Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΕΔΟΕΑΠ - "Προσεχώς... επαγγελματικό ταμείο"

*
Ανασυγκρότηση
**
*

ΕΔΟΕΑΠ - εργοδότες, κυβέρνηση και
γραφειοκράτες συνδικαλιστές, συνένοχοι
στην «ληστεία μετά φόνου», οδηγούν
σε… επαγγελματικό ταμείο!

Διαβάζουμε στον
"Ασύνταχτο Τύπο":
Οι δεξιοσυριζαίοι του νέου προεδρείου της ΕΣΗΕΑ (πρόεδρος Αντωνιάδου, γ.γ. Καπάκος) έχουν αναλάβει εργολαβικά να φέρουν σε πέρας το έργο της… ευθυγράμμισης με τις μνημονιακές απαιτήσεις στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αποτελεί φορέα υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης – ένα αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο για υγεία, πρόνοια, επικούρηση και καταστατικά κατοχυρωμένο τον χαρακτήρα αλληλεγγύης στους ασφαλισμένους του.

Αφού οι διαχειριστές των συνδικαλιστικών πραγμάτων αναλώθηκαν ενάμιση χρόνο σε ατέρμονες επαφές και συναντήσεις με τους εργοδότες, με μία κυβέρνηση υπεύθυνη της οικονομικής ασφυξίας και της κατάντιας του οργανισμού, τώρα το νέο ηγετικό δίδυμο (και τι συνδυασμός ε;!) έκανε πέρα τους μέχρι τώρα διαχειριστές των διαπραγματεύσεων (πρόεδροι ενώσεων και ομοσπονδίας) και ανέλαβε να επιταχύνει τις διαδικασίες, προχωρώντας σε κατ’ ιδίαν επαφές με τους εργοδότες ξεχωριστά. Μάλιστα Αυγουστιάτικα, χωρίς καν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να λάβει γνώση, παρά μόνο εκ των υστέρων και μετά από διαμαρτυρίες των υπόλοιπων μελών του ΔΣ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στην πορεία ως απάντηση στις θέσεις του Κυριακόπουλου των καναλαρχών για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ-ακραιφνές επαγγελματικό ταμείο με έλεγχό του από τους ίδιους, εμφανίστηκαν οι 10+1 προτάσεις Καπάκου (τρόπος ειπείν…), ενώ αμέσως περάσαμε στην μετεξελιγμένη «πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ» -τίνος άραγε, αφού στην τριμερή κανένας άλλος δεν γνώριζε για το περιεχόμενό της;. Αυτή η… κεκαλυμμένη εξειδίκευση των θέσεων Κυριακόπουλου, βαφτίστηκε πρόταση του κλάδου!…

Ανατροπή του χαρακτήρα και της διοίκησής του

Μεταξύ των χαρακτηριστικών του αλλαγών, περιλαμβάνεται η ανατροπή του χαρακτήρα του, του τρόπου διοίκησης με έλεγχό του-βέτο των εργοδοτών, του τρόπου παροχής υπηρεσιών με δραστική μείωση αυτών, αφού θα ακολουθούνται οι αναλογιστικές κλπ, καθώς και του τρόπου διαχείρισης πλεονασμάτων αναγνωρίζοντας μόνο επενδυτική προοπτική, ενώ κυρίαρχος θα είναι ο ρόλος του μάνατζερ. Πρώτα θύματα θα είναι οι άνεργοι, αφού προτείνεται θέσπιση ασφάλιστρου, το οποίο φυσικά αν αδυνατεί να πληρώσει ο ασφαλισμένος θα… διαγράφεται. Ενώ ακολουθούν οι συνταξιούχοι, αφού αναφέρεται ο διαχωρισμός των πόρων για την επικούρηση ώστε στη συνέχεια να αποκοπεί από το ταμείο. Ένα ξεκάθαρο επαγγελματικό ταμείο, όπως κι αν το ονοματίσουν.

Η ΕΣΗΕΑ ουδέποτε συζήτησε και αποφάσισε σχετικά, παρά μόνο πραξικοπηματικά παρουσιάζεται ως απόφαση, με εκτενείς τις καταγγελίες των άλλων πέντε παρατάξεων. Η ΕΣΗΕΜΘ, η ΕΠΗΕΑ και η ΕΠΗΕΘ μάλλον βρίσκονται υπό την θερινή ραστώνη ακόμη. Σήμερα οι πρόεδροι των 4 ενώσεων μεταβαίνουν προσκληθέντες στον ΕΔΟΕΑΠ, μεταφέροντες τι; Κι αύριο συνεδριάζει η ΠΟΕΣΥ, η οποία τέθηκε στην άκρη σε αυτή τη φάση. Όλα εν κρυπτώ και με τις προτάσεις να πηγαινοέρχονται, χωρίς τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και των ενώσεων να γνωρίζουν τίποτε σχετικά!

Οι εργοδότες επιβάλουν

Ξαφνικά -κι αυτό από τα διαδικτυακά μέσα- πληροφορούμαστε την τελικά πρόταση των καναλαρχών, η οποία κινείται στο πλαίσιο των προηγούμενων θέσεων του ίδιου εργοδοτικού εκπροσώπου. Προφανώς για να κάνουν… ελκυστικότερη τη συζήτηση της πρότασης Καπάκου: «προσεχώς… επαγγελματικό ταμείο». Οι εργοδότες, πέραν του 4% του τζίρου των επιχειρήσεων που δίνουν, ζητάνε πλέον 8% ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων και 6% των εργοδοτών, μαζί με φοροαπαλλαγές, συνδιοίκηση, βέτο των εργοδοτών, λειτουργία του ταμείου με μάνατζερ, αναλογιστικές και βιωσιμότητας, δηλαδή περικοπές κλπ.

Σιγή ιχθύος για κινητοποιήσεις

Όλα αυτά γίνονται μακριά από τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους που αγωνιούν για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ και που θέλουν να το οδηγήσουν κάποιοι και να το παραδώσουν βορά στα σχέδια των μεγαλοασφαλιστικών συμφερόντων. Η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ αρχές Ιουλίου αποφάσισε συντριπτικά και έδωσε σαφή εντολή στις ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Μόνο που οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δεν λένε να ακούσουν τα ίδια τα μέλη των σωματείων τους –προφανώς γιατί ξέρουν τι θα ακούσουν… Με όλα αυτά πλησιάζει και ο Σεπτέμβριος, οπότε τελειώνουν και τα χρήματα του δανείου. Αυτού που επέβαλαν οι κυβερνητικοί, ενώ την ίδια ώρα οφείλονται δεκαπλάσια από το εισπραχθέν αγγελιόσημο. Οποία ληστεία μετά φόνου!

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου