Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

... οι "εθελούσιοι" της εφημ. Μακεδονία...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ανοιχτή επιστολή


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Έκκληση βοήθειας από τους «εξαναγκασμένους» σε εθελούσια αποχώρηση.



Ανοιχτή επιστολή στον υφυπουργό Ανάπτυξης για την υπαγωγή της «Μακεδονίας» στο άρ. 99 του Πτωχευτικού κώδικα.

ΠΡΟΣ: Κο ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Κο ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Κο ΟΡΦΑΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, Κο ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, Κο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Κο ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Κο ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΑΥΡΟ, Κο ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ, Κο ΚΟΥΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ, Κο ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, Κα ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Κα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Κα ΓΑΪΤΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ, Κα ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΑΣΗΜΙΝΑ, Κα ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΚΚΕ, ΤΣΠΕΑΘ, ΕΔΟΕΑΠ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΘΕΜΑ: Έκκληση βοήθειας από τους «εξαναγκασμένους» σε εθελούσια αποχώρηση από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης.

Κύριε Υφυπουργέ Ανάπτυξης,


Είμαστε πρώην αλλά επί πολλά χρόνια εργαζόμενοι στην εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης που ενώ χάσαμε την δουλειά μας, εδώ και τρία χρόνια ταλαιπωρούμαστε από την εργοδοσία της εφημερίδας για να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας. Σίγουρα δεν είμαστε οι μόνοι Έλληνες που βρίσκονται σε αυτή τη δυσάρεστη θέση. Ο λόγος όμως της επιστολής μας προς εσάς είναι γιατί το όνομα σας και η ιδιότητα σας στο υπουργείο Ανάπτυξης είχαν πολυακουστεί την εποχή που η εφημερίδα περίμενε την υπογραφή σας για το πολυπόθητο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης – διάσωσης του συγκροτήματος. Δυστυχώς πρέπει να σας θυμήσουμε ότι είχατε κατηγορηθεί ως πολέμιος των προσπαθειών που έκανε η επιχείρηση για να σταθεί στα πόδια της και παρά την κρισιμότητα των στιγμών καθυστερούσατε τις τελικές υπογραφές για την υπαγωγή της επιχείρησης σε εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ογδόντα εργαζόμενοι εξαναγκαστήκαμε σε εθελούσια αποχώρηση, 13 εργαζόμενοι που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις απολύθηκαν και η πλειοψηφία όσων έμειναν εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείον 30% των αποδοχών τους. Οι εθελούσιοι υπογράψαμε ιδιωτικά συμφωνητικά με την εργοδοσία τα οποία φυσικά δεν τηρήθηκαν (σύμφωνα με τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπεγράφησαν η εξόφληση έπρεπε να έχει γίνει έως και τις 31/8/2013). Μας πρότειναν μάλιστα αντί των οφειλών να μας δώσουν ποσοστό ενός οικοπέδου «αγοράζοντας το με δικαίωμα εξώνησης». Η Οδύσσεια μας όμως δεν τελειώνει γιατί αναγκαστήκαμε να μπούμε σε δικαστική διαμάχη με την εφημερίδα για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

Πριν από έξι μήνες δώσατε το « πράσινο» φως και η εφημερίδα εκταμίευσε κρατική χρηματοδότηση ύψους 10,2 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα όσα η εκπρόσωπος του εκδότη κου Ρήγα γνωστοποίησε στους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 η εκπρόσωπος κα Σουλοπούλου ξεκινάει τις διαδικασίες για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Ωστόσο προϋπόθεση του προγράμματος προκειμένου να λάβει η εφημερίδα αυτό το ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν αφενός να γίνει κερδοφόρα και αφετέρου να ενισχυθεί η ρευστότητα της προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές της προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και δεδουλευμένα σε πρώην και νυν εργαζομένους. Αντ’ αυτού αφού εισέπραξαν τα 10,2 εκατομμύρια ευρώ προσέφυγαν σε προστασία του νόμου – καθεστώς πτώχευσης (συνδιαλλαγή) που προϋποθέτει αδυναμία κάλυψης οικονομικών υποχρεώσεων, χρησιμοποιώντας τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα ώστε να καθυστερήσει την καταβολή των οφειλών της σε απολυμένους και εργαζόμενους για τουλάχιστον έξι χρόνια και στα ασφαλιστικά ταμεία 15 χρόνια.

Η εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου 2014 και φυσικά η εργοδοσία αναφέρει ότι « θα εξυπηρετηθούν οι συμφωνίες με την αγορά και τις τράπεζες χωρίς αλλαγή» ενώ με θράσος επιτίθεται για ακόμα μια φορά προς τους εργαζόμενους. Εργαζόμενοι που επί χρόνια παρά τις δυσκολίες, την μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών, το «παράνομο» (κατά απόφαση του Άρειου Πάγου) πρόγραμμα εκ περιτροπής, τον εμπαιγμό τους, έκαναν υπομονή και στήριξαν το συγκρότημα.

Κύριε Υφυπουργέ, τα χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο και από τους Έλληνες φορολογούμενους δόθηκαν, κάποιοι τα πήραν και σε έξι μήνες ζητάνε να μπούνε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Τι έγιναν τα χρήματα που τους δώσατε και που θα εξασφάλιζαν το μέλλον της εφημερίδας; Γιατί εμείς αφού χάσαμε την δουλειά μας σε μια περίοδο κρίσης παλεύουμε ακόμα για τα αυτονόητα: τα δεδουλευμένα μας;

Κύριε Υφυπουργέ, ως Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες σας παρακαλούμε να εμποδίσετε αυτή την κατάφωρη αδικία εις βάρος μας αλλά και της χώρας μας. Στα δύσκολα χρόνια που περνάμε δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να μην μας εξοφλούν τα αυτονόητα «δεδουλευμένα» μας, ενώ αυτοί έχοντας εισπράξει τεράστια χρηματικά ποσά να αθετούν τις συμφωνίες και να βρίσκονται κάτω από την ασπίδα του κράτους και των νόμων.Έχουμε φωνή και το δίκαιο με το μέρος μας και σας ζητάμε στις 27 Οκτωβρίου 2014 να βοηθήσετε να αποδοθεί δικαιοσύνη να δώσετε το μήνυμα ότι στην χώρα μας η πολιτική και οι πολιτικοί υπάρχουν ακόμη και μπορούν να δώσουν ελπίδα!!!
---

ΚΙΟΠΡΟΥΛΗ ΕΥΤΕΡΠΗ, ΚΑΓΙΟΓΛΟΥ ΧΙΟΝΙΑ, ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΕΝΤΙΡΤΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΖΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΣΑΡΔΗ ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΙΖΑ, ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΚΟΓΚΙΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΖΑΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

3 σχόλια:

  1. ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΙΑΣΑΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ.ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ,ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ,ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΟΛΙΑ ΤΑ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ.ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΠΩΣ Ο ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ.ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ
    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΦΥΛΛΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ.ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΠΕΣ ΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ.ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ.Η ΜΟΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.ΑΠΛΑ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ.ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΤΕ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή