Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΕΔΟΕΑΠ - η "Ομάδα Εργασίας" έπαιξε και έχασε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο Κατρούγκαλος έφυγε,
ο ΕΔΟΕΑΠ σωριάζεται…


Μια έκτακτη συνάντηση το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης αποκάλυψε στους συνδικαλιστές των ΜΜΕ πως ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τους είχε υποσχεθεί ότι θα βρισκόταν οπωσδήποτε λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ, τους άφησε ξεκρέμαστους. Την Τετάρτη ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος κάλεσε αιφνιδιαστικά τον πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, Ε. Τάτση, στο υπουργείο. Εκεί του γνωστοποιήθηκε ότι ο απερχόμενος υπουργός αρνήθηκε να υπογράψει τη μεταφορά ποσού έως 70 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ!

Η είδηση προκάλεσε σοκ στους συνδικαλιστές εκπροσώπους, οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμεναν πως το υπουργείο Εργασίας θα συναινούσε στη μεταφορά των αποθεματικών, ώστε να πάρει ανάσα ζωής ο ΕΔΟΕΑΠ. Την ημέρα της κρίσιμης γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, εξάλλου, ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσημα πως το Ταμείο Υγείας και Επικούρησης των ΜΜΕ δεν κινδυνεύει και θα δώσει λύση ο ίδιος!


Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι γνώστης του προβλήματος, αλλά δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση επίλυσής του. Έτσι, ο ΕΔΟΕΑΠ μένει ξεκρέμαστος, με άδεια ταμεία και σχεδόν μηδενικά αποθεματικά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση είναι τεράστιες. Πρόκειται για το μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο που βρίσκεται σε κενό αέρος, με ανασφάλιστους ουσιαστικά εργαζομένους εδώ και δυόμισι μήνες! Εργοδοτική εισφορά δεν υπάρχει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου που καταργήθηκε το αγγελιόσημο, οι εργοδότες δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για υγεία και επικούρηση και ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ως μοναδικά έσοδα τις δόσεις του ΟΠΑΠ, που έχασε στο δικαστήριο και αποδέχθηκε να πληρώσει το αγγελιόσημο για παρελθόντα έτη.

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει διαθέσιμα και, όπως ενημέρωσε ο Ε. Τάτσης την ΕΣΗΕΑ, στο Ταμείο υπάρχουν περίπου 150.000 ευρώ, ενώ για μισθούς, συντάξεις και δαπάνες απαιτούνται  περί τα 3 εκατ. ευρώ. Οι εργοδότες, από τη δική τους πλευρά, σφυρίζουν αδιάφορα και περιμένουν τη λειτουργία του ενιαίου ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Για τον οργανισμό υγείας των ΜΜΕ, ωστόσο, η κατάσταση είναι περίπλοκη. Στο Καταστατικό του Ταμείου δεν υπάρχει διαχωρισμός των τομέων υγείας, επικουρικών συντάξεων και ανεργίας. Άρα δεν μπορούν να αποσχιστούν οι τομείς επικούρησης και ανεργίας από την υγεία. Κάτι που πολλοί φοβούνται πως θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να καταργήσει νομικά την αυτοτέλεια του ΕΔΟΕΑΠ ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου