Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

... ΕΣΗΕΑ - εκρηκτική κατάσταση ...

*
Κίνηση
Επαγγελματιών
Δημοσιογράφων
***
*

ΚΕΔ: Περίεργη έκρηξη στην ΕΣΗΕΑ


Ανακοίνωση 

Περίεργη έκρηξη σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί στον 6ο όροφο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά στο γραφείο συνδικαλιστικής παράταξης η οποία, ευτυχώς, αντιμετωπίσθηκε μετά την παρέμβαση εργαζομένων.

«Έσκασαν» όμως τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εγκατεστημένοι, στο γραφείο του ταμία της ΄Ενωσης και άλλοι τρείς σε γραφεία μελών του ΔΣ, τα οποία δεν συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση Τρίμη- Αντωνιάδου, που διοικεί την Ένωση.

Ο καπνός έπνιξε για δύο ώρες τα μισά γραφεία του ίδιου ορόφου, επειδή δεν λειτουργούσε το σύστημα εξαερισμού, το οποίο εκτός των άλλων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της Πολεοδομίας, αλλά ούτε στους κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας.

Δεν έχουν διευκρινισθεί μέχρι στιγμής τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη, επειδή, όπως έγινε γνωστό, ο διευθυντής του κτιρίου, δεν κάλεσε την Πυροσβεστική.

Επίσης ούτε η ΔΕΗ ειδοποιήθηκε, παρόλο που στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργεί μετασχηματιστής μεγάλου δικτύου, ο οποίος καθορίζει την τάση του ρεύματος, για το κτίριο και τα γειτονικά. Υπάρχουν συνεπώς πρόσθετοι λόγοι για την ασφάλεια των εργαζομένων, των επισκεπτών και των εγκαταστάσεων του Μεγάρου.

Πρόκειται για μετασχηματιστή που βρίσκεται κάτω από την στοά της οικοδομής και δεν είναι βέβαιο αν η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, έχει εγκρίνει τις υπάρχουσες μεταβολές στις χρήσεις του κτιρίου.

Ουδεμία διαβεβαίωση υπάρχει για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης, ούτε για το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί. Επίσης μένουν αναπάντητα ερωτήματα για τη συνολική ασφάλεια του κτιρίου. Ουδείς διαβεβαιώνει αν λειτουργούν με βάση τον κανονισμό ασφαλείας οι πίνακες και αν ανταποκρίνονται σε κάθε περίπτωση τα «ρελέ».

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι αμέσως μετά το συμβάν, δόθηκε εντολή να αφαιρεθούν -στο άψε σβήσε- οι υπολογιστές από τα γραφεία των μελών του ΔΣ, και να επιστραφούν επιδιορθωμένοι, ανεξάρτητα αν περιέχουν προσωπικά και συνδικαλιστικά δεδομένα και αρχεία. Προφανώς για να μην αναζητηθούν στοιχεία ή ίχνη για το περιστατικό.

Η άρνηση να γίνει αυτοψία οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι το κτίριο έχει και άλλα προβλήματα ασφαλείας (κλιματιστικά, εξαερισμού, ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά). Στους ανελκυστήρες που η λειτουργία τους παρουσιάζει συχνές εμπλοκές, εκκρεμεί ενάμιση χρόνο σχετικός έλεγχος από την πυροσβεστική, μετά από περιστατικό εγκλωβισμού δύο ηλικιωμένων συναδέλφων και τις συνεχείς διακοπές λειτουργίας τους.

Επίσης δεν λειτουργεί έξοδος κινδύνου, επειδή σε συνδυασμό με άλλες πολεοδομικές παραβάσεις, η πόρτα έκλεισε για να μεγαλώσει αυθαίρετα, μέσα στη στοά της Βουκουρεστίου, ο χώρος για το «καφέ μπαρ», που σερβίρει καφέ στην Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.

Οι σχετικές καταγγελίες περιλαμβάνουν και θέματα υγειονομικού χαρακτήρα, για τα οποία κάνουν τα κλειστά μάτια οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Το Σαββατοκύριακο πάντως, ιδιωτικά συνεργεία μπογιάτιζαν βιαστικά τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου. Το φρεσκάρισμα γίνεται λόγω της πρόσκλησης που έχει αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κόψει την κορδέλα στα εγκαίνια για το πανηγύρι, που πάνε να στήσουν οι πρόθυμοι του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, για τα 100 χρόνια της Ένωσης.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου καπηλεία. Χρησιμοποιούν έτσι τα ιερά και τα όσια του δημοσιογραφικού κόσμου, κορυφαίες στιγμές και θρυλικές μορφές της δημοσιογραφίας, που μπροστά τους η μνήμη στέκεται προσοχή.

Οι ελάχιστοι της σημερινής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αναζητούν καταφύγιο στο μέγεθος της ιστορίας του κλάδου.

Ούτε το κτίριο γλυτώνει.. .

Το κάνουν κι αυτό συντρίμμια !

---
πηγή: www.styx.gr
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου