Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Συναγερμός για τον ΕΔΟΕΑΠ και
την ασφάλιση! Αγωνιστική δράση τώρα!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Για μια ακόμη φορά, έρχεται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το αδιέξοδο που οδήγησαν αστικές κυβερνήσεις και εργοδοσία την Κοινωνική Ασφάλιση στον κλάδο μας με αφορμή το άδειο ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ. Η διοίκηση του οποίου, αντί να καλέσει τα συνδικαλιστικά όργανα σε διεκδίκηση από κράτος και εργοδοσία πόρων για την κάλυψη των υποχρεώσεών του σε επικούρηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων και των εργαζομένων του κλάδου και μισθούς των εργαζομένων του ΕΔΟΕΑΠ, ζητά από ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, να τον δανείσουν με 5.000.000 ευρώ από τα ταμεία τους, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις δύο μηνών το πολύ.

Ηδη έχει ζητήσει κι άλλο δάνειο 10.000.000 από το Ενιαίο πλέον Ταμείο κύριας σύνταξης των μισθωτών ΕΦΚΑ, που αργεί γιατί - τελικά - απαιτείται έγκριση Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ ήδη αποφάσισε να δώσει δάνειο αντί να καλέσει σε αγωνιστική δράση. Αλλά μήπως θα λύσουν τέτοια δάνεια το τεράστιο αυτό πρόβλημα που δημιούργησαν κυβερνήσεις, εργοδοσία, με την πλάτη των πλειοψηφιών των Διοικήσεων των Ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ; Τι θα γίνει στη συνέχεια; Από πού θα εξευρεθούν χρήματα για να καλύπτει ανελλιπώς τις υποχρεώσεις του το Ταμείο;

Ο ΕΔΟΕΑΠ, έχοντας ήδη τεράστιες δυσκολίες να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ιδιαίτερα μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο όνομα της αντιμετώπισης του κρατικού χρέους που δημιούργησαν οι καπιταλιστές και πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τώρα στερείται παντελώς πόρων με την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού «νόμου - λαιμητόμου» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λόγω κατάργησης του αγγελιόσημου κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, που βεβαίως απάλλαξε κράτος και εργοδοσία να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία μας.

Ετσι, ελέω κυβέρνησης και αντιασφαλιστικού νόμου, το κράτος δεν δίνει εισφορές, ενώ ήδη έχει «κλέψει» το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών μέσω του «κουρέματος». Οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης «νόμιμα» δεν πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές, ενώ συνήθως χρωστούν και τις εισφορές - το 3% που παρακρατούν επί των κουτσουρεμένων μισθών - των εργαζομένων.

Είναι πρωτοφανές ασφαλιστικό ταμείο να ζητά κάλυψη των υποχρεώσεών του από τα αποθεματικά που έχουν τα σωματεία για τη δική τους λειτουργία και δράση και να αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν ολοκληρωτικά την ευθύνη για τους τεράστιους κινδύνους να μείνουν συνταξιούχοι, άνεργοι και εργαζόμενοι του κλάδου ανασφάλιστοι.

Η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί, αντί να καλέσει τις Ενωσεις του κλάδου να κινητοποιήσουν εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους για οριστική λύση στο πρόβλημα, τους ζητά δανεικά, πιθανά και αγύριστα από αδυναμία να τα αποπληρώσει, που διαιωνίζουν το πρόβλημα και τον οδηγούν σε θάνατο.

Οι πλειοψηφίες των Διοικήσεων των Ενώσεων, όπως και η ΠΟΕΣΥ, έχοντας γνώση του αιτήματος του ΕΔΟΕΑΠ, πολύ περισσότερο και του συνολικού κρίσιμου ασφαλιστικού προβλήματος, αντί να σημάνουν συναγερμό, να καλέσουν σε κινητοποιήσεις τον κλάδο, διεκδικώντας να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές το κράτος και η εργοδοσία, να δώσουν πίσω τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» των αποθεματικών, λειτουργούν σαν συνέταιροι κυβέρνησης - εργοδοσίας, που είναι, οξύνοντας το πρόβλημα. Οι εισφορές εργοδοτών και κράτους που δεν δίνονται «νόμιμα», είναι δικά μας λεφτά, από τους μισθούς μας και τη φοροληστεία μας.

Αλλωστε, οι ευθύνες των Ενωσεων δεν είναι τωρινές, αλλά πολύ παλιές, όταν απέρριπταν τις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για αγωνιστική συσπείρωση και δράση του, όταν δεν ακολούθησαν στη δράση το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ενάντια στο ξήλωμα της Ασφάλισης, βάζοντας πλάτη για την προώθηση των συμφερόντων της εργοδοσίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Θα λεγε κανείς, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους, ότι αν ήταν προσωρινή η ανάγκη του ΕΔΟΕΑΠ, μόνο για ένα δίμηνο, ας δανειζόταν για να καλύψει αυτές του τις υποχρεώσεις. Αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι τον οδηγούν σε χρεοκοπία.

Ούτε το παραμύθι των αναλογιστικών μελετών και των τεχνικών παραμέτρων, που συζητούσαν με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, έφερε ή θα φέρει λύση με βάση τα πραγματικά μας συμφέροντα. Η προώθηση «επαγγελματικού ταμείου», εκεί οδηγούν τέτοιες μελέτες, σημαίνει πληρωμή εισφορών αποκλειστικά από εμάς τους εργαζόμενους, με βάση τους πενιχρούς μισθούς, που σημαίνει τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων, αν όχι κατάργηση, τσάκισμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Γι' αυτό σας λέμε:

Ξεσηκωθείτε! Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας!

Κάντε συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς και αποφασίστε αγωνιστική διεκδικητική δράση για την Κοινωνική Ασφάλιση. Να αποκρούσουμε τα εκβιαστικά διλήμματα!

Λεφτά υπάρχουν! Να πληρώσει τώρα το κράτος και η εργοδοσία! Να δοθούν πίσω τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα».

Απαιτείστε από τις διοικήσεις των Ενώσεων να καλέσουν άμεσα, ΤΩΡΑ όλους τους εργαζόμενους σε μαζικές κινητοποιήσεις, ενάντια σε κυβέρνηση - εργοδοσία, με συγκεντρώσεις, παραστάσεις, με ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα.

Είναι ώρα για τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους να πάρουμε την ευθύνη στα δικά μας χέρια.

Και στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ να δώσουμε απάντηση ενισχύοντας τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία».
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου