Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Της διαπλοκής το κάγκελο στο σύστημα των ΜΜΕ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Για να κάνεις δουλειά στην
Ελλάδα, πρέπει να ελέγχεις ΜΜΕ..."

Καθώς το παλιό σύστημα των ΜΜΕ καταρρέει, νέοι παίκτες ανταγωνίζονται σκληρά για να αποκτήσουν τα «φιλέτα», πριν γίνουν κουφάρια. Νέοι όμιλοι δημιουργούνται, καθώς, όπως αφοπλιστικά είπε και ο Ι. Σαββίδης, για να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα, πρέπει να ελέγχεις ΜΜΕ… Παλιοί και νέοι ενώνονται στην προώθηση της μνημονιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από «πολέμιος της διαπλοκής» έγινε ενορχηστρωτής της νέας.

Κόμματα, τράπεζες, στρατοί οπαδών ΠΑΕ στον πόλεμο διαδοχής

Η πλήρης υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις επιταγές του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και του ΔΝΤ, φέρνει όπως είναι αναμενόμενο, μέγα αναστάτωση και στο εγχώριο σύστημα διαπλοκής. Παλαιοί- σωζόμενοι media-άρχες μαζί με τους νεοσύλλεκτους που απαιτούν μερίδιο στο διεφθαρμένο σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, έχουν παρατάξει τις δυνάμεις τους από τα media έως και το ποδόσφαιρο, στην επικείμενη διανομή δανείων, εταιρειών ΜΜΕ, μέτρων πάσης φύσεως στήριξης και χρηματοδότησης.

Ο σχεδόν καθημερινός πρωτοσέλιδος πόλεμος media-κών συμφερόντων απλά πιστοποιεί τη σύγκρουση που εξελίσσεται στα παρασκήνια για τη διαδοχή εξουσίας στη διαπλοκή.

Το ρόλο του τροχονόμου σε αυτή τη σύγκρουση κρατά για την κυβέρνηση ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης της Ν.Δ σύρεται και άγεται παραζαλισμένα ως κανονικός υπάλληλος από τα συμφέροντα συγκεκριμένων media-αρχών.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα είδαμε να εξελίσσεται με σφοδρότητα η μάχη ανάμεσα στα Μέσα του ΔΟΛ όπου στελέχη του Σταύρου Ψυχάρη κινούν τα νήματα του παλαιού καθεστώτος με στόχο τη συνέχιση ύπαρξης τους μετά τη δημοπρασία των ΜΜΕ του ομίλου στο τέλος Μάιο, με την εφημερίδα συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη «Ελευθερία του Τύπου». Ο λόγος προφανής. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίζεται ως κυρίαρχος διεκδικητής του κυριακάτικου «Βήματος» και της συμμετοχής του ΔΟΛ στο Mega. Σημειώνουμε εδώ πως αυτός ήταν που αγόρασε τα στούντιο του Mega στην Παιανία, για να ετοιμάσει τον τηλεοπτικό σταθμό για τον οποίο είχε λάβει την άδεια Νίκου Παππά.

Είδαμε τη Ν.Δ να επιτίθεται ανοιχτά εναντίον του Ιβάν Σαββίδη κατονομάζοντας τον ως «εκλεκτό της νέας διαπλοκής ΣΥΡΙΖΑ», προειδοποιώντας με κυρώσεις όσα στελέχη τραπεζών συναινέσουν στην επικείμενη συμφωνία Φώτη Μπόμπολα-Ιβάν Σαββίδη για εξαγορά του εκδοτικού συγκροτήματος Μπόμπολα. Η συμφωνία βέβαια βρίσκεται στον αέρα και όχι μόνο εξαιτίας πολιτικής εμπλοκής. Οι τραπεζίτες έχουν ξεκαθαρίσει σε εκδότες και κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να υπογράψουν κούρεμα δανείων εάν προηγουμένως δεν ψηφιστεί η ασυλία τους. Κατά πληροφορίες κι αυτό θα θεσμοθετηθεί είτε μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης είτε με την ψήφιση του 4ου μνημονίου, όπως ζητούν οι τραπεζίτες για να ανοίξει ο δρόμος των «εξωδικαστικών συμβιβασμών» πιο γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά στο Mega εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί το σχέδιο των τραπεζών για την αναδιάρθρωση-σωτηρία του καναλιού. Το σχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη του Μπόμπολα αλλά θα τεθεί σε διαβούλευση με τις πλευρές Βαρδινογιάννη και Ψυχάρη. Και εκεί δεν αποκλείονται πάλι συγκρούσεις. Ο Ιβάν Σαββίδης δημόσια δήλωσε πως το ενδιαφέρον του είναι το Mega, για αυτό και θέλει το συγκρότημα Μπόμπολα. Για το Mega όμως ενδιαφέρεται και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Η επιλογή του Βαρδινογιάννη σε έναν από τους δυο υποψηφίους θα έχει βαρύνουσα σημασία.

Σε αυτό το σημείο προβάλλει φανερά ο ρόλος του …ποδοσφαίρου!

Άπαντες οι media-άρχες, παλιοί και νέοι, είναι ιδιοκτήτες ΠΑΕ τις οποίες σαφώς χρησιμοποιούν ως όπλο στον πόλεμο της διαπλοκής.

Αν ισχύουν μάλιστα οι πληροφορίες ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα επιστρέψει στην αγκαλιά του ομίλου Βαρδινογιάννη, γίνεται κατανοητό πως η διαπλοκή απέκτησε πάλι έναν ισχυρό τέταρτο πόλο. Το ποδόσφαιρο όπου οι οπαδοί μανατζάρονται και καθοδηγούνται ως προσωπικοί στρατοί των προέδρων και των συμφερόντων τους.

Μέσω του ποδοσφαίρου έχουν απλωμένα τα πλοκάμια τους και άλλοι εκλεκτοί της τραπεζικής και οικονομικής ολιγαρχίας σε media. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ελέγχει-χωρίς να έχει ποτέ διαψευστεί- το συγκρότημα του Γ. Φιλιππάκη της «Δημοκρατίας». Οι Τσέχοι του ΟΠΑΠ έχουν συμφωνήσει με τον Δημήτρη Κοντομηνά για ευθεία συμμετοχή στον Alpha.

Τον κύκλο των σπαρασσόμενων media-αρχών κλείνει ο Γιάννης Αλαφούζος που έκανε συμφωνία με τον Τούρκο επιχειρηματία και καναλάρχη Ατζούν Ιλιτζαλί για να μετατρέψει το ΣΚΑΙ σε σταθμό reality games και να αποκτήσει ένα δεύτερο, ενημερωτικό κανάλι. Και ο Θοδωρής Κυριακού ο οποίος επιχειρηματικά έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει την Ελλάδα και συνεχίζει να «παίζει» στο πολιτικό σύστημα ελέγχου της ενημέρωσης μόνο ως χάρη στον Νίκο Χατζηνικολάου της Real news.

Σε όλα τα παραπάνω το κουαρτέτο των δανειστών απλώς συναινεί στις απαιτήσεις των τραπεζών και των media-αρχών, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να κατοχυρώσει το ρόλο πρωταγωνιστή στην αναδιάταξη του σκηνικού με κυρίαρχο ατού, τις εξαγγελίες για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις. Τόσο για το διαδίκτυο, την κρατική διαφήμιση, όσο και για τις κυκλοφορίες των εφημερίδων. Αλλά και της αφανούς στήριξης σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και στελέχη media.
---
Από το κυριακάτικο ΠΡΙΝ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου