Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

... "Alter" - η οδύσσεια των απλήρωτων συνεχίζεται ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Με τον καφετζή της"Αυριανής"
στο ΔΣ του Alter
θέλουν να λειτουργήσει(!) πάλι το κανάλι

Διαφωτιστικό και αρκούντως αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Τζήμτσου από τη σημερινή εκδίκαση της προσφυγής των "12" πρώην εργαζομένων του Alter που κατέθεσαν αίτημα για την επαναλειτουργία του καναλιού, ζητώντας την άρση της απόφασης πτώχευσης. Εννοείται πως δεν υπάρχει ούτε ευρώ από τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους. Τέτοιο θράσος πια;

Από τον Βασίλη Τζήμτσο,
Μέλος της Επιτροπής Πιστωτών του Alter
Εργασιακός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Alter
Άνεργος δημοσιογράφος
---
Σε ένα διαλυμένο από το σεισμό κτίριο θέλουν να επαναλειτουργήσουν το Alter με Διοικητικό Συμβούλιο στενούς συνεργάτες του βασικού μετόχου Γιώργου Κουρή, μεταξύ των οποίων και του …καφετζή της «Αυριανής».

Αυτά προέκυψαν από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου συζητήθηκε η πρόταση 12 πρώην εργαζομένων του Alter με τις ευλογίες του βασικού μετόχου Γιώργου Κουρή, να ανοίξουν το κανάλι ΤΖΑΜΠΑ, δίχως να δώσουν έστω ένα ευρώ στους απεγνωσμένους εδώ και τρία χρόνια απλήρωτους εργαζόμενους του Alter.

Εναντίον αυτής της πρότασης τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του Alter και τα σωματεία τους, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις των 600 απλήρωτων καθώς και των άλλων πιστωτών.

Ο μάρτυρας των «12» σύμβουλος επιχειρήσεων κύριος Νικόπουλος (σ.σ. που είναι συνεργάτης του ορκωτού λογιστή στον οποίο ανατέθηκε η τεχνική μελέτη για την προσωρινή επαναλειτουργία του καναλιού), δεν μας διαφώτισε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δικηγόρων των περισσότερων από 400 εργαζόμενων και των σωματείων τους που αντιδρούν στην πρόταση των «12».

«Δεν ξέρω…»

Απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερωτήσεις του δικηγόρου Νίκου Μπούρμπου που εκπροσωπεί πάνω από 200 εργαζόμενους του Alter και έχει ασκήσει κύρια παρέμβαση υπέρ της απόρριψης της αίτησης επαναλειτουργίας, ο μάρτυρας των «12» κ. Νικόπουλος παραδέχθηκε ότι:
  • Δεν ξέρει καν τα χρέη του καναλιού, 
  • Δεν έχει δει τον εξοπλισμό του καναλιού που υποτίθεται θα λειτουργεί για να ανοίξει το κανάλι, 
  • Δεν ξέρει με ποια κριτήρια θα προσληφθούν οι περίπου 100 εργαζόμενοι και αν είναι όλοι απολυμένοι του Αλτερ. Απλά είπε πως θα έχουν …προτεραιότητα…, ενώ μετά από επίμονες ερωτήσεις των δικηγόρων των εργαζομένων παραδέχθηκε πως το κοστολόγιο του εργατικού κόστους καθορίστηκε με βάση τους μισθούς νεοπροσληφθέντα και όχι των μισθών που έπαιρναν οι εργαζόμενοι πριν κλείσει το κανάλι…
  • Δεν ξέρει αν ο φερόμενος ως επενδυτής έχει σχέση με άλλες επιχειρήσεις media (οι άλλοι διάδικοι επεσήμαναν ότι δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο)
  • Δεν ξέρει για την καταλληλότητα των προσώπων που προτείνονται για Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που θα λειτουργήσει το Αλτερ. Όπως αποκάλυψαν άλλοι μάρτυρες, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι άτομα συμφερόντων του βασικού μετόχου Γ. Κουρή…
  • Δεν ξέρει γιατί ο επενδυτής κ. Αρβαντίνης δεν εμφανίζεται ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που θα λειτουργεί το Αλτερ με βάση τη δική του πρόταση…(σ.σ. Μήπως για να μην έχει τις όποιες ευθύνες εφόσον δεν επιτύχει το σχέδιο επαναλειτουργίας του καναλιού, διερωτήθηκαν πολλοί εργαζόμενοι στο ακροατήριο…)
  • Δεν ξέρει τα τεχνικά στοιχεία της μελέτης. Μάλιστα, μετά από επίμονες ερωτήσεις των δικηγόρων των εργαζομένων και των σωματείων τους, ο μάρτυρας των «12» παραδέχθηκε ότι η οικονομική τεχνική μελέτη είναι μια «σύντομη μελέτη».
«Δεν θα το ρίσκαρα»

Ο δεύτερος μάρτυρας των «12» Θ. Χορτάτος δεν έριξε ούτε αυτός «φως» στην υπό εξέταση πρόταση, καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος του δικαστηρίου για να προστατέψει το μάρτυρα από τις ερωτήσεις των δικηγόρων, είναι απλά τεχνικός…

Μάλιστα μετά το «βομβαρδισμό» ερωτήσεων, παραδέχθηκε ότι «εγώ δεν θα το ρίσκαρα», αν ο ίδιος ήταν επενδυτής, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Αρβαντίνης που βάζει 100.000 ευρώ για την προσωρινή επαναλειτουργία του καναλιού. Δηλαδή δεν θα έβαζε τα 100 χιλιάρικα…

Συμπέρασμα: Ούτε ο επικεφαλής των 12 που πρότειναν την προσωρινή επαναλειτουργία του Αλτερ, ο Θ. Χορτάτος δεν θα έβαζε τα λεφτά του…

Τέλος, απαντώντας στις ερωτήσεις του δικηγόρου της Επιτροπής Πιστωτών Γιάννη Απατσίδη, ο Θ. Χορτάτος παραδέχθηκε ότι είχε επαφές με το βασικό μέτοχο του Alter Γ. Κουρή. 

Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν έδωσε συνέχεια επισημαίνοντας: «τα κίνητρα του μάρτυρα δεν με ενδιαφέρουν».

Διαλυμένο είναι το κτίριο που υποτίθεται θα εκπέμψει!

Αποκαλυπτικός ήταν ο Θοδωρής Μανουσάκης, μάρτυρας των 146 τεχνικών του Alter που ζητούν, επίσης (σ.σ. μαζί με τους πάνω από 200 εργαζόμενους), την απόρριψη του αιτήματος επαναλειτουργίας που προτείνουν οι «12» με τις …ευλογίες Κουρή (σ.σ. ο οποίος παραχωρεί δωρεάν τις εγκαταστάσεις του στον Ταύρο όπου λειτουργούσε επί σειρά ετών ο τηλεοπτικός σταθμός Σταρ).

Ο Θ. Μανουσάκης που επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις (σ.σ. που προτείνονται για την επαναλειτουργία του Alter) επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να επαναλειτουργήσει άμεσα, γιατί απαιτείται διάστημα άνω των τριών μηνών για τις απαιτούμενες εργασίες, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην Σταρ είναι διαλυμένες μετά το σεισμό του 1999, εστία μολύνσεων, ενώ είχαν πλημμυρίσει τμήματά του.

Ως προς τον εξοπλισμό του Alter, ο μάρτυρας (σ.σ. είναι καμεραμάν του τηλεοπτικού σταθμού) είπε ότι επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του σταθμού το 2012 και διαπίστωσε ότι έχουν γίνει διαρρήξεις, λείπουν πολλές κάμερες, καμία μπαταρία δεν δουλεύει, ενώ λείπει το 90% των μικροφώνων…

Επεσήμανε δε ότι για να επαναλειτουργήσει απαιτούνται άνω των 500 χιλιάδων ευρώ και όχι 100.000 ευρώ που βάζει ο επενδυτής…

Φιλιππάκης: Ανεδαφικές οι προτάσεις του Κουρή

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και επί σειρά ετών δημοσιογράφος του Alter Γιώργος Φιλιππάκης που κατέθεσε ως μάρτυρας, χαρακτήρισε ως απάτες, κομπίνες και ανεδαφικές τις προτάσεις που έχει καταθέσει κατά καιρούς ο βασικός μέτοχος του Alter Γιώργος Κουρής για την επαναλειτουργία του σταθμού.
Επεσήμανε δε ότι ανάμεσα στα άλλα που έχει κατά καιρούς προτείνει ο Γ. Κουρής είναι το «κούρεμα» των απαιτήσεων των εργαζομένων μέχρι και 90%!

Σε ερώτηση αν μπορεί να επαναλειτουργήσει το Alter με τα 100.000 ευρώ που θα βάλει ο επενδυτής, ο Γ. Φιλιππάκης χαρακτήρισε «γελοίο το ποσό των 100 χιλιάδων. Είναι απάτη. Όχι βέβαια. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανείς σταθμός εθνικής εμβέλειας».

Ως προς τις παλιές εγκαταστάσεις του Σταρ όπου σχεδιάζεται να μεταφερθεί το Alter, ο κ. Φιλιππάκης τόνισε ότι ο ίδιος ήταν δημοσιογράφος του Σταρ όταν μετά το σεισμό του 1999 το κτίριο είχε χαρακτηριστεί «κόκκινο» και στη συνέχεια μετατράπηκε σε «κίτρινο».

Βάζουν ΔΣ τον …καφετζή της Αυριανής!

Στη συνέχεια κατέθεσε εκ μέρους της Επιτροπής Πιστωτών που επίσης ζητά την απόρριψη του αιτήματος των «12», ο δημοσιογράφος Στέλιος Βορίνας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η αγωνία του κ. Κουρή είναι να ανοίξει τζάμπα το κανάλι. 300 εκατομμύρια ήταν τα θαλασσοδάνεια για τα οποία γίνεται έρευνα από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς. Το Alter έκλεισε λόγω χρεών. Με 100.000 ευρώ είναι εντελώς αδύνατο να ανοίξει.

Και μόνο από το γεγονός ότι Διοικητικό Συμβούλιο έχει στενούς συνεργάτες του Κουρή και μόνο αυτό δείχνει τι γίνεται από πίσω. Το Alter έγινε πτωχό επί των ημερών τους και έρχονται να μας σώσουν;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας.

Επεσήμανε δε ότι ανάμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Alter που προτείνονται για να επαναλειτουργήσει, είναι ο επί σειρά ετών διευθυντής της εφημερίδας «Αυριανή» Γ. Τσιρογιάννης, ο Στάθης Γκότσης νομικός σύμβουλος του Γ. Κουρή και ο επί σειρά ετών καφετζής της «Αυριανής»…

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιφυλάχθηκε ως προς την έκδοση της δικαστικής απόφασης μετά και την υποβολή των γραπτών προτάσεων των διαδίκων εντός των επόμενων ημερών.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. EMΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΠΡΕΣ.Ο ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΙΕΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΙΕΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΦΕΤΖΗΣ.ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΖΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ.Η ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή