Κυριακή 28 Μαΐου 2017

"Δημοσιογραφική Συνεργασία" - εκλογές ΕΣΗΕΑ 2017

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
(Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ)


Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Στις επερχόμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ πάρε θέση μάχης!
Στήριξε τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία».
Στείλε μήνυμα διεκδίκησης όλων των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια και πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» απευθύνεται σε σένα:
Που κάθε μήνα αγωνιάς για το αν και πότε θα μπει ο μισθός, για το αν θα έχεις δουλειά και τον επόμενο μήνα.
Που είσαι άνεργος ή περιπλανώμενος ανάμεσα στην ανεργία, την ημιαπασχόληση, και το «μπλοκάκι», «απασχολούμενος» σε δύο και τρεις εργοδότες για να τα βγάλεις πέρα.
Που δεν μοιράζεσαι τις αγωνίες των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, για το αν θα γίνουν ακόμα πιο ισχυροί στον ανταγωνισμό τους με τους άλλους καπιταλιστές. Που δεν ανέχεσαι άλλες θυσίες «για να πάει καλά το μαγαζί...»
Που έχεις μπουχτίσει με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που έχουν κάνει επάγγελμα την αδράνεια, τον συντεχνιασμό, τη μιζέρια και την ανοργανωσιά για να κάνει ήσυχη τη δουλειά της η εργοδοσία.
Οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ να εκπέμψουν ένα μεγάλο «Φτάνει πια, ως εδώ!»
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σε καλεί να μπεις αποφασιστικά στην πάλη! Είναι κρίσιμο σήμερα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να δυναμώσει η γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης, κόντρα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, τη λογική της «εργασιακής ειρήνης» που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και οι συνδικαλιστές τους.
Το «εξιτήριο» από τα μνημόνια που προπαγανδίζει η κυβέρνηση αφού ψήφισε το 4ο Μνημόνιο, είναι το «εισιτήριο» στη μονιμοποίηση της φτώχειας για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παρά τους ψευτοκαυγάδες τους συμφωνούν με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Γι'αυτό ψήφισαν μαζί το 3ο Μνημόνιο, γι'αυτό η ΝΔ δεσμεύεται στην εφαρμογή του 4ου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά τις κόντρες ανάμεσά τους, παραμένουν ενωμένοι στην αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση. Αλλωστε, η καπιταλιστική ανάκαμψη για την οποία όλοι τους παλεύουν προϋποθέτει τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση δουλεύει για την «αναβάθμιση» του γεωστρατηγικού ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή, εμπλέκοντας το λαό μας σε πολύ επικίνδυνα παιχνίδια. Η πιο βαθιά εμπλοκή στο ΝΑΤΟ με σκοπό να αναδειχθεί η χώρα μας σε πρωταγωνίστρια δύναμη της συμμαχίας στην περιοχή, η αναβάθμιση της Σούδας, η αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η εμπλοκή στις αντιθέσεις στα Βαλκάνια, οι ανταγωνισμοί με την τουρκική αστική τάξη και τις προκλήσεις της είναι αρνητικές εξελίξεις. Απαιτείται επαγρύπνηση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Εμείς πληρώνουμε τα επιχειρηματικά τους παιχνίδια
Οι εξελίξεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ είναι ενδεικτικές για τη διαπάλη και τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους. Μια διαπάλη που εκφράζεται και με την εν εξελίξει αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Το επιχειρηματικό τοπίο στον κλάδο αλλάζει και η τράπουλα ανακατεύεται ανάμεσα σε επιχειρηματικά σχήματα, «παραδοσιακά» και νέα που μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν για να επενδύσουν σε μέσα ενημέρωσης. Στη διελκυστίνδα αυτή ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης, εμπλέκεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.
Στον κλάδο μας γενικεύεται η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών. Οι εργοδότες ουσιαστικά ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν τζάμπα, να χρηματοδοτούν τη λειτουργία των ΜΜΕ. Οι εκατοντάδες απολύσεις των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα την ένταση της εκμετάλλευσης, με λιγότερους εργαζόμενους δημοσιογράφους να καλούνται να βγάλουν περισσότερη δουλειά.
Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:
-- Δεκάδες συνάδελφοι εργάζονται στα σάιτ σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης για 300 και 400 ευρώ.
-- Στον «Πήγασο», μετά τις δεκάδες απολύσεις για να «σωθεί» η επιχείρηση, σήμερα οι χρωστούμενοι μισθοί φτάνουν τους πέντε μήνες και ο εργοδότης καλεί σε «εργασιακή ειρήνη» εν αναμονή του νέου επενδυτή. Ο τελευταίος ήδη έχει προμηνύσει για εκατοντάδες απολύσεις και νέες μειώσεις.
-- Στον ΔΟΛ οι εργαζόμενοι υπέμειναν χρόνια τώρα θυσίες για να «σωθεί» το μαγαζί. Τελικά είτε σωθεί είτε όχι, ο μόνος κερδισμένος είναι ο ιδιοκτήτης του, αφού οι ίδιοι παραμένουν τελευταίοι στη σειρά για να πάρουν ο,τι περισσέψει από τους πλειστηριασμούς.
-- Στο Μega, από μήνα σε μήνα και από «υπομονή σε υπομονή», ρημάχτηκαν δεκάδες οικογένειες αναμένοντας τα επιχειρηματικά deal.
-- Στην ΕΡΤ δύο χρόνια μετά το πανηγυρικό της άνοιγμα, οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας.
Και στα υπόλοιπα ΜΜΕ οι συνθήκες είναι παρόμοιες και αυτό δείχνει ότι η επίθεση θα κλιμακώνεται όσο οι εργαζόμενοι «σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι», όσο δεν περνούν στην αντεπίθεση.
Οσο περιμένουμε τις «συγχωνεύσεις» και την αναδιάταξη των ομίλων, την είσοδο νέων ισχυρών επιχειρηματιών στον κλάδο, το μόνο σίγουρο είναι ότι την «ισχύ» τους θα τη δοκιμάζουμε στις πλάτες μας όλοι!
Η «εργασιακή ειρήνη» που ζητούν οι εργοδότες προδίδει την αγωνία τους αλλά και τους σχεδιασμούς τους. Σε κάθε περίπτωση, η «επανεκκίνηση» του χώρου του Τύπου, η «έξοδος» από την κρίση, θα βασίζεται σε τσακισμένα μισθολογικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της μαύρης εργασίας, με το «μπλοκάκι» να κυριαρχεί. Αλλωστε οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δείχνουν ότι θέλουν να ξεμπερδεύουν με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με τα θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα, δεν θέλουν να τους δεσμεύει τίποτα απέναντι στο προσωπικό τους.
Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο περιλαμβάνουν και την «τακτοποίηση» του ΕΔΟΕΑΠ, με την διαφαινόμενη διασφάλιση για ένα χρονικό διάστημα ενός «κελύφους», ξεχωριστού οργανισμού επικούρησης και περίθαλψης στο οποίο ήδη η εργοδοσία θέτει την σφραγίδα της. Σε αυτή την εξέλιξη που φέρνει νέο τσεκούρι σε κατακτημένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, συμφώνησαν μάλιστα «αριστεροί» και «δεξιοί» συνδικαλιστές - εκλεγμένοι στη διοίκηση του οργανισμού.
Γύρνα την πλάτη στην κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους συνδικαλιστές τους
Απέναντι σε αυτήν την λαίλαπα, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ ούτε μπορεί, ούτε θέλει να οργανώσει τη διεκδίκηση και τον αγώνα για τη μεγάλη μάζα των δημοσιογράφων που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Καλλιεργεί τη μοιρολατρία, την απογοήτευση, την αποστροφή μεγάλου όγκου συναδέλφων από την οργανωμένη πάλη. Με ευθύνη όλων των δυνάμεων που πλειοψηφούν στο ΔΣ εδώ και χρόνια δεν γράφονται στην Ενωση εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έχουν την «ατυχία» να μη βρίσκουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δηλαδή, μένουν έξω από την οργανωμένη πάλη αυτοί που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη! Πλειοψηφία και «αντιπολιτευόμενες» σε αυτήν δυνάμεις στην ΕΣΗΕΑ καλλιεργούν συστηματικά τη διάσπαση των εργαζόμενων δημοσιογράφων σε παλιούς και νέους, μόνιμους και με συμβάσεις.
Κυβερνήσεις, εργοδότες, ξεπουλημένοι συνδικαλιστές και μεγαλοδημοσιογράφοι, λειτουργούν με ρόλους μοιρασμένους:
-- Οι κυβερνήσεις νομοθετούν για λογαριασμό της εργοδοσίας. Για να κερδίζουν περισσότερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες ψήφισαν όλους τους αντεργατικούς νόμους, κατάργησαν τις ΣΣΕ, μείωσαν δραστικά τον «κατώτατο μισθό», κατεδάφισαν την κοινωνική ασφάλιση, απελευθέρωσαν τις απολύσεις και τόσα άλλα.
-- Οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αξιοποιούν όλο το παραπάνω νομικό οπλοστάσιο ανεξάρτητα από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.
-- Οι συνδικαλιστές τους, που έχουν την πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να βάλουν εμπόδια στην διεκδίκηση των αναγκών των δημοσιογράφων. Η γραμμή όλων αυτών των δυνάμεων δοκιμάστηκε στην πράξη και αποδείχτηκε ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι η παραίτηση από την πάλη. Σε κάθε κορυφαία μάχη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως στο Ασφαλιστικό επέλεξαν να διεκδικήσουν την «εξαίρεση» του κλάδου από τη γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Επέλεξαν να βάλουν εμπόδια στην αγωνιστική συμπόρευση του κινήματός μας με την υπόλοιπη εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η συντεχνιακή γραμμή της ήττας, της διάσπασης του κινήματος που απέτυχε στην πράξη και τα αποτελέσματά της τα βιώνουμε σήμερα.
-- Το έργο των παραπάνω συμπληρώνουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι με τα παχυλά συμβόλαια, και πάντα σε ρόλο βαρέως πυροβολικού για την προπαγάνδα της αστικής τάξης. Λοιδορούν κάθε ταξική διεκδίκηση, καλούν το λαό να παραιτηθεί από την πάλη για τις ανάγκες του και μέσα στους τόπους δουλειάς συμπεριφέρονται με το καρότο και με το μαστίγιο απέναντι στους συναδέλφους μας.
Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης.
Γι'αυτό είναι αναγκαία η ενίσχυση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας»
Κόντρα στον παραπάνω σχεδιασμό, σήμερα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε όλο το εργατικό κίνημα, σε όλα τα σωματεία, στους χώρους δουλειάς από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Προσπάθεια να ανασυνταχθεί το κίνημα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να παραμεριστούν οι συνδικαλιστές του συστήματος και να περάσουμε στην αντεπίθεση, στη σύγκρουση με την αστική τάξη και με την πολιτική που χαράσσεται από τις κυβερνήσεις για λογαριασμό της.
Η πείρα είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι μεγάλοι αγώνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και αποδείχτηκαν δύσκολοι αντίπαλοι για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του ήταν αυτοί που είχαν τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ. Αυτοί που δόθηκαν κάτω από τη σημαία αποκλειστικά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων και όχι από τη σημαία επιχειρηματιών ή κομμάτων που ήθελαν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση των χαλίφηδων.
Στήριξε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια!
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σε καλεί να συμβάλλεις στην ανασύνταξη του κινήματος. Σήμερα έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, σε σύγκρουση με την εργοδοσία, το κράτος και τις κυβερνήσεις της, την ΕΕ και τους «θεσμούς» - κουαρτέτο.
Σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που προβληματίζονται, που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Αυτοί πρέπει να αποτελέσουν την κρίσιμη δύναμη που θα πρωτοστατήσει στην αλλαγή των συσχετισμών. Που θα συμβάλλει για να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς. Για να συγκροτηθούν σε όλα τα ΜΜΕ Επιτροπές Αγώνα, που θα οργανώνουν την πάλη όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας.
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» παλεύει ανυποχώρητα για να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ τώρα όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε εφημερίδες, σταθμούς και διαδικτυακά Μέσα, με ταυτόχρονη εκκαθάριση μητρώου και να αλλάξει το καταστατικό.
Εχουμε ανάγκη από κίνημα με αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό:
  • Που θα παλεύει για όλα τα προβλήματα των εργαζόμενων δημοσιογράφων, για άμεσα μέτρα ανακούφισης των οικογενειών μας και των ανέργων.
  • Που θα πατάει γερά στους χώρους δουλειάς, βλέποντας τον κλάδο ενιαία, ανεξάρτητα από ειδικότητες, και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά μας με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
  • Που θα συνδέει τους καθημερινούς αγώνες με την πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θα σημαδεύει κατευθείαν στον πραγματικό εχθρό που είναι το κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η εξουσία τους.
  • Που θα συνδέει άρρηκτα τον αγώνα των εργαζόμενων δημοσιογράφων, με τον αγώνα για ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του εργαζόμενου λαού, ενάντια στη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό.
Αυτή η κατεύθυνση μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμή μας, την αποτελεσματικότητα της πάλης μας.
Διεκδικούμε:
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε μορφής ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ.
  • Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων και κάθε μορφής «ελαστική» σχέση εργασίας. Να πληρωθούν τώρα όλα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα. Δεν ανεχόμαστε την απλήρωτη δουλειά!
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας σε όλους και όσο διαρκεί η ανεργία. Να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων τους.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Να καταργηθούν τα μνημόνια, να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα.
Στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ στήριξε - ψήφισε «Δημοσιογραφική Συνεργασία»!
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου