Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

... απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά την υπόθεση ΕΔΟΕΑΠ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νανά Νταουντάκη, από το fb

Ούτε καν ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, μαχητικός υπέρμαχος της συμφωνίας των Σωματείων με τους εργοδότες (έστω κι αν αυτό σημαίνει υποταγή σε κάθε απαίτησή τους!!! ) δεν πιστεύει πια σ΄αυτή τη συμφωνία! Εμείς τi να πούμε.
Όπως γράφει: "Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κυβέρνηση έχει μιλήσει για αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των τηλεοπτικών σταθμών και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων προκειμένου ένα τμήμα των μειώσεων να κατευθυνθεί στην ενίσχυση του ασφαλιστικού ταμείου επικούρησης, περίθαλψης και εφάπαξ των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών τηρούν άκαμπτη στάση θέτοντας συνεχώς ζητήματα που συνδέονται με κυβερνητικές αποφάσεις τορπιλίζοντας με τον τρόπο αυτό την όποια συμφωνία".

Το επίμαχο κείμενο:

Τηλεοπτικές άδειες… τζάμπα με φόρο
τηλεόρασης στο 5% ή... δώρο 30 εκατ. ετησίως


Η έμμεση επιδότηση του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες και η τακτική των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών
Σε γενναία μείωση του φόρου τηλεόρασης προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιδοτώντας ουσιαστικά έμμεσα το κόστος απόκτησης των τηλεοπτικών αδειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε συναντήσεις που έγιναν πρόσφατα σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο με ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει το φόρο τηλεόρασης στο 5% από 20% επί της καθαρής αξίας των διαφημίσεων στις οποίες σημειωτέον δεν υπολογίζονται οι τοποθετήσεις προϊόντων που έχουν λάβει σημαντικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια ως μηχανισμός αποφυγής καταβολής Αγγελιοσήμου το οποίο έχει καταργηθεί από το Σεπτέμβριο του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο φόρος τηλεόρασης (για την ακρίβεια φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και χορηγιών) υπολογίζεται σε περίπου 40 εκ Ευρώ και μάλιστα δεν καταβάλλεται από όλους τους υπόχρεους.
Με τη μείωσή του στα επίπεδα του 5% ουσιαστικά το ετήσιο ύψος του φόρου θα είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ γεγονός που θα σημάνει όφελος για τους τηλεοπτικούς σταθμούς περί τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την ίδια στιγμή οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου αναμένεται να κοστίσουν 35 εκατ. ευρώ εφ όσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερους των επτά δεδομένου ότι οι άδειες που θα δοθούν ανέρχονται σε επτά.
Μάλιστα με βάση το νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου στη Βουλή για τη διάθεση τηλεοπτικού χρόνου προβλέφθηκε ότι το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες θα δοθεί σε δέκα ισόποσες ετήσιες δόσεις.
Έτσι κατ έτος οι επτά σταθμοί που θα λάβουν άδεια θα πρέπει να καταβάλλουν περί τα 25 εκατ. ευρώ ποσό που υπολείπεται ή στη χειρότερη περίπτωση είναι ανάλογο του οφέλους που θα έχουν από τη μείωση του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κυβέρνηση έχει μιλήσει για αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των τηλεοπτικών σταθμών και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων προκειμένου ένα τμήμα των μειώσεων να κατευθυνθεί στην ενίσχυση του ασφαλιστικού ταμείου επικούρησης, περίθαλψης και εφάπαξ των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών τηρούν άκαμπτη στάση θέτοντας συνεχώς ζητήματα που συνδέονται με κυβερνητικές αποφάσεις τορπιλίζοντας με τον τρόπο αυτό την όποια συμφωνία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
---
*

1 σχόλιο:

  1. Από το 20% στο 5% ο φόρος επί της καθαρής αξίας των διαφημίσεων προς αποφυγή παρερμηνειών. Το τζάμπα τελείωσε, είχε πει κάποιος. Ηρθε το 5% να συμπληρώσω. Αλλωστε το Σύνταγμα λέει ότι ο κάθε πολίτης πληρώνει φόρους ανάλογα με τις δυνάμεις του. Μισθωτοί και συνταξιούχοι να ξηλωθούμε να συμπληρώσουμε τους αδύναμους....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή