Σάββατο 28 Μαΐου 2016

... ΕΔΟΕΑΠ: στην ποδιά των εργοδοτών σφάζονται πρώην ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Γράφει ο Κ. Τσουπαρόπουλος, απαντά η Ελ. Σπανοπούλου
και συμπεραίνει, εφ' όλης της ύλης, ο Δ. Τσαλαπάτης... 


Κ. Τσουπαρόπουλος
Διεκδικούμε, χωρίς να υποχωρούμε…

H αγωνία των συναδέλφων, μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι διάχυτη. Όχι μόνο για τις παροχές που προσφέρει αλλά και γιατί αποτελεί, στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης, το τελευταίο οχυρό της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας μετά την ένταξη των ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης.

Στην παρούσα φάση δεν χρειάζονται πολλές φιοριτούρες.

ΕΔΟΕΑΠ χωρίς χρηματοδοτικό πόρο αλλά λόγω του αγγελιόσημου δεν μπορεί να υπάρξει. Η διεκδίκηση, θέσπιση ενός ανάλογου τέλους είναι η πιο σοβαρή διέξοδος προς την επιβίωση των Οργανισμών. Από που θα τον διεκδικήσουμε; Από την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που μπορεί να έχει ο καθένας (και η Ένωσή μας) για τη συμπεριφορά κυβέρνησης και εργοδοτών πρέπει να αναγνωριστεί ότι επιθυμούν τον διάλογο.

Από τη φύση των σωματείων προκύπτει ότι ο διάλογος είναι θεσμικός μονόδρομος. Ακόμη και οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι σύμφυτο στοιχείο του διαλόγου και της σωματειακής οντότητας.

Τι θα διεκδικήσουμε στον διάλογο; Μια μικρή πλατφόρμα θέσεων έχει ήδη διαμορφωθεί με τη συμβολή μιας πληθώρας συναδέλφων. Διεκδικούμε:

– Συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ με τους σημερινούς πυλώνες, δηλ. περίθαλψη, επικούρηση, πρόνοια (εφάπαξ, κ.λπ.). Σημαντικός του πόρος ένα τέλος ενημέρωσης 12% που θα επιβάλλεται σε όλες τις διαφημιστικές δαπάνες, με επέκταση στο Internet. Το έσοδο θα περιέχεται σε ειδικό κωδικό του ΕΔΟΕΑΠ.

– Ένταξη στον ΕΔΟΕΑΠ, πέρα από τα μέλη των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ και των μελών των δημοσιογραφικών ενώσεων ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΗΠΤΑ Θεσσαλονίκης, ΕΤΙΤΑ ΕΤΙΤΑ Θεσσαλονίκη, ΕΤΕΡ, ΕΤΕΡ Θεσσαλονίκης.

– Το ύψος του “τέλους ενημέρωσης” 12% καλύπτει τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ ακόμη και μετά τη διεύρυνσή του, όπως και τις ανάγκες των άλλων φορέων που μετείχαν στην κατανομή του αγγελιόσημου (πλην του καταργούμενου ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Διεκδικούμε παράλληλα, “προίκα” υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ που συνίσταται περίπου στο 20% των αποθεματικών των ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Ένα μικρό μέρος της “προίκας” – ίσως και να μην χρειαστεί- μπορεί να τεθεί για την αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, διαρρύθμιση χώρων στα δύο κτίρια του ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΕΔΟΕΑΠ Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Θεσμοθέτηση από το υπουργείο Εργασίας του “τέλους ενημέρωσης” με τρόπο που να μην καθίσταται δυνατή η κατάργησή του στο μέλλον με καταγγελία εντός των μερών (εργοδοτών – εργαζομένων).

– Άμεση έναρξη του Διαλόγου με την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι για πολλούς και διάφορους λόγους (είναι επικίνδυνο να εξαντλήσουμε την παράσταση (1η Αυγούστου) που έδωσε ο ασφαλιστικός νόμος για την κατάργηση του αγγελιόσημου.

– Παράλληλα και παρά την ψήφιση του νόμου συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ανασύσταση των ΕΤΑΠ – ΜΜΕ για λόγους ανεξαρτησίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Και της σημαντικής επιρροής στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Χρησιμοποιούμε γι’ αυτό, όλα τα -έστω και συχνά- σημεία σύνδεσης με το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τα οποία προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος (π.χ. συμμετοχή στη Συμβουλευτική Επιτροπή για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κ.λπ.).

Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
πρ. Πρόεδρος ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
---
Ελένη Σπανοπούλου
Κριτική στην "πρόταση" Τσουπαρόπουλου


Δεν είναι πρόταση, αλλά μάλλον πρωτόλειο σχέδιο που ίσως είναι πιθανό… τουλάχιστον να πέσει στο τραπέζι ή από το τραπέζι του απ΄ εξ αρχής διαλόγου!
  • Πολιτικά και κοινωνικά είναι δύσκολο να γίνει δεκτό πια... 
  • Εξαιρεί τους εργοδότες από εισφορά.
  • Κρατάει τα Ταμεία κλειστά για το club της ΕΣΗΕΑ με τους … "αλήτες ρουφιάνους δημοσιογράφους"...
  • Δεν ανοίγει το επάγγελμα σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΉΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ.
  • Δεν έχει αναλογιστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του προτεινόμενου φορέα.
  • Τέλος δεν δίνει λύση στο θέμα του Πόρου ενώ είναι βέβαιο ότι το Τέλος Ενημέρωσης 12% ( λέγε με Αγγελιόσημο μειωμένο αυθαίρετα στο 12% ) θα το υπονομεύσουν οι διαφημιστές ως φόρο υπέρ τρίτων!
Άσε που ζητάμε και προίκα...

Η πρόταση του αγαπητότατου μου φίλου και σεβαστού συναδέλφου Κώστα Τσουπαρόπουλου έχει πολλά προβλήματα.

Στην ουσία καταθέτει την από το 2012 κοινή μας πρόταση!

Αυτό που Τσουπαρόπουλος -Σπανοπούλου προτείναμε και επιχειρήσαμε θαρραλέα και δημόσια τότε, αλλά φυσικά δεν άκουγε κανείς !

Είναι δηλαδή μια λύση που θα έπρεπε να είχε δοθεί με ομοφωνία του Κλάδου τότε.
Τώρα φοβάμαι ότι είναι κατόπιν εορτής !

ΑΝ αυτή είναι η πρόταση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και κατατίθεται τώρα, τότε ή στη γραμμή του Κόμματος κάποιος είναι αόμματος ή όσοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ έφεραν την ευθύνη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, non papers και δεν συμμαζεύεται, πρέπει να παραιτηθούν !

Με έναν Τσουπαρόπουλο δεν έρχεται η Άνοιξη.

Πάντως όχι στον ΕΔΟΕΑΠ!


Ελένη Σπανοπούλου
Πρώην Πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ
---
Δημοσιογραφικά Ταμεία:

Τα κάστρα ...πέφτουν πάλι από "μέσα"

Με παλιά υλικά «κατεδαφίσεως» εργοδότες, Μαξίμου και νεόκοποι εκδότες-πρώην συνδικαλιστές, επιχειρούν να στηρίξουν τον ασφαλιστικό νόμο-έκτρωμα του Κατρούγκαλου, αποτελειώνοντας το δημοσιογραφικό κλάδο, τα Ταμεία του, τις συνδικαλιστικές του Ενώσεις και την Ενημέρωση.

Έπειτα από την δια νόμου δρομολόγηση της κατάργησης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και την υφαρπαγή των αποθεματικών του, στο επίκεντρο του σχεδίου τους βρίσκεται τώρα ο ιδιωτικός ΕΔΟΕΑΠ, τον οποίο ετοιμάζονται να …σώσουν! Ομως, στην πραγματικότητα, τον σπρώχνουν με μαθηματική ακρίβεια σε ευθανασία (!), καθώς εισηγούνται πλέον ανοιχτά, οι καναλάρχες να ασφαλίζουν στον ΕΔΟΕΑΠ όποιον θέλουν, χωρίς να πληρώνουν εργοδοτική εισφορά!

Χαρακτηριστικό του όλου κλίματος, είναι άρθρο-παρέμβαση του κ. Κώστα Τσουπαρόπουλου, άλλοτε προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και συνοδοιπόρου της πρώην προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Ελ. Σπανοπούλου, που εισηγείται να προσφερθούν απλόχερα ό,τι ακριβώς ζητούν τα αφεντικά! Δηλαδή, κατάργηση του αγγελιοσήμου και σκόντο κατά 56% στο φόρο πολυτελείας για τις διαφημίσεις που «παίζουν» στις τηλεοράσεις!

Τί σύμπτωση; Το ίδιο επιθυμεί και η κυβέρνηση, η οποία θέλει να γίνουν πιο ελκυστικές - αποδοτικές οι νέες τηλεοπτικές άδειες, που σχεδιάζει να μοιράσει σε ημέτερους επιχειρηματίες, στήνοντας τη δική της καινούργια διαπλοκή στο τηλεοπτικό τοπίο(...)
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

4 σχόλια:

  1. Σας βγάζω το καπέλο για την ταχύτητα αντικείμενικής ενημέρωσης
    Ξεπερασατε ακομη και τη γνωστη δημοσιογραφικη συβραγη : Τα βάζω όλα και τα σφάζω μ έναν τίτλο !
    Μόνο που στη βιασύνη σας ξεχάσατε (?)να διαβάσετε στο κείμενο μου ότι είμαι όπως πάντα άλλωστε κατά των εργοδοτών ... Είστε πράγματι αγωνιστές στις ανακοινώσεις καο τις αναρτήσεις
    Ελένη Σπανοπούλου
    Αμετανόητα μαζί σας όπως με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ χωρίς εξαιρέσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ελένη Σπανοπούλου - ... ο τίτλος και τα κείμενα "δένουν" αρμονικά ... η απάντησή σας στον "αγαπητότατο φίλο και σεβαστό συνάδελφο" Κώστα Τσουπαρόπουλο κάνει λόγο για μη υλοποίηση "κοινής σας πρότασης από το 2012" και τον εγκαλείται και μόνον για "τεχνικές" αδυναμίες της πρότασής του π.χ. αναλογιστική μελέτη κ.ά. ... και φυσικά ότι ο χρόνος κατάθεσής του δεν είναι ευνοϊκός ενώ ήταν "μια λύση που έπρεπε να δοθεί τότε..." ... όπως αντιλαμβάνεσθε και αντιλαμβάνονται και όλοι όσοι μας παρακολουθούν, ο τίτλος δεν αφίσταται των κειμένων ... το αντίθετο ... σε κάθε περίπτωση αν μας ξέφυγαν κάποιες εικαστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις - διαφοροποιήσεις σας, απολογούμαστε ... και ευχόμαστε να βρεθούμε πλάι-πλάι στην κατάληψη της όποιας Βαστίλης του συντεχνιακού αντικινήματος ... έρρωσθε ...

      Διαγραφή
  2. Η Βαστίλη έπεσε εδώ και κάτι χρόνια. ..Δεν ανήκω στη συντεχνία και δεν έχετε
    καταλάβει τίποτε από την πρόταση Τσουπαρόπουλου Σπανοπούλου το 2012
    Ούτε έχετε ΠΡΟΤΑΣΗ για να προχωρήσουμε
    Εκτός αν περιμένετε 99 χρόνια. ...
    ΟΜΟΙΩΣ ΕΡΡΩΣΘΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΝ ΗΡΕΜΊΑ
    Ελένη Σπανοπούλου ☺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ελένη Σπανοπούλου - ... μακάριοι οι αντιλαμβανόμενοι την "πρόταση" ... όσο για την πρότασή μας; Επιμένουμε και θα επιμένουμε στην τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος ... α, και μην το ξεχάσουμε: Συνδικάτο Τύπου με όλους για όλους ... αυτά τα ολίγα και έρρωσθε ...

      Διαγραφή