Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

... Κ. Αρβανίτης - "Κάτι έχει στο μυαλό του. Τι άραγε;" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ποιούς εξυπηρετεί;



Από τον αναγνώστη Γ. Π. λάβαμε και δημοσιεύουμε τους προβληματισμούς του σχετικά με την υπόθεση των απλήρωτων εργαζόμενων στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», τις κινητοποιήσεις της ΕΤΕΡ και την αντίδραση του διευθυντή Κώστα Αρβανίτη:

«Παρακολουθώ όλη την προηγούμενη εβδομάδα την υπόθεση απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Τετάρτη 1 Οκτώβρη οι ηχολήπτες και το σωματείο τους η ΕΤΕΡ εξάγγειλαν 2ημερη απεργία για 6 μέρες μετά. Απλήρωτοι εργαζόμενοι 2 μήνες. Την Παρασκευή πληρώθηκαν μισό μισθό, και την Κυριακή (!) άλλο μισό και πήραν γραπτή δέσμευση για πλήρη αποπληρωμή των τεχνικών στις 15 Οκτώβρη, έτσι δεν έκαναν απεργία. Την ανέστειλαν. Μέχρι εδώ όλα καλά. Την Δευτέρα, μετά την αναστολή της απεργίας ο Αρβανίτης στην εκπομπή του άρχισε ένα λογύδριο κριτικής στην απεργία ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό της ως «εκβιασμό». Η ΕΤΕΡ αντιδρά με μια ανακοίνωση απαντώντας λέξη λέξη σε ό,τι είπε ο Αρβανίτης. Την άλλη μέρα ο Αρβανίτης ζητά μια δήθεν συγγνώμη επαναλαμβάνοντας εν τέλει ότι η απεργία ήταν εκβιασμός. Και δεύτερη ανακοίνωση της ΕΤΕΡ όπου απαντώνται, νομίζω καλώς, οι αιτιάσεις και οι θέσεις Αρβανίτη. Έτσι ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν τα πράγματα.

Τώρα, μερικές σκέψεις.

Η ΕΤΕΡ και η πρακτική της είναι γνωστή χρόνια τώρα. Άλλωστε αυτή την πρακτική έχουν επανειλημμένα επικροτήσει οι σύντροφοι με ανακοινώσεις, αλλά και με συνεντεύξεις των στελεχών της ΕΤΕΡ στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι 2 μήνες απλήρωτοι τεχνικοί μέλη της ΕΤΕΡ σε ραδιοσταθμό και σε καιρό με φρεσκοϋπογραμμένη ΣΣΕ δεν παίζει. Και καλά κάνουν.

Τελικά την απεργία δεν την έκανε η ΕΤΕΡ, σαφώς υποχώρησε μπροστά στην ικανοποίηση των μισών της αιτημάτων και την γραπτή δέσμευση του Κόκκινο.

Και ενώ η απεργία της ΕΤΕΡ δεν έγινε στο Κόκκινο, ο ντόρος ήταν μεγαλύτερος από το να γινόταν. Και σαφώς αυτός ο ντόρος βαρύνει εξ ολοκλήρου τον Αρβανίτη.

Γνωρίζοντας πολύ καλά την ΕΤΕΡ, αρκετά χρόνια, αν οι διοικούντες τον Κόκκινο προκαλούσαν μια συζήτηση μαζί της αρκετά νωρίτερα από την εκδήλωση της απεργίας (αφού απέφευγαν την επικοινωνία με την ΕΤΕΡ) και έβαζαν τις διαστάσεις που έβαλαν οι Βίτσας και Βούτσης στις συνεντεύξεις τους και παράλληλα έδιναν χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, πράγμα που έκαναν την Κυριακή το βράδυ, όλα θα είχαν τελειώσει πριν καν αρχίσουν.

Όλη αυτή την οχλοβοή άραγε ποιος την προκάλεσε; Ποιόν και τι εξυπηρετεί; Γιατί το διευθυντικό στέλεχος του Κόκκινο επέλεξε την από μικροφώνου αντιπαράθεση με την ΕΤΕΡ την ώρα μάλιστα που τα στελέχη της υποχωρώντας αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας;

Είναι εύγλωττο μάλιστα αυτό που λέει ο Βίτσας στην συνέντευξη που του πήρε ο Αρβανίτης εν μέσω των γεγονότων. «Η απεργία δεν έγινε. Εμείς συνεννοηθήκαμε με την ΕΤΕΡ.» Ενώ ο Βούτσης σε συνέντευξη πάλι του Αρβανίτη τον ίδιο καιρό τον αναγκάζει να απολογηθεί: «Τελικά μόνο εγώ κρίνομαι.».

Ασχολίαστο δε το άρθρο Καρτερού στην Αυγή όπου μεταξύ άλλων λέει: «Το μάθημα είναι πικρό, αλλά σαφές: Ένας "κόκκινος" διευθυντής πρέπει να προσέχει τι λέει στο ραδιόφωνο. Και οι μεν τεχνικοί είχαν πληρωθεί πριν απεργήσουν και πριν ξεσπάσει ο θόρυβος. Ο Αρβανίτης όμως -και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ- ακόμα πληρώνουν. Τι ακριβώς έκανε όμως ο Αρβανίτης, για να τον ισοπεδώσουμε; Δεν έκανε. Κανένας δεν τον κατηγόρησε ότι έκανε. Είπε όμως. Σχολίασε δημόσια και αρνητικά αυτό που έκαναν οι τεχνικοί. Κακώς. Λάθος. Το παραδέχτηκε κι ο ίδιος την επομένη...»

Δεν περιμένει κανείς βέβαια την στήριξη στην ΕΤΕΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ (μια τέτοια στάση θέλει άλλη παιδεία και άλλη κουλτούρα από τους διοικούντες το κόμμα) την ώρα που απεργεί στον ραδιοσταθμό του και δη από προσωπικότητες όπως ο Βίτσας ή ο Καρτερός που έχουν παλιά νιτερέσα με την ΕΤΕΡ.

Όμως τονίζω. Η απεργία δεν έγινε. Ο Αρβανίτης γιατί άραγε έστρεψε έτι περαιτέρω τα φώτα της ράμπας πάνω στον Κόκκινο και στην απεργία της ΕΤΕΡ και από εκεί που ήταν περιφερειακό γεγονός της στιγμής το ανέδειξε σε κεντρικό γεγονός της εβδομάδας; Μήπως υπήρχε λόγος που το έκανε αυτό; Μήπως στην ουσία οξύνει τα πράγματα με δήθεν άστοχους και δήθεν παράλογους όσο και δυσανάλογους του γεγονότος χειρισμούς προκειμένου να εκβιάσει κάποιες αποφάσεις της Κουμουνδούρου; Γιατί του φάνηκε δήθεν περίεργη η απόφαση της ΕΤΕΡ για απεργία στο Κόκκινο την ώρα που ο ίδιος, όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους από την πλευρά της ΕΤΕΡ, τους ενθάρρυνε ή τους παρότρυνε προκειμένου να απεργήσουν μπας και πιεστούν. Ποιοί άραγε; Τι προσπάθησε να πετύχει ο Αρβανίτης και για λογαριασμό ποιανού; Σε τι αποσκοπούσε η φαινομενικά αψυχολόγητη κίνηση πρόκλησης της ΕΤΕΡ; Προσπαθεί να καλύψει ή να κρύψει κάτι άραγε; Εκβιάζει (;) κάποιους και ποιους με μια τέτοια στάση;

Ακόμα η παράμετρος «υπόλοιποι εργαζόμενοι στο Κόκκινο» τι γίνεται; Που παίζουν; Πήραν θέση; Είναι πληρωμένοι άραγε και γι αυτό σιωπούν; Τα σωματεία τους;

Και κάτι τελευταίο τι σημαίνει «για την απεργία να αποφασίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι που εργαζόμαστε στο Κόκκινο»; Τα κλαδικά σωματεία μήπως έτσι περιθωριοποιούνται; Μήπως γεννιούνται από αριστερή λογική επιχειρησιακά μορφώματα που όλοι ξέρουμε τι ρόλο έπαιξαν και πόσο εύκολα ποδηγετούνται από τους εκάστοτε ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ;

Επίσης γιατί έχουν φαγωθεί κάποιοι πλην τεχνικών να πάρει στα χέρια της τις αποφάσεις για απεργία η «συνέλευση των εργαζομένων στο Κόκκινο»; Μια συνέλευση που ποτέ με μια ανακοίνωσή της δεν στήριξε ούτε μια κινητοποίηση τεχνικών στο Κόκκινο. Τυχαίο;

Τώρα για τα δήθεν σχόλια του τύπου: «οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο δεν έχουν πιεστεί να υπογράψουν ατομικές», «σεβόμαστε τις ΣΣΕ», «δεν έχουμε ανασφάλιστους», «πληρώνουμε με τις ΣΣΕ», «δεν έχουμε αδήλωτους εργαζόμενους», «οι εργαζόμενοι αισθάνονται την ελευθερία της έκφρασης εδώ και γι αυτό μπορούν και απεργούν» και άλλα πολλά τέτοια, αφήστε που κάποια εξ αυτών ελέγχονται, αυτό σας έλειπε σύντροφοι να μην τα κάνατε όλα αυτά. Αν πια έχετε την αίσθηση ότι κάνετε χάρη στους εργαζόμενούς σας για όλα τα ανωτέρω τι να πω;

Στο κάτω κάτω η διεκδικητική στάση της ΕΤΕΡ όσα χρόνια την γνωρίζω είναι για μίμηση και όχι για να την ψέγεις (Πολλώ δε μάλλον όταν είσαι αριστερός με παιδεία και άλλη κουλτούρα). Όσο διεκδικητική κι αν είναι όπου κι αν είναι διεκδικητική. Στο φινάλε έχουμε πολλές τέτοιες οργανώσεις στους εργαζόμενους των ΜΜΕ; Ή μήπως αυτό είναι ακριβώς που θέλει να λιώσει το σύστημα; Μήπως αυτή η περίεργη κόντρα του Κόκκινο με την ΕΤΕΡ για μια απεργία που δεν ΕΓΙΝΕ δεν είναι τυχαία σε χρόνο και σε ένταση;

Ας μην κρίνουμε τα πράγματα βιαστικά και πάντως ας βλέπουμε με νηφαλιότητα τα τεκταινόμενα. Έχω την αίσθηση ότι ο Αρβανίτης είχε λόγο που προκάλεσε και συνδαύλισε την κρίση και την ρήξη με την ΕΤΕΡ. Είναι σαφές ότι στο μυαλό του κάτι έχει. Τι άραγε; Νομίζω ότι σύντομα θα δούμε ή σύντομα θα δείξει.
Γ. Π. »
---
πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου