Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

... κατηγορίες για "καρτέλ" σε Μπόμπολα και Στέγγο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κακουργηματική δίωξη
για τον "Άκτωρα" του Λ. Μπόμπολα
και τον "Μοχλό" του Κ. Στέγγου


Για κακουργηματική απάτη σε βάρος του Δημοσίου διώκονται οι διοικούντες των κατασκευαστικών εταιριών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ του Λεωνίδα Μπόμπολα και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. του Κωνσταντίνου Στέγγου.

Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε παράνομες πράξεις κατά την ανάθεση δύο δημοσίων έργων. Προέκυψαν, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη, προσυνεννοημένες προσφορές των δύο εταιριών κατά τη δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδώματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προβλήτα του ΟΛΘ και την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και την ενισχυση της σήραγγας Ομόνοιας-Μοναστηράκι.

Η ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ασκήθηκε in rem κατά των υπευθύνων των εταιριών και οι κατηγορίες θα προσωποποιηθούν από τον ανακριτή.

Οι επιστολές που έκαψαν τις εταιρίες

Η προκαταρκτική εξέταση άρχισε μετά από αναφορά της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ανάμεσα στα στοιχεία που ερεύνησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών ήταν επιστολές που αντάλλαξαν οι υπεύθυνοι των δύο κατασκευαστικών εταιρειών από το 2008 έως το 2012. Από αυτές τις επιστολές, οι οποίες φέρονται να είχαν κοινοποιηθεί στον Γιώργο Μπόμπολα και τον γιο του Λεωνίδα, προκύπτει, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, προσυνεννόηση μεταξύ των δύο εταιριών προκειμένου να αποσυρθεί η εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ η οποία είχε αρχικά αναλάβει τα δύο έργα, καθώς υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά. Και φέρεται να παραιτήθηκε για να αναλάβει τελικά η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, συμφερόντων Γ. Μπόμπολα η οποία ακολουθούσε στον πίνακα μειοδοσίας.

Ο διαγωνισμός

Στα 74 εκ ευρώ έφτανε η δαπάνη του έργου, με το μειοδοτικό διαγωνισμό του ΟΛΘ να έχει προκηρυχτεί το Φεβρουάριο του 2011. Τότε ο ΑΚΤΩΡΑΣ υπέβαλε τη δεύτερη πιο συμφέρουσα προσφορά.

Για τη σύμβαση ανακαίνισης της γραμμής Ομόνοια-Μοναστηράκι αυτή υπεγράφη το 2008 με τελικό ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, τρίτη στον πίνακα μειοδοσίας.

Από την έρευνα δεν προέκυψε ότι γνώριζαν για την προσυνεννόηση τα απλά μέλη των ΔΣ των δύο εταιριών και δεν θα βρεθούν σε θέση κατηγορουμένου.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου