Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Fake news στη ζούλα και συνταγματική αναθεώρηση

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το παρασκήνιο
μιας καραμπινάτης παραπληροφόρησης



Με τη συνέργεια των μέσων ενημέρωσης. Πρόθυμα. Αρκεί η «είδηση» να βολεύει την ιδιοκτησία - και φυσικά την αντιπολίτευση

Το απόγευμα της Πέμπτης συνεχιζόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η καταμέτρηση των ψήφων για την αναθεώρηση του συντάγματος. Αίφνης στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών άρχισε να διακινείται η πληροφορία ότι καταψηφιζόταν το άρθρο 3 που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θέσπιζε τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Η πληροφορία δεν διακινήθηκε από τη Βουλή. Ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης, με καταγωγή από την βορειοδυτική Ελλάδα, αυτός που την ξεκίνησε. Και φρόντισε να κάνει τα τηλέφωνα σε ορισμένους - προφανώς αυτούς που θεωρεί «δικούς του». Πώς το λένε στον τόπο του; Πρώτα στα γρόσια, πρώτα και στα γράμματα. Ε, τώρα πρώτα και στα fake news.
Τη διακίνηση της πληροφορίας «στη ζούλα» ανέλαβε γραφείο Τύπου κόμματος της αντιπολίτευσης. Τηλεφώνησαν στα site, μίλησαν με διευθυντές και αρχισυντάκτες. Μετακλητός σε γραφείο πρώην πολιτικού αρχηγού μεγάλου κόμματος κυκλοφορούσε στους διαδρόμους της Βουλής και έλεγε: «Βλέπετε που είχα δίκιο για το ένστικτό μου;».

Όμως η πληροφορία δημοσιογραφικά ακόμα δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί. Οι δημοσιογράφοι στη Βουλή πιέζονταν να επιβεβαιώσουν αυτό που είχε κυκλοφορήσει. Ήταν αδύνατον να το κάνουν με εγκυρότητα.

Αλλά το διακύβευμα ήταν μεγάλο: η πρώτη κοινοβουλευτική ήττα του Τσίπρα μετά από τέσσερα χρόνια. Ποιος ασχολείται τέτοιες ώρες -λάθος: τέτοια λεπτά- με δεύτερη πηγή, με εγκυρότητα; Αφού η «είδηση» κυκλοφορούσε «στη ζούλα».

Πρώτη «έσπασε» η ηλεκτρονική έκδοση της «Καθημερινής». Η δημοσίευση από ένα έγκυρο μέσο ενημέρωσης έριξε τα προσχήματα για πολλά αντιπολιτευόμενα μέσα, που έσπευσαν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις και στα ραδιόφωνά τους να προαναγγείλουν χαρωπά την «είδηση»: ήττα της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του συντάγματος. Σίγουρα πράγματα.



Μέσα σε λίγα λεπτά το Διαδίκτυο (ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης) είχε γεμίσει με την «είδηση». Ήταν ο θρίαμβος του copy-paste. Για να το έγραψε αυτός, ισχύει.

Πολιτική αναταραχή. Ακόμη και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκε αναστάτωση από τον ορυμαγδό που προκάλεσε η «είδηση».

Δεν άργησε να έρθει η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τον πρόεδρο της Βουλής: το άρθρο 3 πήρε 151 ψήφους και αναθεωρείται!

Σπάστε τα πληκτρολόγια. Κατεβάστε τα μολύβια και τα στυλό. Καραμπινάτη παραπληροφόρηση. Με τη συνέργεια των μέσων ενημέρωσης. Πρόθυμα. Αρκεί η «είδηση» να βολεύει την ιδιοκτησία - και φυσικά την αντιπολίτευση.

Τα άρθρα και οι χαιρέκακοι τίτλοι τους αποσύρθηκαν. Τα δημοσιογραφικά γιαταγάνια μπήκαν στα θηκάρια.

Όμως ούτε μία συγγνώμη δεν μπήκε στη θέση των ψευδών ειδήσεων. Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη. Γιατί άλλωστε; Όλα κινήθηκαν «στη ζούλα». Ανωνύμως. Και ανευθύνως.

Από χθες κιόλας οι διακινητές των fake news κυκλοφορούν και πάλι άνετα στους διαδρόμους της Βουλής. Πουλούν βρετανικό φλέγμα και κάνουν χιούμορ. Θα μιλούν χαμηλόφωνα στα «δικά τους» παιδιά. Θα κάνουν «εκτιμήσεις» με το κύρος και το ύφος αυτού που ξέρει. Θα «ενημερώνουν». «Στη ζούλα», βέβαια. Γιατί γι’ αυτούς δεν μαχαιρώθηκε η αξιοπιστία της δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης. Γι’ αυτούς ήταν απλά μία Πέμπτη απόγευμα.
---

Κώστας Πουλακίδας (Αυγή) / zoornalistas
---
*

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
    Απόδοση ετησίως ποσού, ως μέρος από το εισπραττόμενο τίμημα αδείας παρόχων τηλεοπτικού προγράμματος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, διπλάσιου του αποδιδομένου προς το ΕΣΡ (κατά την αντίστοιχη πρόβλεψη του ν. 4339/2015, άρθ 13, παρ. 3) προς καθεμιά από τις Ενώσεις (ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ) κατά 50%, ΩΣ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ της έντυπης ενημέρωσης των εφημερίδων το οποίο συνιστά την πρώτη ύλη διάταξης της ειδησεογραφίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ κατά το πρώτο 12/ωρο κάθε ημέρας.
    ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΓΕΤΕ!!!!
    Ε Ν Ι Σ Χ Υ Σ Τ Ε ΤΟΥΣ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή