Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

"Τα Νέα" ως προπαγανδιστικό φυλλάδιο της ΝΔ;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Για την ελευθεροτυπία ρε γαμώτο;


«Τα Νέα» κυκλοφόρησαν ξανά χθες και το «Βήμα» σήμερα, υπό νέα ιδιοκτησία. Ο δεύτερος νέος μεγάλος παίκτης στα ΜΜΕ, ο Ι. Σαββίδης ανακοίνωσε ότι... θα επανεκδώσει το «Έθνος» και τα άλλα έντυπα των εκδόσεων Μπόμπολα, του δεύτερου ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος που κατέρρευσε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της φούσκας των ελληνικών ΜΜΕ. Θα είναι όμως καλύτερη ή χειρότερη η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών με τα νέα σχήματα;

Με ένα κοινό άρθρο στις 2 εφημερίδες του, ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, Βαγγέλης Μαρινάκης, επιχειρεί να διασκεδάσει τις υπόνοιες που δημιουργεί η παρουσία του στα ΜΜΕ, με δεδομένες τις σχέσεις του με την ηγεσία της ΝΔ και την οικογένεια Μητσοτάκη. Υπόσχεται ανεξάρτητη ενημέρωση, τεκμηριωμένη και ευπρεπή γνώμη χωρίς φανατισμό και προάσπιση των αρχών της Δημοκρατίας.

Όμως τα πρώτα δείγματα των δύο εφημερίδων που επανεκδόθηκαν, τις εμφανίζουν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή που είχαν πριν από τη σύντομη διακοπή της έκδοσης τους. Τα «Νέα» συνέχισαν τη μονομερή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, παραπέμποντας περισσότερο σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο παρά σε «ανεξάρτητη ενημέρωση χωρίς φανατισμούς», όπως επαγγέλλεται ο νέος ιδιοκτήτης στο άρθρο του. Ακόμη και ο Κ. Λαλιώτης βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής, έστω και μπαγιάτικης, επειδή θύμισε πριν 10 μέρες τις αντιδεξιές καταβολές του ΠΑΣΟΚ.

Το σημερινό «Βήμα» είναι λιγότερο επιθετικό, αλλά και πάλι για τη μεν κυβέρνηση προαναγγέλλεται ότι ανεβαίνει «στη ΔΕΘ με κούφιο success story» την ίδια στιγμή που τα σχέδια της ΝΔ παρουσιάζονται με «αντικειμενικό» τρόπο, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα των πυρκαγιών.

Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει στο άρθρο του ότι δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα και άρα δεν έχει «δεσμεύσεις απέναντι στον οιονδήποτε». Όμως και ο Ολυμπιακός είναι και μια επιχείρηση, η ποδοσφαιρική πορεία της οποίας -ειδικά στην Ελλάδα- εξαρτάται και από τις πολιτικές διασυνδέσεις. Είναι άλλωστε από τους λίγους επιχειρηματίες, που απασχόλησε τη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ένα είναι το μοναδικό κριτήριο για το αν ο νέος εκδότης εννοεί όσα γράφει: οι εφημερίδες του θα πρέπει να επιστρέψουν στους αναγνώστες στους οποίους παραδοσιακά απευθύνονταν, αυτούς δηλαδή που ανήκουν στη δημοκρατική παράταξη και τη κεντροαριστερά. Η σχεδόν πλήρης ταύτιση με τη ΝΔ ήταν άλλωστε μια βασική αιτία της κυκλοφοριακής τους κατάρρευσης.

Το ίδιο κανονικά θα πρέπει να γίνει με το «Έθνος» του κ. Σαββίδη, που επίσης είχε παρατήσει το παραδοσιακό κοινό του, γέρνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη κυβέρνηση. Διαφορετικά οι εφημερίδες δεν θα ανακάμψουν ποτέ, εδραιώνοντας συγχρόνως την πεποίθηση ότι οι νέοι εκδότες δεν μπήκαν στο χορό «Για την ελευθεροτυπία ρε γαμώτο»...
---
---
*

1 σχόλιο:

  1. Υπήρξε ένας σύμβουλος και είπε του Μαρινάκη να αγοράσει το πιεστήριο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, αλλά τα έντυπά του τυπώνονται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Υπήρξαν και άλλοι σύμβουλοι μεγαλοδημοσιογράφοι και του είπαν ότι «ανεξάρτητη ενημέρωση χωρίς φανατισμούς» είναι να λιβανίζεις τη Ν.Δ. και το Μητσοτάκη σε καθημερινή βάση. Και ο ένας σύμβουλος γνωρίζει από τεχνικά θέματα και οι άλλοι από ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Λεφτά έχει ο πρόεδρος, θα μάθει..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή