Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

... τελειώνει ο πόλεμος των "καπέλων" στις κυκλοφορίες;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Απο... καλυφθείτε




Γράφει ο Δημ. Κανελλόπουλος


Μήπως έφτασε επιτέλους η ώρα να μάθουμε αν οι κυκλοφορίες των εφημερίδων που ανακοινώνονται είναι όντως οι πραγματικές;

Αυτό θα γίνει σίγουρα όταν εφαρμοστεί το barcode (μέχρι τον Μάιο του 2018), μια και θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσα είναι τα φύλλα που πωλούνται σε καθημερινή βάση. Όχι τίποτα άλλο, για να αποφύγουμε και τα... καπέλα (πλασματικές κυκλοφορίες) που πιθανότατα βάζουν κάποιοι εκδότες αλλοιώνοντας έτσι τη διαφημιστική αγορά.

Μέχρι να εφαρμοστεί το barcode η κυβέρνηση ψήφισε μία λύση που μπορεί να μοιάζει μεσοβέζικη εκ πρώτης όψεως αλλά σίγουρα προσφέρει διέξοδο. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 18 του ν. 4487/2017 (ΦΕΚ Α' 116), «τα πρακτορεία Τύπου υποχρεούνται να αποστέλλουν εβδομαδιαίως στη Διεύθυνση.. Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναλυτική κατάσταση ποσοτικών στοιχείων διανομής, επιστροφών και πωλήσεων των περιοδικών και των φύλλων των εφημερίδων, περιοδικού και ημερήσιου Τύπου, όπως αυτά αποτυπώνονται στα έντυπα εκκαθαρίσεων που εκδίδουν προς τις εφημερίδες και τα περιοδικά».

Χθες λοιπόν ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος απέστειλε σχετική επιστολή προς τα πρακτορεία διανομής Τύπου γράφοντάς τους χαρακτηριστικά: «Παρακαλούμε όπως άμεσα αρχίσετε την αποστολή εβδομαδιαίως των στοιχείων, που απαιτούνται». Ανέκαθεν εκφράζονταν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των κυκλοφοριών, αλλά το πράγμα γίνεται ακόμα πιο... επικίνδυνο τώρα που υφίσταται μόνο ένα πρακτορείο διανομής Τύπου, το «Αργος» (το άλλο, η «Ευρώπη», κατέρρευσε).

Ο Μαρινάκης και οι πωλήσεις των «Νέων»

Τίθεται ένα ζήτημα εδώ. Σημειωτέον, τα «Νέα» παρουσίασαν αύξηση της κυκλοφορίας τους από τότε που άλλαξαν ιδιοκτήτη. Ωστόσο, ήταν ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης, που σύμφωνα με δημοσιεύματα έστελνε τον Απρίλιο επιστολή προς το Δ.Σ. του «Αργος» με την οποία ζητούσε «να τηρηθεί στο ακέραιο η προβλεπόμενη διαδικασία σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των εντύπων που διανέμονται από το συγκεκριμένο πρακτορείο διανομής Τύπου». Είχε ήδη στην κατοχή του ένα ποσοστό μετοχών που έγινε ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που, αργότερα, απέκτησε και τον ΔΟΛ.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκαθάριζε με αυστηρό τρόπο πως δεν πρόκειται να δεχτεί ως μέτοχος να υπάρχουν σκιές και υπονοούμενα γύρω από το ζήτημα των κυκλοφοριών. «Επειδή το έργο έχει παρατραβήξει, θέλω να πιστεύω ότι οι διοικήσεις των πρακτορείων διανομής “Ευρώπη” και “Αργος”, μετά και την επιστολή Μαρινάκη, θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν τις πραγματικές πωλήσεις των εφημερίδων» έγραφε ο Γιάννης Κουρτάκης στα «Παραπολιτικά».

Την αλήθεια των κυκλοφοριών αμφισβητεί και ο Γιάννης Φιλιππάκης της «Δημοκρατίας», ενώ ο Νίκος Χατζηνικολάου έχει αποσύρει τα έντυπά του από τις μετρήσεις κυκλοφορίας αμφισβητώντας με τη σειρά του την αξιοπιστία τους. Περιμένουμε λοιπόν τώρα να δούμε τα έντυπα εκκαθαρίσεων που θα σταλούν ώστε να τα συγκρίνουμε με τις κυκλοφορίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου