Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

... το Ευρωβαρόμετρο και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ


Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους και οι Έλληνες σχεδόν στο σύνολό τους δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ των χωρών τους, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2016, που αποτυπώνει την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 57% των Ευρωπαίων πολιτών και περίπου εννέα στους δέκα Έλληνες (87%), «δεν πιστεύουν ότι τα εθνικά τους ΜΜΕ είναι ελεύθερα από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις».

Αντίστοιχα, όσον αφορά τα εθνικά δημόσια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το 90% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν είναι απαλλαγμένα από πολιτικές πιέσεις, έναντι 60% των Ευρωπαίων.

Οι Έλληνες, σε ποσοστό 52% θεωρούν ότι τα ΜΜΕ δεν παρέχουν ποικιλία αντιλήψεων και απόψεων, έναντι 31% στο σύνολο της Ε.Ε.

Αναξιοπιστία...

Στην ερώτηση αν πιστεύουν «ότι τα εθνικά ΜΜΕ παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες», θετικά απάντησε μόνο το 26% των Ελλήνων ερωτηθέντων, έναντι του 53% στην Ε.Ε.

Ωστόσο, τόσο οι Έλληνες όσο και ο μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών κατατάσσουν το ραδιόφωνο ως το πιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης στη χώρα τους, με ποσοστό 40% και 66%, αντίστοιχα.

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι Έλληνες τα εμπιστεύονται σε ποσοστό 38%, έναντι 32% στην Ε.Ε.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι πολίτες στο σύνολό τους, θεωρούν κατά μέσο όρο πιο αξιόπιστο μέσο τις εφημερίδες και την τηλεόραση, με ποσοστό 55%. Ωστόσο, μόνο το 33% των Ελλήνων θεωρούν αξιόπιστο μέσο τις εφημερίδες και μόλις το 16% την τηλεόραση.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι χαμηλότερα μεταξύ των λιγότερο ευκατάστατων πολιτών αλλά αυτών με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.


Δεν πιστεύουν στο... ΕΣΡ

Ενδιαφέρον έχει το αποτέλεσμα στην ερώτηση «πιστεύετε ότι το όργανο που επιβλέπει τα οπτικοακουστικά μέσα στη χώρα σας είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο από πολιτικές, κυβερνητικές ή εμπορικές πιέσεις».

Θετικά απάντησε το 19% των Ελλήνων, έναντι 37% των Ευρωπαίων και αρνητικά το 74% των Ελλήνων, έναντι 46% των Ευρωπαίων.

Διαδικτυακή κακοποίηση

Σημαντικές πληροφορίες προκύπτουν και από τις ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 75% των Ευρωπαίων και το 61% των Ελλήνων, οι οποίοι συμμετέχουν σε συζητήσεις σε αυτά, δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες ή έχουν υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση, ρητορική μίσους ή απειλές.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (48% των Ευρωπαίων και 34%των Ελλήνων) δηλώνουν ότι καταλήγουν να αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή σε συζητήσεις.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου