Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Άσμα πένθιμο και διόλου ηρωικό για τον Κώστα Σημίτη

*
Ανασυγκρότηση
***
*


του Χρήστου Ξανθάκη

Ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Δεν του το είχα, που θα έλεγε κι ο Πολάκης, ότι θα βγει έτσι ντεκλαρέ και θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Πόσα είπες ρε κατακαημένε Τσουκάτε ότι τσιμπήσαμε απ’ τον ιδιωτικό τομέα ως ενίσχυση το σωτήριον έτος 2000; Δώδεκα δισεκατομμύρια συν κάτι δραχμαί; Εγώ φταίω! Πόσα είπες ότι ξοδέψαμε για να πάρουμε τις εκλογές της ίδιας χρονιάς; Δεκαέξι δισεκατομμύρια παρά κάτι τάλαρα; Πάλι εγώ φταίω! Πόσα σου ‘φερε η Siemens στο χαρτοφύλακα τον μαύρο, τον γυαλιστερό, για να μπουκώσεις τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Ένα μύριο μάρκα; Ναι ρε φίλε, δικό μου το φταίξιμο. Υπογραφή Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός της Ελλάδος από το 1996 ως το 2004, παντελονάτος και μπροσθόβαρος σε χθεσινό, βαρυσήμαντο άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής». Κάντε πίσω κύριοι, τώρα μιλάω εγώ και τα παίρνω όλα επάνω μου!

Μασήσατε πουλάκια μου; Το χάψατε αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες; Πιστέψατε στ’ αλήθεια ότι αυτό το στρατιωτάκι ακούνητο, αμίλητο, αγέλαστο υπήρχε ποτέ περίπτωση να επιδείξει και την ελάχιστη έστω ευθιξία και να βγει φόρα παρτίδα απέναντι στον Τσουκάτο να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του; Τόσα χρόνια κάνει την πάπια, τόσα χρόνια κρύβεται, τόσα χρόνια τον φτύνουν και αναρωτιέται πως γίνεται να ψιχαλίζει δίχως ένα σύννεφο στον ουρανό, γιατί ν' αλλάξει τώρα τις συνήθειές του; Και μη βγει κανένας μαλάκας να μας πει ότι ήταν προγραμματισμένο το άρθρο και δεν γινόταν να ξηλωθεί, γιατί θα τον αρπάξω απ’ το μαλλί. Πέμπτη μίλησε ο Τσουκάτος, ως την Παρασκευή το βράδυ μπορούσε να περιμένει η εφημερίδα να της στείλει φρέσκο πράγμα ο Σημίτης, να τον κάνει τον σύζυγο Πόπης ασήκωτο από τις φάπες. Αλλά ήτανε ραμμένο το στόμα του…

Οπότε, σιγή ασυρμάτου. Οπότε πάρε λαέ ακόμη ένα άρθρο γυμνασιακού επιπέδου, όπου ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί και πάλι να βάλει μυαλό στους αεί παίδες Έλληνες. Με μοναδική κουβέντα περί δικαιοσύνης, ενώ ο Τσουκάτος τα έκανε όλα λαμπόγυαλο από το εδώλιο του κατηγορουμένου, ότι «είναι ενδεικτική η ανεπάρκεια του δημοσίου τομέα, όταν πρόκειται για τη στέγαση και λειτουργία των δικαστηρίων». Ματημπαναγία, η στέγαση και η λειτουργία των δικαστηρίων τον μάραναν, όταν έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που ενθυλάκωσε τα φράγκα ο Τσουκάτος και μόλις την περασμένη εβδομάδα βγήκε να κελαηδήσει. Είκοσι ολόκληρα χρόνια κοροϊδίας, τσούκου τσούκου με τον αραμπά για να φτάσουμε στις καταθέσεις. Είναι προφανές ότι την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ηλίου φαεινότερον λέγω, διότι τόσα και τόσα έτη αδιαφορεί για τη στέγαση και τη λειτουργία των δικαστηρίων. Και χάνεται η μπάλα!

Από εκεί και πέρα, τι να σχολιάσει κανείς; Το μένος του Σημίτη απέναντι στις κάθε είδους κοινωνικές παροχές; Του έχει μείνει του δόλιου από την εποχή του «Τσοβόλα δώστα όλα», όταν έβλεπε τα τραίνα να περνούν και τα οράματά του να γκρεμίζονται. Και τι να πεις άραγε για τον έρωτά του με τη μεσαία τάξη, όταν δεν βρίσκει ούτε μια λέξη να ψελλίσει για την αύξηση του βασικού μισθού; Προτιμήσεις είναι αυτές και δεν μας πέφτει λόγος με ποιόν συναγελάζεται κανείς στο ιδεολογικό του κρεβάτι. Αλλά η μεγαλύτερη πλάκα είναι όταν ξεσφίγγει τα δόντια με την πένσα και λύνει τη σιωπή του και μιλάει για πρώτη φορά για τις Πρέσπες. Και λέει το εξής:
«Με την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, άρχισε μια άτυπη προεκλογική περίοδος»!
Αυτό και τίποτε άλλο! Ούτε καλή η συμφωνία, ούτε κακή, ούτε αδιάφορη, ούτε επωφελής, ούτε επιζήμια, ούτε καν για μένα είναι ακόμη Σκόπια που είπε ο γίγαντας ο Τζίτζι. Οκτώ χρόνια πρωθυπουργός γαμώ το σπιτάκι μου, άποψη δεν έχει για το σημαντικότερο ντιλ της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Κάτι τέτοιες ώρες είναι που αναρωτιέσαι αν έχει όντως προχωρήσει η κλιματική αλλαγή κι αν έχουν μετακομίσει όλες οι στρουθοκάμηλοι στο Κολωνάκι…

---
newpost
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου