Κυριακή 15 Μαΐου 2016

... η δημοσιογραφία ως είδηση η ίδια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ένιοι δημοσιογράφοι
λειτουργούν ως προπαγανδιστές!


Και συμμορφώνονται στη «φωνή του κυρίου»

"Η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας ανταγωνίζεται στις έρευνες κοινής γνώμης την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος για το ποια θα καταταγεί όχι πρώτη αλλά προτελευταία στoν σχετικό δείκτη.

Γιατί είναι επίσης πολύ χαμηλός και ο δείκτης που ορίζει την ελευθερία του Τύπου, αφού, σύμφωνα τουλάχιστον με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση, σχεδόν στη μέση του παγκόσμιου πίνακα, με τη Φινλανδία στην κορυφή και στην ουρά τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).

Πόση παρηγοριά να δώσουν άραγε οι δύο κερδισμένες θέσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάταξη (μάλλον επειδή ξαναλειτούργησε η ΕΡΤ), όταν τα προβλήματα είναι εμφανώς σοβαρά σε όλους τους συνεκτιμώμενους παράγοντες: στον πλουραλισμό, στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ, στη διαφάνεια, στο νομικό πλαίσιο, στην αυτολογοκρισία (σχετικά εύηχος χαρακτηρισμός της επιβαλλόμενης και εξαναγκαστικής συμμόρφωσης στη «φωνή τού κυρίου»), στις καταχρήσεις της εξουσίας, της πολιτικής και της μιντιακής.

Εσχάτως η δημοσιογραφία από παρουσιαστής και σχολιαστής ειδήσεων έγινε αρκετές φορές είδηση η ίδια. Η αλήθεια είναι ότι την κρατάει συνεχώς στο προσκήνιο ως είδηση η εξόφθαλμη σύγχυση ρόλων, εξαιτίας της οποίας ένιοι δημοσιογράφοι δεν λειτουργούν ως αυτοτελή πρόσωπα με ελεύθερη, δική τους φωνή, αλλά ως προπαγανδιστές-“εκπρόσωποι” στον δημόσιο διάλογο του κόμματός τους, της ομάδας τους ή του Μέσου τους".

Παντελής Μπουκάλας

(Από τις «Στάσεις» του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Τα εν Τύπω εν δήμω».)
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου