Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

... οι απλήρωτοι του "Αγγελιοφόρου" στα δικαστήρια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Για τα «θαλασσοδάνεια» οι τράπεζες
ζητούν τώρα τα… ρέστα από τους
πρώην εργαζόμενους του Αγγελιοφόρου


φωτό: Νίκος Γιακουμίδης

Γράφει ο Βασίλης Κυριακούλης

Αντιμέτωποι με τις τράπεζες θα βρεθούν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, οι πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Μετά τα θαλασσοδάνεια, όπως αποδείχτηκε, που χορηγήθηκαν στον εκδοτικό όμιλο συμφερόντων της οικογένειας Μπακατσέλου, ΔΟΛ και Πήγασου, οι τράπεζες ζητούν τώρα και τα… ρέστα από τους πρώην εργαζόμενους επιχειρώντας να τους στερήσουν και τα τελευταία «ψίχουλα» που απέμειναν από το κουφάρι της επιχείρησης που έβαλε λουκέτο αφήνοντας στο δρόμο 110 οικογένειες.

Οι πρώην εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται αποζημιώσεις και δεδουλευμένα 12 μηνών, έχουν προσφύγει με αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ζητώντας να μετατεθεί ο χρόνος παύσης πληρωμών της εταιρίας Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. δύο χρόνια νωρίτερα από την 29η Οκτωβρίου 2015, όπως δέχτηκε το πτωχευτικό δικαστήριο.

Σκοπός είναι να επιμηκυνθεί προς τα πίσω η λεγόμενη «ύποπτη περίοδος» και να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις που έγιναν αυτό το διάστημα και οι οποίες ζημιώνουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Με αυτό τον τρόπο θα «απελευθερωθούν» τα περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας και σε περίπτωση πλειστηριασμού οι πρώην εργαζόμενοι ευελπιστούν ότι θα εισπράξουν έστω ένα μικρό μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται.

Οι τράπεζες «Alpha Bank», «Εθνική», «Πειραιώς» και «Αttica» έχουν καταθέσει κύρια παρέμβαση εναντίον της αγωγής των εργαζομένων. Το «κανόνι» που έριξε στις συγκεκριμένες τράπεζες η εταιρία που εξέδιδε την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» αγγίζει το ποσό των 18 εκατ. Ευρώ. Είναι οι ίδιες τράπεζες που συνέχισαν να χρηματοδοτούν με δάνεια ακόμη και το 2014 μια ουσιαστικά πτωχευμένη εταιρεία η εικόνα της οποίας έχει αποτυπωθεί με εύγλωττο τρόπο στη δικαστική απόφαση με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά της να υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση η εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 3,5 εκατ. € και ζημίες 5,04 εκατ. € στο τέλος του 2013. Μάλιστα, τα ίδια κεφάλαια και οι ζημίες της εταιρίας θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο αυξημένα (δηλαδή αρνητικά), αν είχαν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή της εταιρίας για τη χρήση του 2013 σύμφωνα με την ίδια απόφαση. Ωστόσο αυτή η ουσιαστικά πτωχευμένη εταιρεία το 2013 χρηματοδοτήθηκε εκ νέου από τις τράπεζες!

Οπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι ο συγκεκριμένος δανεισμός ήταν και η «τελευταία πράξη ενός καλοστημένου σχεδίου από τους μετόχους να αποφύγουν τις ευθύνες τους». Σήμερα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Εκδοτική Βορείου Ελλάδος είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες μετά την τελευταία σύμβαση χρηματοδότησης που υπογράφηκε το 2013, ενώ οι εγκαταστάσεις της χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της οικογένειας Μπακατσέλου «Pyramis» καθώς είχαν παραχωρηθεί με μίσθωση πριν την πτώχευση της εταιρείας! Πριν την τελευταία σύμβαση οι τράπεζες χορηγούσαν χρηματοδοτήσεις στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος λαμβάνοντας ως εγγυήσεις… αέρα όπως είχε περιγράψει και ο υιός Ψυχάρη στην Εξεταστική της Βουλής.

Μέχρι σήμερα οι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας δε γνωρίζουν εάν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε βάρος των μετόχων για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Μπακατσέλου διατηρεί στενούς δεσμούς φιλίας με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μάλιστα σε συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εργαζόμενους της εφημερίδας πριν την πτώχευσή της ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να μη δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζομένους» και είχε δεσμευτεί να επικοινωνήσει ο ίδιος με την οικογένεια Μπακατσέλου λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί. Εκτοτε δεν τον έχουμε ξανακούσει να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα…
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου