Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

... η Συντεχνία κάνει αγώνα για τα "ασημικά" του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Οι μεν της "συμφωνίας" και οι δε της "καθαρότητας"
... και όλοι εποφθαλμιούν
τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Όλοι εναντίον όλων για την τύχη του ΕΔΟΕΑΠ

Αλλεπάλληλες είναι οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για την τύχη του οργανισμού υγείας και επικούρησης των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων Τύπου εν όψει της κατάργησης του αγγελιοσήμου από την 1η Αυγούστου. Κοινός τόπος είναι πως η απώλεια του εσόδου του αγγελιοσήμου θα προκαλέσει την άμεση κατάρρευση του ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που δεν θέλουν οι εκδότες και οι καναλάρχες γιατί θα υποχρεωθούν να πληρώνουν εισφορά και για τον τομέα της υγείας, ενώ σήμερα δεν πληρώνουν ούτε ευρώ, απολαμβάνοντας παράλληλα τις υπηρεσίες του οργανισμού.

Στην εξεύρεση λύσης με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων πρωταγωνιστούν δύο παλαιότεροι «σύμμαχοι» της ΕΣΗΕΑ: Στελέχη της παράταξης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι του Μεγάρου Μαξίμου, μαζί με στελέχη του Τύπου, της τηλεόρασης και του ΕΔΟΕΑΠ που υποστηρίζουν την παράταξη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» της Μαρίας Αντωνιάδου, ενώ στη συμμαχία αυτή έχουν προστεθεί και βουλευτές-δημοσιογράφοι της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργό συμμετοχή για την εξεύρεση λύσης έχει και δημοσιογράφος-σύμβουλος του Μαξίμου. Το σχέδιο, όπως το περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι να συμφωνηθεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες όλων των ΜΜΕ και του internet η καταβολή φόρου επί των διαφημίσεων, ο οποίος θα αποτελεί την εργοδοτική εισφορά τους για την υγεία των εργαζομένων τους!

Το σχέδιο, παρά τον θόρυβο που ξεσηκώνουν οι υποστηρικτές του, παρουσιάζει κενά, ενώ στρέφεται πάλι υπέρ των εργοδοτών και κατά των ασφαλισμένων. Κατ’ αρχάς, προϋποθέτει τη συμφωνία των εκδοτών του διαδικτύου για την επιβολή φόρου στις διαφημίσεις του internet, κάτι για το οποίο είναι κάθετα αντίθετοι. Αν δεν συμφωνήσουν, μένουν εξαρχής εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης οι δημοσιογράφοι του διαδικτύου, οι μπλοκάκηδες και οι άνεργοι. Άρα «σώζεται» ως προς την κάλυψη της υγείας μόνο μια μικρή μερίδα δημοσιογράφων και υπαλλήλων που συνεχίζουν να έχουν σύμβαση εργασίας. Δεν αποσαφηνίζεται ακόμη πουθενά ο τρόπος απόδοσης του νέου φόρου στον ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αν δεν επιβληθεί και στο διαδίκτυο θα είναι κενός περιεχομένου, αφού τα διαφημιστικά έσοδα εγγράφονται κυρίως στις εταιρείες διαδικτύου, ακόμη και στα κανάλια. Και το βάρος κάλυψης της υγείας πέφτει κυρίως στους ίδιους τους εργαζομένους, που θα πληρώνουν ένα «επαγγελματικό» Ταμείο.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου