Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Κάτι τρέχει με τον Κυριάκο Μ. - και με τα ΜΜΕ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

...αντιφάσεις, ασυναρτησίες, νεοδημαγωγία,
κρατικισμός, αντιευρωπαϊκές αιχμές,
ακροδεξιές αποκλίσεις


Toυ Γ. Λακόπουλου
.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται να φέρει δουλειές ως κυβέρνηση, αλλά ως αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να κλείσει και αυτές που υπάρχουν. Ειδικά αν κατά την κρίση του η ύπαρξή τους δεν είναι …φιλική προς το κόμμα του.

Ένας επιχειρηματίας στο χώρο των ΜΜΕ -ο Μπόμπολας- με υψηλό δανεισμό, με απλήρωτους εργαζόμενους, με εκκρεμείς υποχρεώσεις, πούλησε τη συμμετοχή του στον ΜΕΓΚΑ σε άλλον επιχειρηματία -τον Σαββίδη.

Γούστο τους και καπέλο τους. Αν κάτι δεν είναι σύννομο σ’ αυτή τη συναλλαγή, υπάρχουν αρμόδιες αρχές να το εξετάσουν -και προφανώς το εξέτασαν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς επιχειρηματίας δεν υποχρεούται να ρωτάει κανέναν πολιτικό για ό,τι κάνει. Αλίμονο αν πέφτει λόγος στα κόμματα ποιος θα συμφωνεί με ποιον. Θα ήταν η αποθέωση το κρατισμού –και κάτι χειρότερο…
Το σύστημα Κυριάκου όμως δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Ενδιαφέρεται να επιβιώσουν τα ΜΜΕ μόνο με την προϋπόθεση ότι θα τον υποστηρίζουν. Έτσι επιτέθηκε στη συμφωνία , αλλά και στους φορείς που είναι αρμόδιο για την έγκρισή της. Είναι το μόνιμο δόγμα του: ό,τι εγκρίνει η ΝΔ είναι σωστό, ό,τι δεν εγκρίνει είναι… παράνομο. Αν έχει τη συμφωνία του μια δικαστική απόφαση, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη - αν δεν την εγκρίνει πρόκειται για κυβερνητική παρέμβαση. Τόσος σεβασμός.

Στην περίπτωση Σαββίδη το ίδιο έκανε, προσωπικά, ο πρόεδρος της ΝΔ και με την ένταξή της ΣΕΚΑΠ, στη γνωστή ρύθμιση για τα πρόστιμα. Παρότι η παράβαση που τα επέφερε έγινε προ Σαββίδη και η εξαγορά της από τον Σαββίδη επί Σαμαρά, σε ανύποπτο χρόνο ως προς την διακυβέρνηση Τσίπρα, την καταγγέλλει με αναλγησία, επειδή θεωρεί τον Σαββίδη φιλοκυβερνητικό και για να ισχυριστεί ότι υπάρχει και …αριστερή διαπλοκή.

Τα υπόλοιπα δεν τον ενδιαφέρουν. «Ας μην την αγόραζε», «ας τη κλείσει» ήταν η αντίδραση της Πειραιώς που ανέλαβε να εκλαϊκεύσει ο... Άδωνις Γεωργιάδης.

Το είχε κάνει ο Κυριάκος με προκλητικό και εξ ίσου ανάλγητο τρόπο, μέσα στη Βουλή, όταν ακούστηκε ότι ο Σαββίδης μπορεί να αποκτήσει τον ΔΟΛ, να τον εξυγιάνει και να τον θέσει σε κανονική λειτουργία – βρίσκοντας παπαγαλάκια και στις εφημερίδες του καταρρεύσαντος Συγκροτήματος.

Για το πρόεδρο της ΝΔ ο Στ. Ψυχάρης, εκδότης ακόμη των εφημερίδων, δεν είχε δικαίωμα να αλλάξει γραμμή, ακόμη και αν επρόκειτο για …διόρθωση της υποστήριξης στον Σαμαρά και τον Κυριάκο που δεν ήταν ότι πιο φυσιολογικό για τον ΔΟΛ.

Ο πρόεδρος «ενοχλήθηκε» και παρεμβαίνει

Ειδικά με το περιεχόμενο των μίντια έχει κάποιο πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι παρενέβη στον Χατζηνικολάου για να φιμώσει έναν -άκομψο είναι αλήθεια- παραγωγό του ραδιοφώνου του. Το ίδιο έκανε στον Κυριακού γιατί όρισε διευθυντικό στέλεχος κάποιον που δεν ήταν της αρέσκειας του - και ας ήταν πρώην υπουργός της ΝΔ. Είναι επίσης γνωστές οι παρεμβάσεις του επιτελείου του σε στυλ «ξέρεις, ενοχλήθηκε ο Κυριάκος από αυτό που έγραψες». Ή ακόμη και τα προσωπικά τηλεφωνήματα του ιδίου - αλά Σαμαρά.

Ίσως επειδή ο Κυριάκος πιστεύει ότι θα γίνει Πρωθυπουργός -να ξυπνήσει πρωί να μην τον πάρει ο ήλιος, αν λάβουμε υπόψη τις επιδιώξεις άλλων στη ΝΔ- θεωρεί ότι μπορεί να συμπεριφέρεται από τώρα και ως επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας. Να εκδίδει πιστοποιητικά νομιμότητας. Να λειτουργεί ως καθαρτήριο, αν λάβουμε υπόψη τις εμφανίσεις του σε ΜΜΕ του μακαρίτη πλέον εκδότη που κατήγγειλε με παρρησία -και με στοιχεία- ότι… λάδωνε τον πατέρα του. Να ορίζει την πορεία της χώρας.
Έτσι είδαμε να υπόσχεται ότι θα σκίσει το «Μνημόνιο», δηλώνοντας ότι δεν τον δεσμεύουν όσα πρόκειται να ισχύσουν μετά το 2018. Να καλεί την κυβέρνηση να ανατινάξει το …3ο Μνημόνιο με άμεσες παροχές.

Δεν του πέρασε καν από το μυαλό ότι έτσι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε όποιον είναι τότε Πρωθυπουργός, αν δεν είναι αυτός. Ούτε μπορεί αυτό να εκληφθεί ως αντιευρωπαϊκή στάση, καθως, βλάπτει τη χώρα όταν ο ενδεχόμενος επόμενος πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα τηρήσει τις συμφωνίες της.

Θα έχουν άδικο αν την επόμενη φορά ζητήσουν και τη δική του υπογραφή – όπως είχαν κάνει το 2012 με τον Σαμαρά, που την έδωσε και είπε κι ένα τραγούδι, καταπίνοντας τα προγενέστερα καουμπουλίκια του;

Εν πάση περίπτωση κάτι δεν πάει καλά το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ και αυτό αποτυπώνεται ευθέως στη δημόσια λειτουργία του προέδρου της. ΝΔ. Κάνει και λέει πράγματα που δεν έχουν λογική εξήγηση.

Ας πούμε ότι η καθημερινή παρουσία του στα σόσιαλ μίντια-ακόμη και με οικογενειακά θέματα- είναι η καινούργια συνταγή του πολιτικού μάρκετινγκ που τον καθοδηγεί. Ακόμη και στο να υποκαθιστά και τους.. διαιτητές στο ποδόσφαιρο. Αν και πρέπει να προσέχουν γιατί οι ευχές του για τον Ολυμπιακό έσωσαν αφορμή να χαρακτηριστεί γκαντέμης- σαν τον… πατέρα του.

Η τελευταία ομιλία του στη Βουλή, πέρα από τη συνήθη απογοήτευση της σκηνικής παρουσία του είχε αντιφάσεις ασυναρτησίες, τοποθετήσεις ασύμβατες με κόμμα που προβάλλεται ως σύγχρονο και ευρωπαϊκό, υιοθέτηση της καταγγελίας του Καραμανλή για συγκεκριμένους «νταβατζήδες», ενώ ο ίδιος μια χαρά τα πάει μαζί τους και τον στηρίζουν νυχθημερόν. Μυστήρια πράγματα…

Η δημόσια κυκλοφορία του πυκνώνει τελευταία, αλλά τον αποκόπτει πλήρως από το «κόνσεπτ» της εκλογής του και τις διακηρύξεις του και εξελίσσεται σταδιακά σε ρεσιτάλ νεοδημαγωγίας και λαϊκισμού τον οποίο καταγγέλλει.

Υποσχεται μείωση φόρων, δουλειές, επιστροφή των νέων που μετανάστευσαν, ανάπτυξη και επενδύσεις, χωρίς να λέει πως και πότε. Ακόμη και μεταρρυθμίσεις που ήδη κάνει ο Τσίπρας ή θα έχει κάνει ως το τέλος της θητείας του.

Σε μια χώρα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, που θα συνεχίζεται για χρόνια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχεται να τον …παρακάμψει επειδή «θα είναι αξιόπιστος». Παραβλέποντας ότι κανείς στην Ευρώπη δεν τον αντιμετωπίζει ως εν αναμονή Πρωθυπουργό - και πώς να το κάνουν με αυτά που λέει;.

Απο την <υπέρβαση > στη <Βασιλεύουσα>!

Πολλοί διακρίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο και περισσότερο μοιάζει με τον Άδωνη Γεωργιάδη και κατά κάποιο τρόπο καθοδηγείται από αυτόν. Ίσως επειδή διακρίνουν ότι ο αντιπρόεδρός του έχει πάρει ήδη τον σκληρό κομματικό πυρήνα και φοβάται ότι θα του πάρει και την καρέκλα- ή στρώνει το δρόμο για τον Σαμαρά.

Τα κατάφερε έτσι ώστε να λένε ότι τρέμει στην ιδέα ότι θα τα βάλει με τον Άδωνι.

Αυτό τον καθιστά κάτι περισσότερο από αντιγραφέα του είδους αντιπολίτευσης που συνιστά ο Γεωργιάδης. Το κάνει συνένοχο στις ακρότητες του αντιπροέδρου του, οποίος από την αντιπολίτευση κραυγών στη Βουλή, σε πρωινάδικα και σε νυχτερινές εκπομπές σε περιθωριακά κανάλια -για τις οποίες πληρώνει όπως αποκάλυψε ο Γ. Κουρής- πέρα από τον ευτελισμό του πολιτικού λόγου, με επιχειρηματολογία του τύπου «είστε κότες», τώρα διολισθαίνει και σε θέματα που μπορεί να ανοίξουν πληγές.

Τι άλλο ήταν ότι χαρακτήρισε «Βασιλεύουσα» την Κωνσταντινούπολη; Αν δεν είναι αυτά υπόθαλψη ακροδεξιάς ρητορικής και αρρωστημένου εθνικισμού τι είναι; Υπάρχει, λοιπόν, ένα θέμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της ΝΔ.

Πόσο φιλελεύθερος και οπαδός της ελεύθερης οικονομίας είναι όταν αντιλαμβάνεται με …σοβιετικό τρόπο τη λειτουργία της; Και αν τώρα θέλει κρατικό έλεγχο που δεν μπορεί να τον επιβάλει τι θα κάνει, αν κάποια στιγμή μπορεί;

Πόσο αξιόπιστος επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όταν δηλώνει ότι δεν τον δεσμεύουν οι δεσμεύσεις της χώρας, ή ότι δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που αναγνωρίζουν όλοι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς παράγοντες;

Πόσο εκσυγχρονιστής και μοντέρνος πολιτικός είναι όταν υιοθετηθεί τις ρηχές αναλύσεις του Σαμαρά, τον ακροδεξιό αχό της μερίδας του κόμματος του που έχει αντίστοιχες ρίζες, και την κακόγουστη εξαλλοσύνη του αντιπροέδρου του ;

Πόσο αυτόνομος πολιτικός ηγέτης είναι όταν δίνει λαβή για εκτιμήσεις ότι συμπεριφέρεται ως εμπροσθοφυλακή συμφερόντων, επιχειρηματικών και καναλαρχών που βρίσκονται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση για την εμπλοκή τους στη λεηλασία του δημοσίου πλούτου;

Τέλος πόσο ηγέτης είναι όταν ο ίδιος εξελέγη πρόεδρος, αλλά τα 4/5 του κόμματος του αναφέρονται σε άλλους εσωκομματικούς πόλους; Τι συμβαίνει τελικά στη ΝΔ με τον Κυριάκο και τι είδους εξελίξεις επωάζονται;
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου