Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΕΣΗΕΑ - από τα 5.802 μέλη, βρέθηκαν εκεί περί τους 349...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Να σώσει η ΕΣΗΕΑ τον ΕΔΟΕΑΠ, να
κρυφτούν οι ευθύνες τους μέχρι τις εκλογές… 


Μια “πριβέ” εκλογοαπολογιστική συνέλευση δημοσιογράφων

Μια ομιλία που δεν έγινε στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ **

Πολλά “ντροπή” ακούστηκαν σήμερα στους διαδρόμους για τους δημοσιογράφους που δεν ήρθαν στη γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Από τα 5.802 μέλη, βρέθηκαν εκεί περί τους 349. Η ντροπή όμως σε άλλους ανήκει. Πριν 4 χρόνια στις γενικές συνελεύσεις, κυρίως του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και της ΕΣΗΕΑ, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000-1.200 άτομα. Ήταν τότε που σύσσωμη η συνδικαλιστική ηγεσία επιχειρούσε να κατευνάσει τις διαθέσεις των εργαζομένων που ήταν απλήρωτοι, με μειωμένους μισθούς, απολυμένοι, άνεργοι. Τότε που γινόταν φανερό πως θα κοπεί το αγγελιόσημο. Τότε που η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου δημόσια έβγαζε πύρινους λόγους και στην πραγματικότητα γείωνε συνεχώς κάθε αγωνιστική διάθεση.

Προσωπικά και σε αυτή την αίθουσα αλλά και σε γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ είχα μεταφέρει την πληροφορία πως το αγγελιόσημο θα κοπεί και η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε τον Κατρούγκαλο (τότε) να κάνει παιχνίδι με τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Σύσσωμη η συνδικαλιστική ηγεσία διαβεβαίωνε από μικροφώνου αλλά και από καρέκλας πως “αποκλείεται να κοπεί το αγγελιόσημο”. Και μετά πάλι πως “αποκλείεται να αφήσουν να κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ”!

Και το αγγελιόσημο κόπηκε και ο ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει με λουκέτο. Πάλι η συνδικαλιστική ηγεσία είπε τα παχιά δημόσια λόγια με πύρινες ανακοινώσεις αλλά στην πράξη πήγε σκυφτή και αναξιοπρεπώς, έτσι πως δεν ταιριάζει στον κλάδο, να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Και πάλι η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”, ο Γιάννης Αγγέλης, η Πόπη Χριστοδουλίδου μέσω του ΕΔΟΕΑΠ κατήγγειλαν τους σχεδιασμούς για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Καμία αντίδραση δεν υπήρξε από τη συνδικαλιστική ηγεσία, από όλες τις παρατάξεις. Να πιστέψω ότι την πρώτη 2ετία ήταν αφελείς και είχαν αυταπάτες πως δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να τα βάλει με τους δημοσιογράφους. Μετά το 2016 όμως; Ήταν και πάλι αφελείς;

Όταν συμμετείχαν στις περίφημες 3μερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΙΤΗΣΕΕ τον Πάνο Κυριακόπουλο να καταθέτει γραπτώς τις απαιτήσεις των καναλαρχών για τον ΕΔΟΕΑΠ;  Όταν δυο μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, όλως τυχαίως αυτοί που μετείχαν στις κρυφές και φανερές διαπραγματεύσεις με τον Τ. Πετρόπουλο, διορίστηκαν σύμβουλοι του ΕΦΚΑ;

Γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων με τους εργοδότες στο υπουργείο Εργασίας; Να διαπιστώσουμε όλοι μας πως οι διάφοροι εργοδότες λένε εντελώς διαφορετικά πράγματα και καμία λύση δεν θα δοθεί για τον ΕΔΟΕΑΠ αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να νομοθετήσει; Αντί για την “αγωνιστική ετοιμότητα” που έγραφαν και ξαναέγραφαν στις πύρινες ανακοινώσεις, οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, ΣΥΡΙΖΑ από ΠΟΕΣΥ και ΕΠΗΕΑ και Ενωμένοι δημοσιογράφοι από ΕΣΗΕΑ, συμφώνησαν από κοινού να ζητήσουν δάνειο από τον ΕΦΚΑ. Διαβεβαιώνοντας πάλι πως “θα είναι δανεικά και αγύριστα”! Ο υπουργός τους, φυσικά, τους έκανε το χατήρι. Κατέθεσε τροπολογία για δάνειο 10 εκατ. από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ το ΕΤΑΠ ΜΜΕ χρωστάει από αγγελιόσημο στον ΕΔΟΕΑΠ!

Φθάσαμε πριν πέντε μέρες και ήρθε η σύμβαση από τον ΕΦΚΑ όπου είναι φανερό πως μόνο δανεικά και αγύριστα δεν είναι. Πως ο ΕΦΚΑ απαιτεί να ενεχυριαστεί σε ισόποση αξία του δανείου, η περιουσία του ΕΔΟΕΑΠ σε ομόλογα, κτήρια, κ.λ.π. Εκτός του ποσού που έχει στην Τράπεζα της Ελλάδας. Και ενώ οι δυο παρατάξεις βρίσκονται σε διαμάχη (για τις καρέκλες), βρήκαν τη λύση! Να δώσει δάνειο η ΕΣΗΕΑ στον ΕΔΟΕΑΠ για να πληρωθούν οι συντάξεις αυτό τον μήνα και τον επόμενο. Και μετά να πάρει ο ΕΔΟΕΑΠ το δάνειο!

Ούτε κουβέντα για ευθύνες. Ούτε κουβέντα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το μνημόνιο, την άγρια πολιτική ενάντια και στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Ούτε κουβέντα.

Αντιθέτως οι δυο παρατάξεις μαζί με την τρίτη των “Επαγγελματιών δημοσιογράφων”, πήγαν σήμερα πρωί-πρωί στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και με ψήφους 8 έναντι 1, ψήφισαν να ζητήσουν δάνειο από την ΕΣΗΕΑ. Και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ λέει εδώ στη γενική συνέλευση πως “η Ενωση δεν θα αφήσει τον ΕΔΟΕΑΠ να καταρρεύσει”. Αλήθεια; Όταν την πρόταση αυτή την έκανε πριν 3 χρόνια ο Γ. Αγγέλης και η Π. Χριστοδουλίδου στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ήταν οι “γραφικοί”, σήμερα το δάνειο ΕΣΗΕΑ είναι η λύση.

Κατανοητό όμως γιατί. Γιατί σε μια εβδομάδα είναι οι εκλογές. Κινδυνεύουν από τις ψήφους οι καρέκλες. Για αυτό. Γιατί οι επικουρικές συντάξεις από τον ΕΔΟΕΑΠ δεν θα δοθούν αν δεν δώσει το “δάνειο” η ΕΣΗΕΑ και ο οργανισμός -όπως κυνικά είπε ο πρόεδρος του Ν. Καρούτζος- κινδυνεύει άμεσα να κλείσει.

Και πάλι όμως οι συνδικαλιστές συνεργάτες στο να μην γίνει καμία απολύτως κινητοποίηση και αγώνας, βρήκαν θέμα για τη μεταξύ τους διαμάχη. Τους συνταξιούχους! Για τους μεν “Ενωμένους δημοσιογράφους” είναι το παλιό που φταίει και πρέπει να μπουν οι νέοι που εργάζονται στον συνδικαλισμό. Ποιοι νέοι ακριβώς δεν μας λέει. Οι υποτακτικοί των τραπεζών; Των μνημονιακών πολιτικών; Των καναλαρχών οι υποτακτικοί; Οι απασχολίσιμοι των Γραφείων Τύπου επιχειρήσεων; Οι δε άλλες παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ “ΣΥΡΙΖΑ” και όλες οι άλλες να μιλάνε για την προσφορά των συνταξιούχων.

Όχι γιατί οι ίδιοι είναι συνταξιούχοι, όπως τους κατηγορούν οι “Ενωμένοι δημοσιογράφοι”. Αλλά για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες τα 4 αυτά χρόνια. Για να μην πουν ούτε μια λέξη ενάντια στο μνημόνιο, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα, της Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πριν.

** Ματίνα Παπαχριστούδη, υποψήφια με την “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου