Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

... όταν ο Ιβάν έβαλε φωτιά στα τόπια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Το deal Σαββίδη για το Mega:
Δύο δεδομένα και πέντε ερωτηματικά


Ποια η αντίδραση της πλευράς Βαρδινογιάννη, της Νέας Δημοκρατίας και πώς αλλάζει ο χάρτης των ΜΜΕ

Δεδομένο Νο1: Ο Ιβάν Σαββίδης μπαίνει στο Mega. Με δυναμικό τρόπο και με σαφή σκοπό να αποκτήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών, επιδιώκοντας έτσι να ορίσει ένα μέρος της ενημέρωσης. Προς το παρόν εμφανίζεται να έχει αποκτήσει ήδη το 19,63%, από το 32,73% που κατείχε στο κανάλι η εταιρεία Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα – η τελευταία προέβη σε σχετική χρηματιστηριακή ανακοίνωση το απόγευμα της Δευτέρας.

Αλλά η εισβολή του ρωσοπόντιου επιχειρηματία στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ προεξοφλείται πως έχει και συνέχεια. Υπάρχει π.χ. ο ΔΟΛ τον οποίο επίσης φέρεται να εποφθαλμιά ο Ιβάν Σαββίδης. Το Συγκρότημα κατέχει εξάλλου το 22,11% των μετοχών του Mega και σε περίπτωση που στις 31 Μαΐου, όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του συνόλου του ενεργητικού και των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, ο Ιβάν αναδειχθεί πλειοδότης, αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ΠΑΟΚ, της Σουρωτής, του «Μακεδονία Παλλάς» και της ΣΕΚΑΠ θα φτάσει να κατέχει το 42% του Mega, θα είναι δηλαδή ο μεγαλομέτοχος. (Αυτό υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει άλλος επιχειρηματίας που θα προσφέρει περισσότερα για τον ΔΟΛ, τον ιστορικότερο οργανισμό ΜΜΕ της χώρας).

Δεδομένο Νο2: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά σημαντικά προγεφυρώματα στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ. Διότι δεν χωρά αμφιβολία ότι ο κ. Σαββίδης είναι ένας επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πρόσφατη φωτογραφική ρύθμιση για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ είναι χαρακτηριστική περίπτωση αλλά όχι η μόνη που δείχνει τους δεσμούς του επιχειρηματία με την ομάδα Μαξίμου και τις πολιτικές της (βλέπε τον ρόλο του Σαββίδη στο κατά τα άλλα φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών). Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει επιχειρήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να ελέγξει τα ΜΜΕ (βλέπε τηλεοπτικές άδειες, διορισμός Μουλόπουλου στον ΔΟΛ) αποκτά τώρα έναν δικό της άνθρωπο σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο θεωρεί ότι την πολέμησε όσο λίγοι στην πορεία της προς την εξουσία.

To πολιτικό αποτύπωμα της αγοραπωλησίας δεν άργησε να αναδειχθεί από τη Νέα Δημοκρατία η οποία έκανε λόγο για «παλιά και νέα διαπλοκή σε συσκευασία ενός».
«Χέρι - χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπέζων. Η συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA, αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των ελλήνων πολιτών. Καθόλου τυχαία η συμφωνία των δυο επιχειρηματιών. Από τη μια πλευρά, ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος – για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους – δεν έχει ελεγχθεί για τον δυσθεώρητο δανεισμό του και από την άλλη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Και τώρα τα ερωτηματικά.

1. Πώς έγινε το deal; Από την πλευρά του Σαββίδη κάνουν λόγο για μια συμφωνία που κλείστηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά σε προσωπικές μετοχές του Φώτη Μπόμπολα μολονότι η σχετική ανακοίνωση (βλ. παρακάτω) δεν αναφέρει κάτι τέτοιο – αναφέρει αντιθέτως ότι πρόκειται για το 19,631% μετοχών της Πήγασος. Τραπεζικοί κύκλοι εξέφρασαν την απορία τους πώς μια εταιρεία, η Πήγασος, με δάνεια ύψους 170 εκατ. ευρώ προχώρησε σε μια τέτοια πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς βάρη. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι το περίπου 20% που δόθηκε στον Ιβάν Σαββίδη όφειλε η πλευρά Μπόμπολα να το έχει δώσει προς ενεχυρίαση, πράξη που όμως παρέμενε τόσο καιρό σε «εκκρεμότητα». Υπό αυτό το ενδεχόμενο το σοβαρότερο (νομικό) πρόβλημα δεν το έχει απαραίτητα η πλευρά Μπόμπολα, αλλά οι τράπεζες που δεν απαίτησαν (εγκαίρως) τις μετοχές. Στο υπερχρεωμένο Mega οι πιστώτριες τράπεζες έχουν δεσμεύσει τα πάντα, αλλά περιέργως όχι οι μετοχές του βασικού μετόχου του καναλιού!

2. Πόσο ήταν το αντίτιμο; Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που δαπάνησε η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη κυμαίνεται κάπου μεταξύ τεσσάρων και έξι εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το Mega αξίζει μόλις 25 εκατ. ευρώ; Απίστευτο! Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι ένα ποσό από τα χρήματα θα πάει στην καταβολή δεδουλευμένων και άλλων υποχρεώσεων της Τηλέτυπος.

3. Τι θα κάνει η πλευρά του ομίλου Βαρδινογιάννη που κατέχει το 40% του Mega; Κάποιοι άφηναν να εννοηθεί ότι η πώληση του ποσοστού της Πήγασος προς εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη έγινε σε γνώση της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Αλλοι όμως παρομοίαζαν την κίνηση του ρωσοπόντιου επιχειρηματία με αυτήν ενός ταύρου εν υαλοπωλείω, εξηγώντας ότι εισέρχεται επιθετικά στην Τηλέτυπος μην έχοντας πρόβλημα να συγκρουστεί. Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης είχε προαναγγείλει ότι θα μπει «έτσι κι αλλιώς» στα ΜΜΕ. Από την πλευρά του διαμηνύουν ότι θέλει να αποκτήσει και το υπόλοιπο 13,09% της Πήγασος, το οποίο ωστόσο παραμένει δεσμευμένο. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται μια νέα τεταμένη περίοδος για το Mega, το οποίο παρεμπιπτόντως εδώ και πολλούς μήνες δεν εκπέμπει ενημερωτικό πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό το μήνυμα της πλευράς Βαρδινογιάννη: «Οποιαδήποτε λύση για το Mega περνάει μέσα από τη δική μας συμμετοχή».

4. Τι θα γίνει με την Πήγασος; Αναλυτές προεξόφλησαν ότι οι τράπεζες θα καταγγείλουν τα δάνεια της Πήγασος («Εθνος», «Ημερησία» κτλ) και η εταιρεία θα οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση, στα πρότυπα πιθανότατα του ΔΟΛ. Ομως στον πλειστηριασμό των στοιχείων δεν περιλαμβάνεται το κρίσιμο 19,63% του Mega.

5. Πόσο αλλάζει το τοπίο; Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Σαββίδης γίνεται μεγάλος παίκτης στον χώρο των ΜΜΕ. Το είχε προαναγγείλει με την περιβόητη συνέντευξή του στο protothema.gr όταν έλεγε ότι «αν δεν έχεις σχέση με media δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις. Επειδή σε πατάνε όπως θέλουνε. Και υπάρχει μόνο μια λύση. Να αποκτήσεις ένα ανοσοποιητικό σύστημα». Αν μάλιστα, αποκτήσει και τον ΔΟΛ, μολονότι τα έντυπά του θα κινδυνεύουν με εκδοτική απαξίωση λόγω της αναμενόμενης αλλαγής πολιτικής «γραμμής», τότε θα έχει τον έλεγχο του Mega καθώς και μια σειρά από ιστορικούς τίτλους. Ολα αυτά στη διάθεση των φίλων του…

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου