Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ έχει μείνει έξω από τον ΕΟΠΥΥ;..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Επιστολή του γιατρού
και αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ
Παναγιώτη Γεωργακόπουλου


Αγαπητοί φίλοι, ως παλιός ασφαλισμένος του ΕΔΟΕΑΠ ενδιαφέρθηκα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα αντιπρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ να μάθω και προσπαθώ ακόμη να κατανοήσω, γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ έχει μείνει έξω από τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα δέχθηκα μερικές «οχλήσεις» από δημοσιογράφους για χορήγηση κάποιων φαρμάκων υψηλού κόστους από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, επειδή οι ίδιοι, μέσω του Ταμείου τους, αδυνατούσαν να τα εξασφαλίσουν για λόγους που δεν είχαν σχέση με καθεαυτό το Ταμείο. 

Θεωρώ πως, όταν σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μοναδικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας και καλύπτει περί τα 10.000.000 ασφαλισμένους, δείχνει οξύμωρο ο ΕΔΟΕΑΠ να μένει έξω από τον μοναδικό ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Γιατί έτσι προκύπτουν ανάγκες περίθαλψης που δεν μπορούν άμεσα να καλυφθούν τη στιγμή που είναι αναγκαίες. 

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΕΟΠΥΥ διατηρώντας τα φαρμακεία του πρώην ΙΚΑ έχει καταφέρει να χορηγεί δωρεάν στους ασφαλισμένους Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για θεραπείες που κοστίζουν ακριβά και που τα σχετικά φάρμακα δεν είναι πάντα διαθέσιμα στην ώρα τους... Υπάρχουν άλλωστε κι άλλες παροχές που κοστίζουν και που ο ΕΟΠΥΥ τις καλύπτει στην τιμή που είναι νομοθετημένη η αποζημίωσή τους. 

Θεωρώ ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί νομοτέλεια για το ασφαλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα για το σύστημα περίθαλψης και επομένως δείχνει άτοπο να μένει κλάδος υγείας ασφαλιστικού ταμείου έξω από αυτόν. Οπως μου δείχνει ιδιαίτερα σκληρό και παράλογο οι εργοδότες να προσφεύγουν στο ΣτΕ για την εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. 

Ειλικρινά σας λέγω ότι, αν ήμουνα ακόμη ασφαλισμένος στον ΕΔΟΕΑΠ, θα πάλευα σκληρά για να ενταχθεί το Ταμείο στον ΕΟΠΥΥ, γιατί εκείνο που προέχει για έναν ασθενή (και μιλάω και ως γιατρός) είναι να έχει ο ασθενής στην ώρα τους τα κατάλληλα και αναγκαία θεραπευτικά μέσα και δευτερευόντως την, σε όλους, επιθυμητή ξενοδοχειακή εξυπηρέτηση κατά τη νοσηλεία του. 

Συμμετέχω με χαρά στην ομάδα εργασίας που ετοιμάζουμε και με στελέχη του ΕΔΟΕΑΠ το κείμενο συνεργασίας για τη διασφάλιση στους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ παροχών υγείας με τιμές ΕΟΠΥΥ. Μια σύγκριση στις τιμές θα πείσει αρκετούς σήμερα δύσπιστους για το εγχείρημα αυτό.

Αλλωστε σήμερα είναι ορατό το γεγονός ότι όσοι κλάδοι υγείας εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από το 2012 και μετά μόνο κερδισμένοι βγήκαν, εννοώ οι ασφαλισμένοι που έχουν ανάγκη στον σωστό χρόνο τις υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος 
Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ 
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου