Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Αναταράξεις με αφορμή την "Ενίσχυση του έντυπου Τύπου"

*
Ανασυγκρότηση
***
*

e-mail αναγνώστη

Μια επιστολή - απάντηση στην "Ανοιχτή Επιστολή" της ΠΟΣΠΕΡΤ προς τις επαγγελματικές ενώσεις ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ και την εργοδοτική ΕΙΗΕΑ
Προς τους συν. της ΠΟΣΠΕΡΤ
κ.λπ. συνδικαλιστές στα ΜΜΕ



Ο θυμόσοφος λαός λέει: “δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα”.  Αχυρώνας στην περίπτωσή μας ο κρατικός προϋπολογισμός. Οι μεν καλώς κάνουν και τα παίρνουν, αλλά οι άλλοι κακώς τα ζητάνε.

Στον τόπο μας υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών: οι πρώτοι έχουν το δικαίωμα να ενισχύονται -όπως η ΕΡΤ, κάποιοι επιχειρηματίες και προσφάτως και επαγγελματικές ενώσεις- οι δεύτεροι έχουν την υποχρέωση να τροφοδοτούν-καταθέτουν, τις περισσότερες φορές από το υστέρημά τους, στον αχυρώνα. Η δημοκρατία και η αλληλεγγύη σε όλο τους το μεγαλείο. Δεν μάθαμε τίποτα στα χρόνια της κρίσης ή κάποιους δεν τους άγγιξε η κρίση. Οτι, όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού θα καεί και το δικό μας.

Καλά, λοιπόν, τα λένε εκεί στην ΕΡΤ σχετικά με την ενίσχυση του Τύπου. Αν, λέμε αν, ζούμε σε κράτος δικαίου η ισονομία και η ισοπολιτεία πρέπει να ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις.

Εχετε σκεφτεί, όλοι σας, ότι και το ανταποδοτικό τέλος και τα μέτρα στήριξης του Τύπου ζητάτε να τα πληρώνουν άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και μισθωτοί υποαπασχολούμενοι των 300 ευρώ ή πλήρως απασχολούμενοι των 500 ευρώ; Οχι βέβαια. Νομίζετε ότι έχουμε ξεχάσει εκείνες τις λίστες με τους παχείς μισθούς των μεγαλοστελεχών της ΕΡΤ ελέω ανταποδοτικού τέλους ή τους εξαιρετικά υψηλούς μισθούς των μεγαλοδημοσιογράφων των ΜΜΕ ελέω θαλασσοδανείων; Πέστε μας, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ με ιδιοκτήτες "βαρόνους των ΜΜΕ" από ποιό κονδύλι τα πληρώνετε εκεί στην ΕΡΤ; Οπότε εδώ ισχύει ότι “Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε ούτε για σχοινί ούτε για σαπούνι”. Ολα αυτά, βέβαια, είναι φορτωμένα στα συνήθη υποζύγια.

Η επιβίωση της ΕΡΤ και η σωτηρία του Τύπου δεν είναι θέμα ενίσχυσης. Είναι πότε θα ξεκινήσει να κινείται πραγματικά όλη η αγορά και μαζί της και ο Τύπος και η ΕΡΤ. Και για να γίνει αυτό πρέπει το πόπολο, η πλειοψηφία των πολιτών να έχει αγοραστική δύναμη. Μόνο που αυτό προϋποθέτει ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς και φορολόγηση ανάλογα με τη δυνατότητα του κάθε πολίτη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Και όχι πως θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί από την Κίνα και τη Βουλγαρία. Ενας συνταξιούχος με 363 ευρώ κύρια σύνταξη και 57 ευρώ επικουρικό έχει χρέωση 84 ευρώ υπέρ ΥΚΩ και 6,21 για ΕΡΤ στο λ/σμό της ΔΕΗ. Οι χήρες παίρνουν σύνταξη 410 ευρώ!! Για να ξέρουμε ποιός κάνει κοινωνική πολιτική και από ποιούς παίρνετε ή ζητάτε ενίσχυση.

Περιμένουμε, κοντυλοφόροι, πότε αυτά τα πραγματικά γεγονότα και όχι τα παραμύθια θα τα κάνετε πρωτοσέλιδα στον Τύπο ή κύρια θέματα στα δελτία της “ανεξάρτητης” ΕΡΤ με την κρατική ενίσχυση.

ΥΓ: Τους Τεχνικούς Τύπου, συν. της ΠΟΣΠΕΡΤ, να μην μας τσουβαλιάζετε, ούτε με εσάς, ούτε με τους άλλους. Δεν μας επετράπη η παρουσία στη συνάντηση,  από την οποία προέκυψαν τα μέτρα στήριξης Τύπου και Ενώσεων, κατ΄απαίτησιν της προέδρου των “λειτουργών” της δημοσιογραφίας.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο: