Σάββατο 14 Μαΐου 2016

... περιμένοντας την εξ ύψους βοήθεια για τον ΕΔΟΕΑΠ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τι αλλάζει στην ασφάλιση των δημοσιογράφων

Γράφει ο Δημ. Τρίμης

Τι σημαντικό αλλάζει για τους δημοσιογράφους με τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε: Το ταμείο κύριας ασφάλισης του Τύπου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο οποίο έως σήμερα ασφαλίζονταν και οι δημοσιογράφοι (εκτός εκείνων του ίντερνετ) ενσωματώνεται στο νέο, ενιαίο για όλους, ταμείο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).

Ο δημοσιογράφος -όπως όλοι οι εργαζόμενοι- που εργάζεται ως μισθωτός (με σύμβαση εργασίας) σε οποιοδήποτε Μέσο (εφημερίδα, περιοδικό, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ίντερνετ, του ιδιωτικού, του δημόσιου ή του τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης) θα πληρώνει λιγότερες εισφορές στο ενιαίο πλέον Ταμείο κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ).

Από 8,5% που πλήρωνε έως τώρα στο ειδικό Ταμείο, θα του κρατούν από τον μισθό του εισφορά 6,67% και ο εργοδότης του, σταδιακά εντός τριών ετών, θα πληρώνει περισσότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ ώσπου να φτάσει στο 13,33% του μισθού των εργαζομένων, όπως ισχύει πλέον για όλους τους εργοδότες.

Ο δημοσιογράφος -όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες- που εργάζεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για έναν ή ακόμα και για δύο εργοδότες απαλλάσσεται από τον βραχνά των μεγάλων και κεφαλικών ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Στο εξής θα πληρώνει σαν να είναι μισθωτός και σύμφωνα με τον Νόμο 3846/2010, αν η σχέση «παροχής υπηρεσιών» υπερβαίνει το 9μηνο στον ίδιο εργοδότη, θα πρέπει να μετατρέπεται σε σχέση εργασίας μισθωτού.

Ετσι ή αλλιώς δηλαδή, ο ίδιος θα πληρώνει το 6,67% και ο εργοδότης 13,33% για το κύριο ταμείο ΕΦΚΑ, για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη 3,55% ο ίδιος και 4,55% ο εργοδότης και για το επικουρικό από 3,5% η κάθε πλευρά. Εννοείται ότι τα ποσοστά υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του δημοσιογράφου και ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.

Ο δημοσιογράφος που εργάζεται ταυτόχρονα και ως μισθωτός (με σύμβαση εργασίας) και ως ελεύθερος επαγγελματίας (με ΔΠΥ) θα πληρώνει στο εξής εισφορές (όπως όλοι, δηλαδή, αυτός και οι εργοδότες του) για το σύνολο του εισοδήματός του και η σύνταξή του βεβαίως θα υπολογίζεται όπως σε όλους, επίσης επί του συνόλου των αποδοχών του.

Το ζήτημα με το αγγελιόσημο (την ειδική κράτηση 20% επί όλων των διαφημίσεων σε όλα τα ΜΜΕ, την «οιονεί εργοδοτική εισφορά» δηλαδή), καθώς και το μέλλον του ειδικού υγειονομικού και επικουρικού Ταμείου ΕΔΟΕΑΠ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) στο οποίο ασφαλίζονται χωρίς καθόλου άμεσες εργοδοτικές εισφορές μόνο τα μέλη τεσσάρων Ενώσεων του Τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΜΘ) παραμένουν σε εκκρεμότητα. Και θα κριθούν έως την 1η Αυγούστου 2016.
---
πηγή: www.efsyn.gr
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου