Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

...ΕΣΗΕΜΘ - βάσει συνέλευσης (112 από 801) δεν υπάρχει ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΕΣΗΕΜΘ - είναι μια μαζική απουσία
Η συνέλευση ήταν μία πρόταση αποχής
και συνθηκολόγησης, ήττας και παράδοσης…
Αποχωρεί ο Φωκιανίδης


Κάθε πέρσι και καλύτερα

Στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ που έγινε το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έλαβαν μέρος 112 από τα 801 τακτικά μέλη του σωματείου. Στη συνέλευση του 2015 είχαν πάρει μέρος 130 μέλη και στην συνέλευση του 2014 το παρών έδωσαν 175 μέλη της Ένωσης.

Του χρόνου πόσοι άραγε θα περάσουν να βάλουν υπογραφή; Διότι στην αίθουσα συνήθως, τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται 40 – 50 άτομα. Στο βήμα ανεβαίνουν γύρω στα 20 άτομα. Δηλαδή οι μισοί περίπου απευθύνονται στους άλλους μισούς. Αρκετοί προτιμούν το χαλαρό φουαγιέ για καφέ και τσιγάρο.

Η απουσία όμως τόσων τραντάζει. Η ΕΣΗΕΜΘ βάσει της συνέλευσης της δεν υπάρχει. Είναι πια μία μαζική απουσία. Ένα συνδικαλιστικό κενό. Το είπε άλλωστε και ο πρόεδρος Τάσος Φωκιανίδης, που δήλωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό συνδικαλιστική δράση. Το τελευταίο, η δράση, ελέγχεται και ως φήμη, αλλά εμείς του ευχόμαστε καλό κατευόδιο. Τι είπε ο απερχόμενος; «Δεν έχουμε πλέον καμία συνδικαλιστική δυνατότητα», είπε και περιέγραψε με μελανά χρώματα το μέλλον. Διαπιστώσεις, διαπιστώσεις και διαπιστώσεις. Πρόταση καμιά. Εκτός από ποιήματα. Κάποιοι ομιλητές αφιέρωσαν ποιητικά τσιτάτα. Είναι ένας εύηχος τρόπος να καλύπτεις το κενό. Στιχάκια ηρωικά και πένθιμα να στηρίξουν τα αστήριχτα, να ρίξουν λίγο χρώμα, στο άχρωμο και άοσμο της συνέλευσης. Είχαμε και δηλώσεις νομιμοφροσύνης, για να ξορκισθούν τα… καινά δαιμόνια.

Κάποιες στιγμές έντασης μεταξύ πλειοψηφίας και ασθμαίνουσας μειοψηφίας να δηλώσει το παρών, δεν ενδιαφέρουν κανένα και υπηρετούν μόνο τις ανάγκες του συνδικαλιστικού θεάματος.

Οι καλοί και οι κακοί. Γιατί όμως οι καλοί είναι καλοί; Πως μπορείς να είσαι καλός όταν έχεις να κάνεις με δράκους, καλικάντζαρους και τρωκτικά. Και οι κακοί; Που; Μπαίνοντας αριστερά ή βγαίνοντας δεξιά; Αυτοί που απουσίασαν είναι καλοί ή κακοί;

Εγκλωβισμός και αδιέξοδο. Οι 112 «τυπικές» υπογραφές μία ιχνογραφία, μια μονοκονδυλιά μεταξύ γραφειοκρατίας και δογματισμού, ατομικών διαδρομών και σεχταρισμού που κάποιοι ραίνουν με ταξική καθαρότητα, συνεπαρμένοι από ιδεοληψίες και αντίπαλα φαντάσματα. Ο εχθρός είναι απέναντι, στα κάστρα της εξουσίας και τα οχυρά της καπιταλιστικής οικονομίας, όχι στο διπλανό γραφείο. Η υποκρισία και το ψέμα δεν είναι προτέρημα. Η δήθεν άμεση δημοκρατία της άτυπης ιεραρχίας, του αποκλεισμού, της ανισότητας είναι όνειδος. Ανάλογα κι ο συμβιβασμός, η υποχώρηση, η αδιαφορία, η αδιαφάνεια, δεν είναι αξίες για τις οποίες αξίζει να παλέψει κανείς. Κι έτσι χάσαμε και ΣΣΕ και αγγελιόσημα και ταμεία και θέσεις εργασίας.

Η σημερινή συνέλευση ήταν μία πρόταση αποχής και συνθηκολόγησης, ήττας και παράδοσης, περιχαράκωσης και ανειλικρίνειας. Όποιοι είδαν κάτι άλλο, πρέπει να αλλάξουν κερατοειδή. Το κατέγραψε ευκρινώς και το αποτέλεσμα. Από τους 112 ψήφισαν οι 93, από τους οποίους οι 67 ψήφισαν υπέρ της έκθεσης πεπραγμένων και οι 75 εξουσιοδότησαν το επόμενο δ.σ. να συνάψει συμβάσεις και να κηρύξει απεργίες. Η γραμμή του «όχι σε όλα» έπιασε μόλις 11 ψήφους. Φτώχεια καταραμένη και στην πλειοψηφία και στην μειοψηφία. Από τους 801. Που είναι οι άλλοι 700; Μόνο η πλειοψηφία φταίει; Η γραφειοκρατία έχει δυο όψεις συνάδελφοι και σύντροφοι. Και η χειρότερη, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, είναι αυτή που ενδύεται τον επαναστατικό μανδύα…

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου