Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Εξεταστική Βουλής - να καταθέσουν Μπενέκος, Σκαναβής...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Να ριχτεί φως
στο σκανδαλώδες λουκέτο του «Επενδυτή»
Επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη «διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», ζητώντας να κληθούν για κατάθεση οι εκδότες Δ. Μπενέκος και Α. Σκαναβής, έστειλαν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 οι απλήρωτοι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Επενδυτής»:

Κύριοι βουλευτές

Αν και γνωρίζουμε ότι η επιτροπή σας βαίνει προς ολοκλήρωση της έρευνάς της, επιτρέψτε μας να συνδράμουμε την προσπάθεια σας να φωτιστεί το παρασκήνιο της μιντιακής φούσκας που οδήγησε στη διαμόρφωση του επικίνδυνου ενημερωτικού «καρτέλ» και συνακόλουθα σε τρομακτικό έλλειμμα δημοκρατίας στον τόπο μας, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα ακόμη κραυγαλέο– κατά τη γνώμη μας – σκάνδαλο στο χώρο των ΜΜΕ: Αφορά στα πεπραγμένα των ιδιοκτητών της εταιρείας DBAS Α.Ε. – που εξέδιδε την εφημερίδα «Επενδυτής» – Αλέξη Σκαναβή και Δημήτρη Μπενέκου, οι οποίοι είναι επίσης ιδιοκτήτες των εταιρειών Ελεύθερος Τύπος Α.Ε. και ΗΜΕΠΕΤ Α.Ε., που εκδίδουν τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής». Η περίπτωση του «Επενδυτή» συμπυκνώνει πολλά από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του «επιχειρείν» στο χώρο του Τύπου, ο οποίος έχει κατακλυσθεί από επιχειρήσεις – ζόμπι οι οποίες, αφού δέχθηκαν πακτωλούς τραπεζικών και άμεσων ή έμμεσων κρατικών ενισχύσεων, χαριστικών ρυθμίσεων και άλλων προνομίων, οδηγήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους σε κατάσταση τυπικής ή ουσιαστικής χρεοκοπίας, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους ανέργους και απλήρωτους.

Οι Αλέξης Σκαναβής και Δημήτρης Μπενέκος είναι οι εργοδότες οι οποίοι ως ιδιοκτήτες εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης:

◾Διέθεταν πρόσβαση σε ιδιαίτερα υψηλό δανεισμό από τις ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα τράπεζες, δυσανάλογο προς τον τζίρο και τις διαθέσιμες εξασφαλίσεις, ενώ ταυτόχρονα συσσώρευσαν κολοσσιαίες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους εργαζόμενους τους.
◾Επινόησαν πλήθος χρηματοδοτικά και λογιστικά «τρικ» και δημιούργησαν έναν όμιλο ο οποίος θυμίζει «ρώσικη κούκλα»: Εταιρείες – συγκοινωνούντα δοχεία οι οποίες προβαίνουν σε συνεχείς αλλαγές και σε «περίεργες» μεταξύ τους συναλλαγές ομολογιακών δανείων που καταλήγουν σε τεχνητές επιβαρύνσεις της μιας εις βάρος της άλλης, ενώ περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται από τη μια στην άλλη καταλήγουν σε μια τεχνητή κατανομή βαρών και αξιώσεων που δεν αντιστοιχεί στο αντικείμενο δραστηριότητας κάθε εταιρείας, κ.λπ.
◾Χρησιμοποίησαν ως πρόφαση ένα επιχειρηματικό «διαζύγιο»και αφού προκάλεσαν διοικητικό αδιέξοδο στην DBAS Α.Ε. παραιτούμενοι από το διοικητικό συμβούλιο, έφεραν την εταιρεία σε κατάσταση «οιονεί χρεοκοπίας». Αφού την απογύμνωσαν από κάθε περιουσιακή αξία, «θυσίασαν» έναν ιστορικό τίτλο όπως ήταν ο «Επενδυτής», αφήνοντας απλήρωτους, χωρίς δουλειά, αλλά και χωρίς απολύσεις και αποζημιώσεις τους εργαζομένους.
◾Συνεχίζουν απρόσκοπτα την έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου» και του «Τύπου της Κυριακής», έχοντας περικόψει αυθαίρετα τους μισθούς και έχοντας απολύσει ή εξωθήσει σε παραίτηση δεκάδες εργαζόμενους, παρ’ ότι τα βάρη των εταιρειών στις οποίες υπάγονται είναι πολλαπλάσια.

Υπενθυμίζουμε, ότι εδώ και τρία περίπου χρόνια οι 70 εργαζόμενοι – δημοσιογράφοι και τεχνικοί – της εφημερίδας «Επενδυτής» είμαστε σε ομηρία καθώς βρισκόμαστε από την 1η Ιανουαρίου του 2014 σε επίσχεση εργασίας (μέχρι και τον Ιούνιο του 2016, οπότε προχωρήσαμε σε καταγγελία της σχέσης εργασίας) για τη μη καταβολή δεδουλευμένων 5-8 μηνών, αλλά και δώρων και επιδομάτων. Είχαν προηγηθεί αρκετές ημέρες απεργίας τον Δεκέμβριο του 2013, στη διάρκεια του οποίου οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας διέκοψαν αυθαίρετα την έκδοση της εφημερίδας. Έκτοτε, και παρά το γεγονός οτι δικαιωθήκαμε πολλάκις από τη Δικαιοσύνη, δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Πολλοί παραμένουμε άνεργοι, χωρίς την ελάχιστη «πολυτέλεια» της αποζημίωσης και της επιδότησης ανεργίας, κάποιοι άλλαξαν επάγγελμα ή αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, δύο στο μεταξύ έχασαν τη ζωή τους.

Πρόσφατα, με μια σπάνια στα δικαστικά χρονικά απόφαση, η οποία έχει εμβληματική σημασία για όλους τους εργαζόμενους που πέφτουν θύματα εργοδοτών κρυμμένων πίσω από την εταιρική «ασυλία» τους ως φυσικά πρόσωπα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 664/2016 απόφασή του έκρινε νόμιμη την επίσχεση εργασίας, αλλά και υπόχρεους έναντι των εργαζομένων όχι μόνο την εταιρεία DBAS Α.Ε., αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που τη διοικούσαν (οικογένειες Σκαναβή και Μπενέκου) με την προσωπική τους περιουσία! Ταυτόχρονα, απορρίπτει ως «αβάσιμους τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας περί λύσης της σχέσης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση των εργαζομένων», καθιστώντας έτσι ανυπόστατα, ψευδή και επί της ουσίας πλαστογραφημένα τα έγγραφα δήθεν «οικειοθελούς αποχώρησης» που κατέθεσε η εργοδοσία έξι μήνες μετά την έναρξη της επίσχεσης στον ΟΑΕΔ και στα ασφαλιστικά μας ταμεία (Ιούλιος 2014), γεγονός που επιτρέπει τόσο στην αρμόδια κρατική αρχή όσο και στα Ταμεία μας να προβούν σε περαιτέρω νομικά μέτρα για τις παράνομες ενέργειες της εργοδοσίας. Για την υπόθεση αυτή έχει κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή, η οποία ωστόσο ουδέποτε απαντήθηκε.

Έχει ενδιαφέρον να σας θυμίσουμε ότι η εφημερίδα «Επενδυτής» βρέθηκε στα χέρια των Δ. Μπενέκου και Α. Σκαναβή τον Απρίλιο του 2012, αφού είχε προηγηθεί ένας ακόμη τρίμηνος αγώνας των εργαζομένων (απεργία και επίσχεση) που έμεναν απλήρωτοι από τον τότε ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Κώστα Γιαννίκο. Η μεταβίβαση- «πώληση» του τίτλου της εφημερίδας από την εταιρεία Bestend – ιδιοκτησίας Γιαννίκου- έγινε με δάνειο που χορήγησε η Τράπεζα Πειραιώς στους νέους ιδιοκτήτες, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του πήγε για την εξόφληση των οφειλών στους εργαζόμενους, και υπό τον όρο να παραιτηθούν από άλλες αξιώσεις έναντι του παλαιού ιδιοκτήτη. Ήταν η περίοδος που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο του Alter, η κατάρρευση των Modern Times και των άλλων εταιρειών ιδιοκτησίας του υποδίκου για τις υποθέσεις Κ. Γιαννίκου, στις οποίες συνεκτικός ιστός ήταν η ίδια τράπεζα. Έτσι, αν και είχε προηγηθεί η πρώτη προφυλάκιση Γιαννίκου για οφειλές στο Δημόσιο, η Πειραιώς έδειξε ιδιαίτερη σπουδή να κλείσει το μέτωπο του «Επενδυτή» χρηματοδοτώντας τους νέους ιδιοκτήτες, Σκαναβή και Μπενέκο. (Γι’ αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα προϊστορία της περιπέτειάς μας ίσως είναι χρήσιμο να ανατρέξετε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας που ως απεργοί εκδίδαμε στη διάρκεια του τρίμηνου αγώνα του 2012, στον σύνδεσμο: ergazomenoiependyti.wordpress. com )

Κύριοι βουλευτές

Κατόπιν όλων όσων περιγράφονται πιο πάνω και εφόσον αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα των πεπραγμένων των ιδιοκτητών της εταιρείας DBAS Α.Ε. μέσα από τα συνημμένα έγγραφα, σας ζητούμε οι κ.κ. Αλέξης Σκαναβής και Δημήτρης Μπενέκος να κληθούν σε κατάθεση από την Επιτροπή σας. Σε τελική ανάλυση, η έρευνα της επιτροπής σας δεν πρέπει να αγνοήσει ότι η αδιαφάνεια και οι γκρίζες ζώνες στις σχέσεις τραπεζών-κράτους- ΜΜΕ έχει κατ’ εξοχήν θύματά της εκατοντάδες εργαζόμενους που είναι παγιδευμένοι σήμερα μεταξύ απλήρωτης δουλειάς, ανεργίας και αδυναμίας να ασκήσουν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους ακόμη κι όταν τα δικαστήρια τους τα αναγνωρίζουν.
---
πηγή: ΔΑ&ΕΚΔ/http://daekd.wordpress.com
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου