφορμή τον μούφα θάνατό του θα βολτάρουν αιωνίως στο διαδίκτυο και κάθε τρεις και λίγο κάποιος αγουροξυπνημένος, κάποιος σαλεμένος ή κάποιος απλώς κακοήθης θα τα ανασύρει από το βυθό των social media και θα τα ξαναφέρνει στην επικαιρότητα. Σαν κάτι δημοσιεύσεις για άλλους επιφανείς ότι είναι κλέφτες, ψεύτες, καταχραστές, ζάπλουτοι και πάει λέγοντας. Το σημειώνω αυτό διότι προ ημερών έσκασε μύτη φωτογραφία χολιγουντιανής σταρ να μπαίνει σε αυτοκίνητο πολυτελείας κι ένα τρολάκι της φωτιάς και της πυρκαγιάς έγραψε λεζάντα ότι επρόκειτο για τη σύζυγο του Πάνου Σκουρλέτη. Έφαγε τις ηλεκτρονικές του φάπες μεν, θα κυκλοφορεί για πάντα το ενσταντανέ από την άλλη. Και όλο και κάποιος Μήτρος θα το επικαλεσθεί μελλοντικώς για να καταδείξει πως τα τσακώνανε, πως τα πιάνανε, πως τα μασουλάγανε οι Συριζαίοι…

Άρα, ο Γαβράς πέθανε. Και μαζί του έχει πεθάνει και η ενημέρωση, μια και καλή νομίζω. Έχει τινάξει τα πέταλα, ιδίως σε περίοδο προεκλογική, όπου κυριαρχεί το αμερικάνικο anything goes. Όλα επιτρέπονται, όλα δικαιολογούνται, όλα στο μίξερ, βάλτε να πάνε, πήγανε και πίσω δεν γυρνάνε. Δια χειρός του γάτουλα του Ιταλού φαρσέρ, που το έχει κάνει το ίδιο πράγμα και τρεις και πέντε και είκοσι φορές ακόμη. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον τόνο της αντιπαράθεσης στην ελληνική πολιτική και τον τόνο του ζόφου στην ελληνική δημοσιογραφία. Όπου μια παπάρα (ή μήπως να πω παπαριά;) ιντερνετική, γίνεται αφορμή να αναδειχθούν στο μέγιστο βαθμό η στενομυαλιά, οι εμμονές και το mondus operandi κάποιων πρωταγωνιστών της ειδησεογραφίας. Βαράτε, κοπανάτε, στουμπάτε, όλο και κάτι θα μείνει. Κι αν μείνει στα μούτρα μας, δεν έγινε και τίποτε. Υπάρχει πάντοτε η επόμενη φορά!

Κάπως έτσι θα βουλιάξουμε σε έναν ωκεανό από ψέματα και δοξασίες. Κάπως έτσι, τα φίδια και οι δράκοι θα περάσουν από το σκότος στο πρώτο πλάνο. Κάπως έτσι θα ψοφήσει η ενημέρωση έναν θάνατο πένθιμο αλλά διόλου ηρωικό. Καβάλα στο ελληνικό «δε γαμιέται», που επιτρέπει στον κάθε μπαγλαμά να ξεφτιλίζει το σύμπαν μόνο και μόνο για να αποκομίζουν κέρδη οι κομματικοί φίλοι και προστάτες του. Δεν ξέρω αν το έχει πάρει το μάτι σας αγαπητοί συνάδελφοι, αλλά τελευταίοι είμαστε στον πανευρωπαϊκό κατάλογο με την εμπιστοσύνη των πολιτών στα media. Τελευταία η ελληνική ειδησεογραφία και οι υπηρέτες της. Όπως μάλιστα με πληροφορούνε από το κοντρόλ, θα φτιάξουν πλέον μια ξεχωριστή κατηγορία για την πάρτη μας. «Ενθάδε κείται», θα γράφει η μαρκίζα κι από κάτω θα είμαστε τάβλα σωριασμένοι όλοι εκείνοι που κάποτε παριστάναμε την τέταρτη εξουσία. Μπορεί να πέθανε ο Γαβράς, αλλά πριν πεθάνει πρόλαβε να ντουφεκίσει κι εμάς και το «λειτούργημά» μας…

Υ.Γ 1: Είμαστε τόσο γίδια, μα τόσο γίδια στη δημοσιογραφία που όπως έγραψε και η συνάδελφος Ναταλία Ανδρικοπούλου δεν μπορούμε καν να ξεχωρίσουμε το χάκεμα από το τρολάρισμα. Γελάνε και τα πληκτρολόγια με την περίπτωσή μας, ως εδώ ακούγονται τα χαχανητά του μάους και του μόντεμ!

Υ.Γ. 2: Δεν μιλάω εδώ για τους δημοσιογράφους που φάγανε το σφόλι επειδή αντίκρισαν την είδηση στο Associated Press. Να καταλαβαινόμαστε και να μην παρεξηγούμαστε.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου