Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΕΔΟΕΑΠ: Δεν "προχωράει" καλά το ΝΠΙΔ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Περιμένοντας την απόφαση της Eurostat



Σε «τεντωμένο σχοινί» συνεχίζει να βρίσκεται ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Παροχών (ΕΔΟΕΑΠ) και τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας - σωτηρία, είναι ερωτηματικό αν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.

Αιτία μια σειρά από καθυστερήσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, αλλά και γενικότερα λειτουργικά προβλήματα, που έχουν φέρει ξανά σε οριακή θέση το Ταμείο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Το κυριότερο από τα προβλήματα που καλείται να ξεπεράσει ο ΕΔΟΕΑΠ είναι η μη έγκριση του Κανονισμού Είσπραξης νέων εισφορών και ποσοστού 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων στα ΜΜΕ.

Ο Κανονισμός μπορεί να είναι έτοιμος από τον ΕΔΟΕΑΠ εδώ και δύο μήνες, όμως η σχετική έγκριση από το υπουργείο Εργασίας, καθυστερεί.

Καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν ως αιτία της καθυστέρησης, το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της γ΄ αξιολόγησης δέχτηκε να υπάρξει γνωμοδότηση από την Eurostat για το εάν είναι εφικτό το ταμείο των δημοσιογράφων, ως ΝΠΙΔ να ενταχθεί στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η εν λόγω γνωμοδότηση ακόμα δεν έχει υποβληθεί και η διαδικασία έχει «σκαλώσει». Βέβαια το γεγονός ότι δεν υπάρχει Κανονισμός Είσπραξης έχει και πρακτικά αποτελέσματα: Όσοι εκδότες καταβάλλουν τις νέες, αυξημένες εισφορές δηλώνουν ότι το πραγματοποιούν με «επιφύλαξη».

Ακόμα και η ΕΡΤ δήλωσε επίσημα σε έγγραφό της προ ημερών στη διοίκηση του Ταμείου ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την καταβολή εισφορών, αν δεν τακτοποιηθεί το ζήτημα με τον Κανονισμό Είσπραξης.

Ακόμα χειρότερα, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) ενημέρωσε ότι χωρίς να είναι ασφαλισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι στα κανάλια, στον ΕΔΟΕΑΠ, τα μέλη της δεν θα καταβάλλουν το 2% επί του τζίρου.

Άρα οι εισπράξεις του ΕΔΟΕΑΠ είναι πολύ περιορισμένες και δεν αναμένεται λύση άμεσα.

Για το θέμα υπήρξε συνάντηση προ διημέρου ανάμεσα στις συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων και τεχνικών και του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απλώς συμφωνήθηκε η συνάντηση αυτή να επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη, 21 Μαρτίου, με τη συμμετοχή και του προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Πάντως το ΔΣ του Ταμείου (σ."Α": στο οποίο να σημειωθεί ότι μετέχει εκπρόσωπος της εργοδοσίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και ένα του μέλος, συνδικαλιστής, είναι παράλληλα και σύμβουλος του ΕΦΚΑμόλις χθες αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα και με ταχύτατους ρυθμούς να προχωρήσει στη δημιουργία μητρώου ασφαλισμένων και εργοδοτών. Στόχος να ασκηθεί πίεσης προς τον ΕΦΚΑ για να αποδώσει τα ποσά εισφορών που έχει παρακρατήσει το τελευταίο τετράμηνο και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία εισόδου στον ΕΔΟΕΑΠ των εργαζόμενων από τα ενημερωτικά sites.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου